Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenArbete och fritid flyter samman

Arbete och fritid flyter samman

Ett kinesiskt företag har kommit på att de tjänar på att låta personalen jobba hemifrån. Företaget, en resebyrå med cirka 14 000 anställda lät 500 personer jobba hemifrån. Alla nödvändiga tekniska system installerades. De andra som var kvar på jobbet fick fungera som kontrollgrupp.

Företagsledningen trodde att det skulle bli lite mindre gjort, men att det skulle kompenseras av att de slapp betala lokalhyra för arbetsplatserna. Men resultatet blev mer genomgripande. De vann i båda ändarna. De som jobbade hemma var i genomsnitt hela 13 procent mer effektiva, enligt undersökningen. De anställda jobbade effektivare.

De anställda var i det här fallet tjänstemän på en resebyrå. Men samma sak skulle kunna gälla många ingenjörer. Det är svårt att jobba hemifrån för den som behöver ett fysik- eller kemilaboratorium, men många ingenjörer har betydligt mer teoretiska uppgifter. Och de utförs i regel på kontor.

Många kontor är oerhört störande miljöer, inte minst om man sitter i stora kontorslandskap. Folk går förbi, pratar högt i telefonen, pratar strunt, pratar annat jobb än det man själv håller på med. Kanske pågår ombyggnationer i huset så att hantverkarnas cirkelsågar smattrar tvärs genom alla våningar. Ständiga möten, brandlarmsövningar eller kraschade mejlsystem. Och så en icke fungerande IP-telefoni.

Så skönt då att sitta hemma – i fred. Med kaffebryggaren puttrande i bakgrunden, endast överröstad av din favoritslinga på spotify. Med alla papper bekvämt utslängda över matbordet för överblickens skull, bockar du av att-göra-listan i rasande fart.

Vissa möten behövs, och om alla sitter hemma tappar man kontakten med varandra på jobbet. Men för många tjänstemän med kreativa yrken blir det allt svårare att säga när man jobbar och när man är ledig. Den som är på kontoret jobbar, om än inte alltid så effektivt. Men att sitta på bussen med sin smartphone som radio där programmet ger en idé om ett nytt projekt – är det jobb? Och vad innebär det att på semestern läsa en populärvetenskaplig bok som ger en överblick över ett forskningsområde som gränsar till ens eget?

Många arbetsgivare har fortfarande 8-17 som stipulerad arbetstid. Men allt fler ingenjörer har jobb där de ska leverera ett slutresultat. Om de har gjort det hemma, på bussen eller på jobbet spelar nog mindre roll.

Min spådom är enkel. I framtiden kommer gränsen mellan arbete och fritid att bli lika diffus som den var för 1800-talets bönder. Allt sker samtidigt och utan att man tänker så mycket på skillnaden mellan det ena och det andra. Men ett problem kvarstår förstås. Som anställd vill man ju samtidigt ha ersättning för den tid man lägger ned. Så problemet blir förstås hur man ska ta betalt för de kreativa timmarna i hängmattan. Det kanske borde räknas som övertid?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.