Det är vår absoluta uppfattning att beslutet är poänglöst för reservofficeraren då vi till största delen av vår yrkesverksamma tid står till våra civila arbetsgivares förfogande, vilket jag också framfört till såväl ÖB, som personalstaben på HKV. Dessutom är inte problemet att få RO att tjänstgöra, utan att många reservofficerare inte bereds möjlighet att tjänstgöra.
När nu beslutet om internationell arbetsskyldighet är fattat arbetar vi mycket aktivt med att RO ska ges goda möjligheter att genom riktade informationsinsatser få svar på sina frågor.
Genom brev och samtal med landet förbandschefer har vi påtalat vikten av att även reservofficeren ges en direkt och personlig information, med möjligheter att ställa frågor och få klargöranden kring betydelsen av den internationella arbetsskyldigheten.
Förbundet har efter samtal med C Prod fått honom att stå för de kostnader som förbanden har för att bl a bjuda in sina RO till infomöten. Många förband är nu igång med detta. Det finns ingen anledning att avstå från denna möjlighet.
Jag vill än en gång stryka under att i den omreglerade anställning kommer reservofficerens gamla villkor gälla samt internationell arbetsskyldighet (när du tjänstgör). Försvarsmakten har alltså ingen dragningsrätt på dig hos din civila arbetsgivare och tjänstgöring kommer endast ske på frivillig basis då pliktlagen nu är vilande sedan den 1 juli.
Hemsidan http://www.reservofficerarna.se uppdateras fortlöpande
]]>Glad att inte FM är min huvudarbetsgivare just nu!
Inte vara riksdagsval nu – även anställningsval!
]]>Problemet är att man får en blankett där man kan kryssa ja eller nej utan särskilt mycket extra information. Arbetsgivaren kan inte ge exempel på vilka skäl som är giltiga resp. ogiltiga för att kunna vägra utlandstjänstgöring och samtidigt behålla jobbet. Ett antal avtal som påverkar villkoren ska (om)förhandlas i närtid, vi vet alltså inte villka villkor som gäller, ens om ett halvår. Allt detta sker i ett forcerat snabbspår för att införandet av PRIO inte ska påverkas.
Arbetsgivaren har haft sedan 2003 på sig att definiera åtminstone gräns vänster och gräns höger på vilka personliga skäl som anses giltiga resp. ogiltiga för att inte åka utomlands. ÖB och FML är antingen klantiga/klumpiga eller listiga och räknar kallt med ett extra högt ”naturligt” utflöde 2010/2011. Oavsett vilket är det dåligt ledarskap, det som FM ska vara bra på…”
]]>Vi är många som inte vill säga varken ja el. nej. Pga. av arbetstidsavtal och utlandsavtal som inte är klara. Vi vet helt enkelt inte vad det är vi skriver på.
Kan det verkliga vara juridiskt hållbart att tolka det som ett nej och därefter sägas upp eller placeras i en avvecklingsorganisation på en sådan tolkning.
Vet ingen annanstans där det är ens lagligt att skriva avtal på tomt papper.
Vad gör man från fackets sida för att stötta de som hamnar i den situationen ?
Inget hittills !
Eller ?
När man hamnat i avvecklingsorganisationen förväntas man utföra sina ordinarie arbetsuppgifter tills man anställt någon som kan ta över *och* går med på beordringsbar utlandstjänst.
Kan man verkligen hävda arbetsbrist i det läget ?
Arbetsuppgifterna finns ju kvar !?
Känns som om man vill uppmuntra folk att säga upp sig.
Vad gör facket ?
Inget hittills !
Eller ?
Vad gör facket i det läget ?
Prövar det rättsligt ?
Inte enligt den väldigt knapphändiga information som getts från facket !
(Läs ingen alls)
I brevet från ÖB meddelas man att om man svarar nej el. inte alls (tolkas som nej) så riskerar man bli uppsagd pga. arbetsbrist eller om man innehar en kompetens/funktion som inte direkt kan ersättas, sättas i en avvecklingsorganisation tills man kan sägas upp.
Väl i den avvecklingsorganisationen ska man inte räkna med kompetens / löneutveckling.
Är inte det ett illa dolt hot ?
Vad gör facket för att pröva saken ?
Inget, man litar på HKV’s jurister.
Eller ?
Å andra sidan fick vi väldigt bra information från trygghetsstiftelsen.
Trygghetsavtalet ger alldeles utmärkta möjligheter.
(Nästan så man blir besviken om man inte blir uppsagd.)
Man kan faktiskt tolka det hela som att Försvarsmakten och facket har gjort gemensam sak.
HKV genom att agera och facket genom att inte agera och låta trygghetsstiftelsen erbjuda stödet.
Stämmer bilden ?
Kanske inte.
Vänligen rätta i så fall.
Kom med information !
Då återstår:
Vad görs från fackets sida ?
Vad kommer att göras ?
Var står man ?
Hur går det med arbetstidsavtal / utlandsavtal ?
Vilka är frågorna man arbetar med just nu ?
Tips:
Låt lokalföreningarna samla medlemmarna för att informera och koordinera.
Det finns det många som inte vill tvingas in i något som i realiteten är omöjligt.
Om vi i kompetensgrupper gemensamt sa nej alternativt varken ja el. nej, då får man problem med omstruktureringen. Det blir samtidigt en tydlig markering och något som facket kan gå vidare på och testa arbetsrättsligt.
Kan vi räkna med _vårt_ fack eller står vi ensamma ?
Finns det fler som är lika undrande som jag ?
Kommentera artikeln / mitt inlägg.
Förvirrad och besviken.
]]>