Kommentarer på: Tungt inspel inför forskningsproppen https://ingenjoren.se/2016/03/23/tungt-inspel-infor-forskningsproppen/ Sveriges Ingenjörers medlemstidning Tue, 23 Jan 2024 01:30:25 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 Av: Erik Sundvall https://ingenjoren.se/2016/03/23/tungt-inspel-infor-forskningsproppen/comment-page-1/#comment-2903 Thu, 24 Mar 2016 11:56:09 +0000 https://ingenjoren.se/?p=38603#comment-2903 Angående ”standardiserade journalsystem” så kan det var viktigt att betona att det är kliniskt relevanta (och tekniskt implementerbara) datamodeller/strukturer och tillhörande terminologisystem inuti systemen som bör vara standardiserade och öppna (icke-proprietära) om man enkelt vill kunna utväxla och forska på allt journalinnehåll samt om man effektivt vill kunna dela regler för kliniska beslutsstödssystem.

Själva journalinnehållet bör alltså vara på öppet format så att det som står skrivet om dig i journalen kan läsas/bearbetas även om 15 år och när du flyttar. Det spelar mindre roll om mjukvaran i övrigt är öppen eller proprietär.

Se t.ex. http://itivarden.idg.se/2.2898/1.536456/journalerna-rustas-for-framtiden

Att ”standardisera” på en leverantörs (proprietära) system (som ofta görs i amerikanska vårdföretag och som vi gjort för ofta hittills i Sverige) istället för öppna standarder för innehåll leder till kraftiga inlåsningseffekter eftersom det blir svårt att flytta journaler till konkurrerande system då patienter flyttar geografiskt, då regioner/landsting/län/organisationer slås ihop och då man vill byta till konkurrerande systemleverantör.

Med standarder som t.ex. FHIR https://www.hl7.org/fhir/ eller de svenska ”tjänstekontrakten” från http://www.inera.se/ kan man komma en bit på väg och kan då få standardiserade ”titthål” in i delar av journalinnehållet, men inuti systemen kan det fortfarande var så olika att man inte kan flytta journaler mellan system. Vill man gå längre får man göra som Norges största journalsystemsföretag, DIPS, som går mot öppet standardiserat journalinnehåll med hjälp av standarder från openEHR http://openehr.org/ Det svenska journalsystemet Cambio Cosmic som nu används av flest regioner/landsting i Sverige är på väg i samma riktning. Vad som finns i Norge (se https://youtu.be/JW8pBJvdsHQ) men ännu saknas i Sverige är en nationell leverantörsoberoende samarbetsplattform/förvaltning där hälso- och sjukvårdspersonal aktivt kan gå in och utveckla, kommentera egna eller översätta och anpassa internationella detaljerade kliniskt relevanta datamodeller för journalsystemen så att de utvecklas i takt med vården.

Många svenska regioner/landsting står snart i begrepp att köpa nya journalsystem och hur man upphandlar påverkar hur öppet/standardiserat journalinnehållet blir för miljontals svenskar många år framåt.

Vänliga hälsningar,
Erik Sundvall
Civilingenjör, Tekn. Dr. i Medicinsk Informatik
Informationsarkitekt, Region Östergötland
erik.sundvall@regionostergotland.se

]]>