Treårigt avtal för industrin i sikte

Sveriges Ingenjörer är i stora drag nöjda med den avtalsskiss som OpO presenterade för fack och arbetsgivare i går, tisdag 5 mars. Förslaget bygger på ett treårigt avtal.

Sveriges Ingenjörer är i stora drag nöjda med den avtalsskiss som OpO presenterade för fack och arbetsgivare i går, tisdag 5 mars. Förslaget bygger på ett treårigt avtal.

På tisdagen fick samtliga fackförbund inom industrin en avtalsskiss från de opartiska ordförandena, OpO, att ta ställning till. I dag lämnade både fack och arbetsgivare sina synpunkter på avtalsskissen som handlar om ett treårigt avtal. Ännu så länge finns inga siffror på löneökningar eller andra detaljer.

Sveriges Ingenjörer är positiva till avtalets längd har men har framfört att flera principiella frågor måste lösas.  Det handlar om möjligheten till arbetstidsförkortning med inriktning på en rätt till deltidspension från 60 år. För detta krävs premieavsättningar som gör en sådan delpensionering ekonomiskt möjlig.

Camilla Frankelius

– Vi vill förtydliga att när det gäller avsättningen till delpension kan vi inte acceptera att man använder redan avtalad arbetstidsförkortning för att finansiera eller delfinansiera avsättningen, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Rätten till föräldralön med ytterligare en månad är en annan viktig principfråga för Sveriges Ingenjörer.

Avtalsskissen från OpO är uppdelad i tre avtalsperioder om 12 månader vardera. Det tredje året är uppsägningsbart. Sveriges Ingenjörer har inga invändningar mot en sådan konstruktion men förbundet begär i sitt svar till OpO att löneökningarna kommer från dag ett i varje avtalsperiod.

Nästa vecka förväntas OpO återkomma med förslag på detaljer i avtalet. Nuvarande avtal löper ut den 31 mars.

Karin Virgin

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar