Glada vinnare fick pris av Victoria

Tyra och Ellinor fick pris av kronprinsessan för sin finurliga dammsugarbil. T v Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulf Bengtsson. Foto: Camilla Svensk.

Kunglig glans och glada pristagare präglade kvällen när Sveriges Ingenjörer firade Polhem 350 år och sig själva 150 år på Tekniska museet i Stockholm.

Kunglig glans och glada pristagare präglade kvällen när Sveriges Ingenjörer firade Polhem 350 år och sig själva 150 år på Tekniska museet i Stockholm.

500 gäster var i tisdags inbjudna till Tekniska museet där den historiska utsällningen i stora hallen hade fått ge plats för bord och scen. Bland deltagarna fanns arbetsmarknadsparter, forskare, framstående ingenjörer, politiker och andra som Sveriges Ingenjörer samverkar med i olika sammanhang.

Tidigare Polhemsprisvinnare som Håkan Lans, Gunnar Asplund och inte minst 2009 års vinnare Laila Ohlgren var naturligtvis också inbjudna.

Förutom underhållning och en exposé över svensk teknikhistoria i rörlig bild fick gästerna höra Christer Fuglesang berätta om hur han och Polhemsmedaljen hade haft det i rymden. Medaljen var ju ett av de föremål som fick följa med den svenske astronauten på hans senaste rymdresa.

Georgios Psaros tackar för priset. I bakgrunden kronprinsessan Victoria och förbundsordförande Ulf Bengtsson. Foto: Camilla Svensk.

Efter middagen kom kronprinsessan Victoria upp på scenen för att tillsammans med Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson dela ut årets Polhemspris till Georgios Psaros för hans  banbrytande innovationer inom anestesi och ventilation.

Även Lilla Polhemspriset och Wimanska priset för bästa examensarbete inom civilingenjörs- respektive högskoleingenjörsutbildningarna delades ut under kvällen. Och så fick Thyra Bengtsson och Ellinor Niesen pris för bästa minnovatörsuppfinning – en dammsugarbil.

Läs mer:
» Polhemspris till medicinteknikstjärna (ingenjoren.se 26/10 2011)

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar