Är det ändå inte så, handen på hjärtat, att montörerna jobbar 3- eller 5-skift också, dvs natt-, och helgarbete?
Om jag jobbar natt och helg så har jag alltid 100 procent plus ett extra startarvode, utöver den grundlönen SiV pekar på.
]]>http://www.sverigesingenjorer.se/Om-forbundet/Sa-tycker-vi/ingangslon/
Hej! Här är det senaste som förbundet lagt upp om det här på sin sida. Ursäkta att länken inte funkar men eftersom den här infon byts ut kontinuerligt så blir länkarna till slut ”för gamla”.
MVH
Redax
Jag tror det handlar om att kunna marknadsföra sig själv och sina kunskaper och varför man är värd en högre lön. Detta är dock inte enkelt när man är ny efter sin utbildning och jag tror att man behöver vara lite ödmjuk inför sitt första ”riktiga” jobb.
Kanske kan en lite lägre lön uppvägas av mer semester, slippa pendla, stor flexibilitet i arbetstider eller årsarbetstid, frikostiga pensionsavtal eller att få träna en timme i veckan på arbetstid? Det mesta går att förhandla med en bra chef som ser både personalen i sig och de saker som personalen bidrar med i en helhet. Nöjd medarbetare=stannar längre på arbetsplatsen= säkrare investering för arbetsgivaren. Jag är mig själv närmast och passar det inte så byter jag till något bättre.
]]>Ingångslönerna för ingenjörer verkar ha stått och stampat sedan år 2000, se min uträkning nedan. För övriga grupper på arbetsmarknaden ökar däremot ingångslönerna betydligt mer.
Hur går det ihop med det eviga tjatet om ingenjörsbrist som okritisk media och näringslivsföreträdare vill ge sken av? Om det verkligen vore brist så borde lönerna öka betydligt mer än vad de gör. Nuvarande löneökningstakt visar istället snarast på ett enormt överskott på ingenjörer.
I så fall inget konstigt med tanke på den vansinniga expansionen av utbildningsplatser på ingenjörsutbildningarna som skett de senaste ca 15 åren. Att döma av grafen i artikeln är det nu vi börjar se resultatet av denna expansion i ingenjörernas lönekuvert. Och det lär bli än värre framöver såvida inte antalet utbildningsplatser skärs ner mycket kraftigt, eftersom det varje år examineras betydligt fler ingenjörer än det finns kvalificerade arbeten att tillgå.
Så en halvering av antalet platser på civilingenjörsutbildningarna vore en lämplig start. Kanske något för Sveriges Ingenjörer att ha som målsättning?
]]>