Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadFörbundet uppmanar till jobbyte

Förbundet uppmanar till jobbyte

Löneökningarna blir ofta runt dubbelt så stora för dem som byter jobb som för dem som stannar kvar på samma jobb. Nu vill Sveriges Ingenjörer uppmuntra sina medlemmar att byta jobb oftare med en kampanj.

Att byta jobb är bevisat bästa sättet att bättra på siffrorna i lönekuvertet. Skillnaden i löneökning mellan dem som stannar och dem som byter har dessutom ökat de senaste åren. De som bytte jobb under 2017 fick enligt förbundets löneenkät i genomsnitt 9,6 procent i löneökning, jämfört med 4,0 procent för dem som stannade.

Ingenjörernas rörlighet har också ökat i högkonjunkturen, men kanske inte tillräckligt. Företagen kan fortfarande räkna med att de allra flesta av deras anställda ingenjörer är lojala mot sina arbetsgivare och stannar, trots högkonjunkturen. Det kan bidra till låga lönebud.

Sveriges Ingenjörer försöker uppmuntra medlemmarna att byta jobb. Nytt jobb ger inte bara högre lön, utan kan även bidra till att utveckla kompetensen, vilket i sin tur kan leda till att man blir mer eftertraktad på arbetsmarknaden.

– Ingenjörer månar ofta om sin expertis och kompetens, men det är inte alla som är experter på att sälja in sig själva, säger Petra Edström som jobbar med förbundets kampanj.

Förbundet lägger nu upp nya sajter som handlar om jobbyte; att söka jobb, att genomföra en bra intervju och att granska anställningsavtal.

På Sveriges Ingenjörers webbsajt finns också länkar till hjälp med CV-granskning, granskning av Linkedin-sidan och även karriärcoachning. Medlemmar som får nytt jobb har dessutom möjlighet att få hjälp att granska det nya anställningsavtalet.

Sture Henckel

5 KOMMENTARER

  1. Menar Sveriges Ingenjörer att detta är något som är unikt för just deras medlemmar?

    Byter ingenjörer jobb mindre ofta än övriga på arbetsmarknaden? Och får inte inte ekonomer, jurister osv också högre löneökning om de byter jobb?

    • Hej!
      Det är högst sannolikt att även andra yrkesgrupper också får högre lön när de byter jobb men Sveriges Ingenjörer kan bara tala för Ingenjörerna. Statistiken bygger på den löneenkät som besvaras om omkring 70 000 medlemmar i förbundet./Redaktionen

      • Ok, i så fall låter det som att Sveriges Ingenjörer bara försöker skylla ingenjörernas dåliga löneutveckling på medlemmarna.

        SI försöker säga: Det är medlemmarnas eget fel att de fått så dålig löneutveckling. Om de bara hade bytt jobb oftare så hade de fått bättre löneutveckling.

        Men om ingenjörerna inte byter jobb mindre ofta än övriga på arbetsmarknaden, och om även andra yrkesgrupper på arbetsmarknaden får högre lön vid jobbyte, så håller den argumentationen inte.

        SI får försöka hitta andra orsaker till varför deras medlemmar tappat ca 20-25% i löneutveckling jämfört med övriga kategorier på arbetsmarknaden sedan år 2000 (se grafen längst ned här: https://ingenjoren.se/2017/05/05/ny-strategi-ska-ge-ingenjorer-lonelyft/ ).

        Kanske borde SI leta förklaringar i hur tjänstemännen på SIs kansli bedrivit frågor som har inverkan på ingenjörernas löneutveckling istället:
        -Varför har de exempelvis indirekt drivit på för att expandera antalet utbildningsplatser på högskolornas ingenjörsutbildningar genom att i media ständigt tala om ”ingenjörsbrist” trots att någon sådan brist inte existerar?
        -Varför har de inte tagit ställning emot lönedumpning för ingenjörer, när den arbetskraftsinvandring som sker till Sverige till största del utgörs av just ingenjörer vilka ges löner långt under vad som är marknadsmässigt?
        -Varför har de tecknat så dåliga centrala kollektivavtal för medlemmarna?
        -Osv

        • Hej igen, Oavsett vems ”fel” det är att lönerna inte är högre (och Sveriges Ingenjörer försöker inte skylla på medlemmarna) så talar fakta sitt tydliga språk: För att höja sin lön är det mest effektiva sättet att göra det att byta jobb, hos samma arbetsgivare eller till en annan arbetsgivare. /Redaktionen

          • Det mest effektiva torde vara att sluta lämna walk-over varje gång arbetsgivarna dumpar lönerna. Pröva att sätta t.ex. scania eller volvo i blockad ett tag och se vad som händer.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.