Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenVandring kräver dessa grejor?

Vandring kräver dessa grejor?

– Merionull, säger mannen dämpat och lutar sig fram över frukostbordet. I skäggstubben glänser en smula av den kravmärkta müeslin. Han fixerar mig intensivt.
– Aha, säger jag och försöker låta litet dämpat intresserad medan jag i ögonvrån spanar efter om inte mitt ressällskap snart är tillbaka från frukostbuffén.
– Merinoull, upprepar den skäggstubbige. Det blir väldigt lätt, jag behöver inte tvätta på två veckor.

Jag förstår att han inte är någon galning för jag har sett ställen med underkläder i ull på Naturkompaniet men jag uppfattar det ändå som en litet udda inledningskonversation att börja tala om vad man har för underkläder på en tvåveckors fjällvandring. Förutom två par kallingar framgick det att han också var utrustad med knäckebröd och ett mycket lätt tält.
Fjällvandrare är inte alltid de asketer man kan inbilla sig. Tiden när knickers, hemstickade knästrumpor, anorak och en grön Fjällräven var klädkoden är förbi. Nya material, intressanta gadgetar som pannlampor, solcellsladdare och stavar i kolfiber har tagit över. Själv ska jag i år byta ut min tjugoåriga JanSport-rygga mot något modernare och lättare inför en tur i Sarek. Men vad är era bästa tips – vad är den bästa, mest användbara pryl på sommarens fjällvandring? Eller den roligaste? Lämna ett tips här i kommentarsfältet senast den 10 juli. Bästa förslag vinner ett presentkort på 500 kronor på Naturkompaniet.

Trevlig sommar!

62 KOMMENTARER

 1. Hej,
  En måste pryl till fjällturen är BUFF´en. Den kan man ha som mössa, toppluva,pannband, halsduk, mitella. hårband ansiktskydd, svettband. skydd mot vind, sol och damm. Du kan vara snygg i den. Det finns inga begränsningar. Men BUFF´en måste med!

 2. Trangiakök med gasolbrännare och uppbåsbart liggunderlag är viktiga men viktigast Meindel-pjucken.

 3. Min ”pryl” som jag är mest nöjd med på fjällturen är min egen torkade mat. Den är så mycket bättre än den frystorkade som finns i handeln (det finns väldigt bra böcker på området nuförtiden). Fast jag blir väl diskad här för det är väl inte en ”riktig pryl”!

 4. Jag träffade på en norrman en gång som var ute i tre veckor och det enda han hade med sig i matväg var havregryn, det var bäst näring per vikt hade han räknat ut men han såg en smula blek ut :) Då det gäller mest användbara pryl vill jag ändå slå ett slag för gammal hederlig karta & kompass. Blir det dimma och mobil eller GPS laddar ur eller går sönder är man rökt.

 5. Helt klart en bra skaljacka! Gör att man klarar alla väder och kan hålla sig glad och se fräsch ut även när man egentligen är allt utom fräsch :-) Jag är nybörjare på vandring och investerade i en ordentlig skaljacka förra året och har inte pngrat det en minut!

  En betydligt billigare pryl är allt-i-ett-besticket, dvs sked i ena änden och gaffel i andra änden med knivblad på sidan av gaffeln. Bra när varje gram spelar roll, vilket det ofta gör när man ska bära en längre tid. Enkel att diska och torka av. Kostar under 20 kr och finns att köpa på de flesta sport- och friluftsbutiker.

 6. Lätt val! En Duk Jug (1l vätskebehållare) är oumbärlig på sommarvandringen. Kanske inte den roligaste/sexigaste prylen, men lätt och praktisk. Funkar att håva upp friskt vatten från fjällbäckar med, men även att förebereda och dricka/äta frukostvälling och lunchsoppa. Lättdiskad så den håller sig fräsch hela turen. Ett måste!

 7. Har ni vandrat med fingervantar ( typ seglingvantar) utan fingrar någon gång. Gör det.Dom värmer lite och skyddar mot småsår,myggbett mm. När man är ute på vandring mm så håller man på mycket och grejar med händerna´och då behöver händerna ett extra skydd samtidigt som full rörelse och finmotorik bibehålls. I kombination med stavarna som naturligtvis är med på dom längre vanringarna så skyddar dom mot hudstiltage och ökar komfort känslan. Speciellt för en skrivbordsnisse som jag som har rätt känskliga händer.
  Så mycket nytta till en så liten extra kostnad och vikt.

 8. Silvia- eller Brunton-kompass med klinometer och förstoringsglas ;-)

  Laddas aldrig ur, tål väta och skakningar utmärkt och klarar för det mesta fall utan problem. I motsats till vanliga kompasser, klinometern kan visa lutningen på den sträcka man går eller användas för att studera orienteringen av de bergartslagringar man passerar, ett underhållande moment i vandringen. Och förstoringsglaset, risken är att man inte hinner fram till dagsmålet ;-) Fungerar lika bra på fjället, havet eller på europaresor.

  Annars, lättviktshanddukarna har revolutionerat mitt resande. De och badkläder som underkläder. Badbyxor är lätta att tvätta och torkar snabbt, man klarar sig lätt med några få par även under längre resor. 1 liter packning i stället för 3-4.

 9. Klädnypor! Utmärkt för att torka fuktiga strumpor på tältlinorna eller på ryggsäcken. Få saker är så skönt som ett par torra strumpor när man är ute och vandrar. Klädnyporna är billiga och väger dessutom lite.

 10. Om man bortser från de nödvändiga prylarna som tält, kök sovsäck etc. så anser jag att en teleskopstav är den mest användbara prylen vid fjällvandring i orösad terräng. Med den kan man variera längden på staven beroende på om man ska vada eller klättra uppför i brant terräng. Dessutom är de lätta jämfört med en egenhändigt gjord vandringsstav.
  Den roligaste prylen men inte alls nödvändig är en GPS-mottagare där man kan se både position, höjd, sträcka mm. (Allt detta går också att få fram på kartan…)

 11. Det man inte får missa att ha med sig på fjällvandingen är appen iHunt (28 kr). Där finns lockläten till alla våra vanligaste djur, såsom örnar, björn och älg.

  Om du inte ser ågra djur får du se till att de kommer till dig.

  Pontus

 12. Tipps på mest användbara prylen – underställ merionull. Man behöver inte tvätta kläderna :).

 13. Tigerbalsam! Fungerar mot allt: träningsverk, myggbett, svullna leder, huvudverk, trötthet, svettdoft…

 14. Den bästa prylen för vandringen måste vara ”Kokbok för friluftskockar” av Fredrik Hjelmstedt och Jonas Sundvall. För inte ens fjällvandringen kan i denna matlagningskulturens högkonjuktur vara utan en egen kokbok. Själv längtar jag efter en tur på fjället med parmesanchips och risotto i rygsäcken efter år av torkad tortellini och havregrynsgröt. Boken passar för övrigt även för kanotpaddlare och vanliga skogsmullar.

 15. Jag tar alltid med mig ett par enkla badtofflor typ flip flops för att kunna lufta fötter och tår från skavsår och innestängdhet efter dagens vandrings strapats

 16. Bästa manicken för en skön förlängning av alla ljudintryck är zoom h2 som förevigar sorlet av sprudlande bäckar, vindens homogena övertonsspectrum, kvistars knorrande knarr, stenars tjingande längs ryggar av sten… Oumbärligt ljudverktyg i fickformat!

 17. En fjällvandring innebär idag att mobiltelefon medtages, och då uppstår bekrymret att ladda batterier. Finns solcellsladdare, men de är dyra än och ofta lyser inte solen tillräckligt.

  Mitt förslag är i ställen ta med en mini vattenturbin driven laddare som placeras i forsen intill kvällens tältplats så är batteriet fulladdat på morgonen.

 18. ”Sporken” (kombinerad kniv, gaffel och sked) är min mest användbara pryl när jag är iväg! Den får hänga med oavsett om det är ryggsäck eller handväska jag har med mig. Med den i väskan kan man äta vad som helst när som helst! Helt kanon och dessutom en sån enkel sak!

 19. Den bästa prylen är helt klart skavsårsplåster, utan det blir vandringen en mardröm. Hur väl ingådda skor man än har så kommer det att behövas, särskillt efter man vadat i något vattendrag och är lite för snabb att dra på sig dojorna igen :-)

 20. Sommarens hetaste tips är en kombination av ett roligt, måste och praktiskt slag. Utrustningen bör kompletteras med ett Pup Up Tent. Med ett sådant sparar du mycket tid och möda med att sätta upp tält, det fixar det helt enkelt av sig självt. Du kan istället koncentrera dig på annat, kunna utnyttja dagen längre och verkligen njuta av din vandring. Som bonus kan du även hitta vissa modeller som även fungerar som regnskydd då du hänger på den utanpå ryggsäcken. Praktiskt, låg vikt, och ruskigt enkelt. En kanonpryl helt enketl!

 21. Kolla in den ytterst vanliga fjällduken i Norge. Ett multiplagg på turen som kan användas som poncho, sovsäcksunderlag,värmeskydd. Rymmer flera barn som kan utnyttja den som vindskydd Finns även en fodrad vintervariant. Ser ut som den gamla tidens sovtäcken med ärmar.

 22. Välj kläder som inte ”prasslar” när du rör dig. Säkrast att leta efter såna som är avsedda för jägare. Andra skalplagg kan göra att man missar upplevelser. Jag höll på att kliva på en kull ripor en gång för att jag inte hörde deras försynta pipande över jackans ljud.

 23. Pryl och pryl… ETT GOTT HUMÖR… funkar i alla väder och alla kläder, på alla ställen och såklart på fjällen, gratis och lätt – helt enkelt super på alla sätt! När allt är tungt och du bara vill ge opp, tar det goda humöret dig ända till topp!

 24. En ultralätt vindjacka/blus med huva är kanonskönt och praktiskt att ha i alla väder med flerslagersprincipen. Torkar blixtsnabbt och packas lätt ner i tex bröstfickan. Bästa plagget utöver regnjackan!

 25. Alla moderna grejor gör sig inte besvär.
  Det är klassikerna som är mest ovärderliga.
  Själv värderna jag nog en välutrustad Victorinox fickkniv högst, men det skall vara varianten utan USB-minne!

 26. Om du ska till sarek i sommar kan du spara vikt på att lämna pannlampan hemma, för vad ska man med den till? En liten primus lykta på gasol däremot är underbar när det regnar hela tiden för att driva ut lite fukt ur tältet och kanske kanske hinna torka strumpor och underställ till nästa dag….

 27. Förutsatt att man har en okej teleoperatör med täckning – smartphonen så klart! Kompass, kartor, gps, nödtelefon, ficklampa, överlevnadsguide och kamera i ett. Dessutom kan man tweeta om hjälp när toalettpappret tar slut i Värmlands mest oåtkomliga skogar.

 28. En fjällkarta! (och förstås helst en gammeldags hederlig kompass)
  Det MÅSTE du ha.
  Jag har faktiskt mött vandrare utan karta, som bett att få kika på min.
  Om du är som jag och ser detta som grundutrustning vill jag tipsa om att ta med ett flugfiskespö. Finns inget mysigare och mer avkopplande, lätt-vikt och lättpackat. Fjällen är också ett bra ställe om man är nybörjare – inte så många träd att kasta fast i :)
  och om du får en firre – stek med riktigt smör och ät på knäckebröd!
  Men du var förmodligen ute efter ett kul high-tech tips…

 29. För min del är torkat renkött ett måste. Tar alltid med mig en bit på årets alla turer. Fördelarna är att det ger mycket energi, är lätt, håller hur länge som helst och är ruskigt gott! Sedan är det trevligt att bjuda sina kamrater och andra man möter på en bit som de får karva i med kniven.

 30. En bra skaljacka är det viktigaste när man går på vandringstur, den skall klara stormvindar, ösregen och strålande sol. Men den viktigaste egenskapen är att den inte får gå sönder! Jag har en knallröd (man skall synas på fjället) från Norröna som klarat mina krav och är skön.

 31. Jag har en ryggsäck som knappt väger något och kan packas ner i påse stor som en tennisboll. Perfekt när man har slagit läger och vill ge sig ut på en kortare tur då man ändå vill ha med sig regnkläder och något att äta!

 32. Klipp en strandsarong i två. Stuva ner en halva i en hederlig tvättlapp av handskmodell. Allt man behöver för att tvätta och torka sig. Saronghalvan väger väldigt lite och torkar supersnabbt ovanpå ryggsäcken så länge det inte regnar.

 33. Hemmatorkad mat.Det blir sååå mycket godare och dessutom billigare. Man torkar med fördel potatis, morötter, purjolök och andra grönsaker. I ugn på lågvärme och med luckan på glänt torkas kryddat men ej tillagat kött och fisk.Förvarar man de torkade livsmedlen var för sig kan man komponera rätter efter dagshumör.
  Ett tips vid tillagning av hemmatorkad mat är att stjälpa över hett vatten över ingredienserna någon eller ett par timmar innan man tänker börja laga maten. Då hinner de svälla lite innan kokning.

 34. Den bästa prylen är den som du lämnar kvar hemma, för då blir packningen lättare. Den nästa bästa är en schweizisk armékniv med höjdmätare. Höjdmätaren är en riktigt bra bonus om det blir dimmigt. Då vet man i alla fall vad som är upp och ner ;-)

 35. Lätviktskök från Trangia eftersom det minskar vikten samt snabbar upp matlagningen jämfört med andra brännare.

 36. När jag vandrade förra året investerade jag i en liten ficklampa som drivs av solceller – den är grym! Och cool…)

 37. ”barfota”skor

  upptäck att du har fötter
  som vill kunna röra sig fritt
  så fritt att de kan ta ansvar för gåendet i mycket större utsträckning
  med all sina kompetenser och finurliga lösningar
  i form av ben, leder, senor, muskler… som nu är passiverade i
  ”foträtta skor”
  du slipper härda fötterna i flera månader innan för att kunna tåla de vassa stenarna mm
  men sakta i början
  du kan inte bara byta skor
  du får lära dig att gå i terräng först
  med dina frisläppta fötter
  muskelvärk i fötterna?
  visst!
  nakdelen är i och för sig att
  om du når hög ålder
  har du inte någon användning av en snitsig rullator
  i första taget
  tyvärr blir det lite skralt med inläggbehovet också
  men räkna med lite tid att vänja allt ovan fötterna också
  vid ditt nya sätt att gå

 38. En spork är användbar. Det är en kniv-gaffel-sked (SPon+fORK).
  En av de coolaste prylar är ryggan med solcellspaneler.

  Men ännu slår inget min snusnäsduk (paisleymönstrad från 80-talet) som fungerar som huvudduk mot sol, munskydd mot kalla vindar, myggskydd när jag sover, mitella om jag skadar armen eller bandage vid behov. Dessutom kan jag göra ett knyte av den och bära med mig andra saker i den. Och det roligaste är att med sex-sju knutar kan jag göra om den till en docka eller utan knutar kan jag trolla fram en fågel med den, så den fungerar som kvällsunderhållning också!

 39. Ett par riktigt bra byxor med många fickor för alla roliga prylar som du vill ha lättillgängliga.

 40. En solcellsladdare till smartphone.
  Telefonen berättar var du är, fotograferar (eller ger geotagg till din proffskamera), vädret till lunch, hjälper dig identifiera blåhaken, chefredaktörer kan säkert inte låta bli att blogga och, om du har otur, koordinater för ett räddningsteam som besparar livet. Mobilen är bra i nöd och lust på fjället, men det förutsätter att batteriet laddas!

 41. Ultralätt matkåsa till fjällvandringen: köp en portion djupfryst soppa som är förpackad i en tunn svart plastkåsa, värm enligt anvisningar på förpackningen, ät soppan och diska ur din nya ultralätta matkåsa. Dessa plastkåsor från t.ex. Findus är lätta, prisvärda, håller länge (flera år) och man får en lunch på köpet! Vi ses i bergen!

 42. Min bästa pryl på fjällvandringen är min hemmasydda vattensäck. Den möjliggör tältning även på platser som inte ligger i direkt anslutning till en jokk. Man tar sig helt enkelt en promenad och hämtar vatten i sin säck och sen dricker/lagar/tvättar man med det. Säcken som rymmer 10+ liter är givetvis sydd i ultralätt ripstop-nylon och blir vid vandring mindre än en tändsticksask.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny på jobbet på hybridkontor – 10 tips för att få det fungera

0
Att börja på ett nytt jobb kan bli en utmaning när de flesta jobbar mycket på distans. Sara Abrahamsson på konsultbolaget Hammer & Hanborg ger tips till både nyanställda och chefer.

Så undviker du fällorna efter utmattning

0
Ha tålamod och lägg in luft mellan möten och arbetsuppgifter. Det är några av experternas råd till dig som ska börja jobba igen efter en utmattning.
Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet?

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.