Ingenjörer ser svag ljusning

Varselvågen har brutits och tillväxten ökar, om än marginellt, enligt Sveriges Ingenjörers nya konjunkturrapport.

Varselvågen har brutits och tillväxten ökar, om än marginellt, enligt Sveriges Ingenjörers nya konjunkturrapport.

I konjunkturrapporten, som släpptes på tisdagsförmiddagen, ser Sveriges Ingenjörer små tecken på ljusning i ekonomin. Detta trots att den svenska industrin har en pressad tillvaro med låg internationell efterfrågan. Reallönerna har ökat, skatterna har blivit lägre och fler människor är i arbete. Hushållen konsumerar Sverige ur krisen och varselvågen har brutits, står det i rapporten.

Sveriges Ingenjörer förväntar sig en något ökad tillväxt nationellt, på drygt 1 procent för året och på 2,5 procent för nästa år. Något som kan påverka förbundets bedömningar är det amerikanska skuldtaket, där man ser en risk för missade betalningar på statsskulden, och utvecklingsekonomiernas utmaningar.

– Vad gäller Sveriges framtida ekonomiska förutsättningar ser vi viss risk för dåligt avvägda initiativ för att hantera hushållens skuldsättning. Dessutom oroar vi oss för ett strukturellt skifte mot inhemsk konsumtion snarare än mot framtida exportframgångar, säger Alexander Gusterman, förbundsekonom på Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.

Tidigare har Sveriges Ingenjörer trott på en vändning i slutet på 2014 för lönsamhetsutvecklingen, men tror nu att en positiv vändning kommer att ske tidigast 2015.

Konjunkturrapporten innehåller även enkätsvar från förtroendevalda på 400 företag och där har fler än tidigare svarat att den ekonomiska situationen på det företag där de jobbar är dåligt och färre har svarat att det är gott. Men var femte svarande tror att den ekonomiska situationen på det företag där han eller hon jobbar kommer att vara bättre om ett halvår.

Du kan läsa hela konjunkturrapporten här.

Ania Obminska

1 kommentar

  • Anna

    Jag får inte ihop rubriken med innehållet i artikeln. Rubriken talar om en ljusning i ekonomin, men jag tycker snarare det verkar vara en hel del negativa indikatorer om man läser själva artikeln.

    10 oktober 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar