Jag har själv undrat varför SI har basunerat ut att det finns en ingenjörsbrist (påhittad ?) sedan länge och att det behövs fler ingenjörsplatser. Det är inte SI´s uppgift. Måhända är det bra för landat som helhet, men det är regeringens/riksdagen uppgift att hantera sådant och är inte primärt i medlemmarnas intresse att öka utbudet av ingenjörer.
]]>Jag håller med. Antalet utbildningsplatser på högskolornas ingenjörsutbildningar har mångdubblats de senaste 20 åren. Vi talar om mer än 500%. Inga andra högskoleutbildningar har varit ens i närheten av en sådan expansion.
Vi har därmed nu ett enormt överskott på högskoleutbildad ingenjörer. Via principen om tillgång och efterfrågan har ingenjörslönerna således totalt kollapsat. Att försöka höja ingenjörernas löner innan man kommit tillrätta med detta är en hopplös uppgift. Varför skulle företagen erbjuda högre löner när det står en rad med andra ingenjörer och tävlar om samma jobb? Att vädja till deras ”goda vilja” är naivt.
Dessutom, att byta jobb som Ulf B föreslår fungerar på en marknad där det finns underskott på ingenjörer. Men på dagens arbetsmarknad får tyvärr många ingenjörer *sämre* lön om de byter arbete, därav orsaken att de stannar kvar hos samma arbetsgivare.
Och kom nu inte och hänvisa till arbetslösheten bland civilingenjörer är i paritet med för andra akademiker. Det döljer nämligen det faktum att många civilingenjörer tvingas ta arbeten med lägre kvalifikationsgrad än deras utbildning motsvarar. Företagen kan anställa civilingenjörer till arbeten som det bara krävs gymnasieingenjörsexamen för, eftersom lönen numera är så låg. Därmed ser arbetslöshetsstatistiken fortfarande ok ut och företagen kan fortsätta beställa fram ännu fler högskoleutbildade ingenjörer. Men det är ett slöseri med samhällets och individernas resurser. Vi skulle likaväl kunna öka antalet platser på läkarutbildningen med 500% och låta läkarna arbeta som undersjuksköterskor. Arbetslöshetsstatistiken för läkare hade sett ok ut i alla fall!
Vidare, vad det gäller pensionsavgångar så är det nästan inga högskoleutbildade ingenjörer går i pension (utan främst gymnasieingenjörer). Det utbildades tex endast ca 1500-2000 högskoleutbildade ingenjörer på 70/80-talet (de som går i pension nu), medan det nu utbildas ca 15000 nu. Så situationen kommer fortsätta att förvärras framöver.
Avslutningsvis: Sveriges Ingenjörer tillhör de aktörer som drivit på expansionen av ingenjörsutbildningarna, genom att i media ständigt tala om den påhittade ”ingenjörsbristen”. Därmed man via regeringen indirekt beställt fram nya utbildningsplatser. Och värst av allt är att SI har använt medlemmarnas medlemsintäkter till att finansiera denna propaganda!
För att komma tillrätta med det här eländet som vi nu befinner oss i skulle det krävas minst en halvering av antalet utbildningsplatser på högskolornas ingenjörsutbildningar. Och det är bråttom!
Så kan vi få se Sveriges Ingenjörer driva den frågan? Eller kommer man även fortsättningsvis prioritera att öka antalet medlemmar, medlemsintäkter, och därmed löner till de anställda på kansliet?
]]>Varför låter SI detta fortgå år efter år? Jag upplever att SI nästan sitter i knät på arbetsgivaren. Vi får ofta höra från facket att man håller nere anspråken för att hjälpa företaget. Det är inte välgörenhet vi ägnar oss åt. Ställ lite krav i goda tider åtminstone.
Jag har i flera år funderat på att lämna SI, men har stannat pga inkomstförsäkringen. Ekonomiskt hade jag sparat medlemsavgiften, men hade även fått större påslag om jag hade varit obunden. Nu har jag konstaterat att kostnaden för en privat inkomstförsäkring inte är så blodig så vi får väl se.
]]>