Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenArbete och fritid flyter samman

Arbete och fritid flyter samman

Ett kinesiskt företag har kommit på att de tjänar på att låta personalen jobba hemifrån. Företaget, en resebyrå med cirka 14 000 anställda lät 500 personer jobba hemifrån. Alla nödvändiga tekniska system installerades. De andra som var kvar på jobbet fick fungera som kontrollgrupp.

Företagsledningen trodde att det skulle bli lite mindre gjort, men att det skulle kompenseras av att de slapp betala lokalhyra för arbetsplatserna. Men resultatet blev mer genomgripande. De vann i båda ändarna. De som jobbade hemma var i genomsnitt hela 13 procent mer effektiva, enligt undersökningen. De anställda jobbade effektivare.

De anställda var i det här fallet tjänstemän på en resebyrå. Men samma sak skulle kunna gälla många ingenjörer. Det är svårt att jobba hemifrån för den som behöver ett fysik- eller kemilaboratorium, men många ingenjörer har betydligt mer teoretiska uppgifter. Och de utförs i regel på kontor.

Många kontor är oerhört störande miljöer, inte minst om man sitter i stora kontorslandskap. Folk går förbi, pratar högt i telefonen, pratar strunt, pratar annat jobb än det man själv håller på med. Kanske pågår ombyggnationer i huset så att hantverkarnas cirkelsågar smattrar tvärs genom alla våningar. Ständiga möten, brandlarmsövningar eller kraschade mejlsystem. Och så en icke fungerande IP-telefoni.

Så skönt då att sitta hemma – i fred. Med kaffebryggaren puttrande i bakgrunden, endast överröstad av din favoritslinga på spotify. Med alla papper bekvämt utslängda över matbordet för överblickens skull, bockar du av att-göra-listan i rasande fart.

Vissa möten behövs, och om alla sitter hemma tappar man kontakten med varandra på jobbet. Men för många tjänstemän med kreativa yrken blir det allt svårare att säga när man jobbar och när man är ledig. Den som är på kontoret jobbar, om än inte alltid så effektivt. Men att sitta på bussen med sin smartphone som radio där programmet ger en idé om ett nytt projekt – är det jobb? Och vad innebär det att på semestern läsa en populärvetenskaplig bok som ger en överblick över ett forskningsområde som gränsar till ens eget?

Många arbetsgivare har fortfarande 8-17 som stipulerad arbetstid. Men allt fler ingenjörer har jobb där de ska leverera ett slutresultat. Om de har gjort det hemma, på bussen eller på jobbet spelar nog mindre roll.

Min spådom är enkel. I framtiden kommer gränsen mellan arbete och fritid att bli lika diffus som den var för 1800-talets bönder. Allt sker samtidigt och utan att man tänker så mycket på skillnaden mellan det ena och det andra. Men ett problem kvarstår förstås. Som anställd vill man ju samtidigt ha ersättning för den tid man lägger ned. Så problemet blir förstås hur man ska ta betalt för de kreativa timmarna i hängmattan. Det kanske borde räknas som övertid?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.