Förbundet uppmanar till jobbyte

Foto: wutwhanfoto/Thinkstock

Löneökningarna blir ofta runt dubbelt så stora för dem som byter jobb som för dem som stannar kvar på samma jobb. Nu vill Sveriges Ingenjörer uppmuntra sina medlemmar att byta jobb oftare med en kampanj.

Att byta jobb är bevisat bästa sättet att bättra på siffrorna i lönekuvertet. Skillnaden i löneökning mellan dem som stannar och dem som byter har dessutom ökat de senaste åren. De som bytte jobb under 2017 fick enligt förbundets löneenkät i genomsnitt 9,6 procent i löneökning, jämfört med 4,0 procent för dem som stannade.

Ingenjörernas rörlighet har också ökat i högkonjunkturen, men kanske inte tillräckligt. Företagen kan fortfarande räkna med att de allra flesta av deras anställda ingenjörer är lojala mot sina arbetsgivare och stannar, trots högkonjunkturen. Det kan bidra till låga lönebud.

Sveriges Ingenjörer försöker uppmuntra medlemmarna att byta jobb. Nytt jobb ger inte bara högre lön, utan kan även bidra till att utveckla kompetensen, vilket i sin tur kan leda till att man blir mer eftertraktad på arbetsmarknaden.

– Ingenjörer månar ofta om sin expertis och kompetens, men det är inte alla som är experter på att sälja in sig själva, säger Petra Edström som jobbar med förbundets kampanj.

Förbundet lägger nu upp nya sajter som handlar om jobbyte; att söka jobb, att genomföra en bra intervju och att granska anställningsavtal.

På Sveriges Ingenjörers webbsajt finns också länkar till hjälp med CV-granskning, granskning av Linkedin-sidan och även karriärcoachning. Medlemmar som får nytt jobb har dessutom möjlighet att få hjälp att granska det nya anställningsavtalet.

Sture Henckel

5 kommentarer

  • Veritas

    Menar Sveriges Ingenjörer att detta är något som är unikt för just deras medlemmar?

    Byter ingenjörer jobb mindre ofta än övriga på arbetsmarknaden? Och får inte inte ekonomer, jurister osv också högre löneökning om de byter jobb?

    18 april 2018
    • Karin Virgin

      Hej!
      Det är högst sannolikt att även andra yrkesgrupper också får högre lön när de byter jobb men Sveriges Ingenjörer kan bara tala för Ingenjörerna. Statistiken bygger på den löneenkät som besvaras om omkring 70 000 medlemmar i förbundet./Redaktionen

      19 april 2018
      • Veritas

        Ok, i så fall låter det som att Sveriges Ingenjörer bara försöker skylla ingenjörernas dåliga löneutveckling på medlemmarna.

        SI försöker säga: Det är medlemmarnas eget fel att de fått så dålig löneutveckling. Om de bara hade bytt jobb oftare så hade de fått bättre löneutveckling.

        Men om ingenjörerna inte byter jobb mindre ofta än övriga på arbetsmarknaden, och om även andra yrkesgrupper på arbetsmarknaden får högre lön vid jobbyte, så håller den argumentationen inte.

        SI får försöka hitta andra orsaker till varför deras medlemmar tappat ca 20-25% i löneutveckling jämfört med övriga kategorier på arbetsmarknaden sedan år 2000 (se grafen längst ned här: https://ingenjoren.se/2017/05/05/ny-strategi-ska-ge-ingenjorer-lonelyft/ ).

        Kanske borde SI leta förklaringar i hur tjänstemännen på SIs kansli bedrivit frågor som har inverkan på ingenjörernas löneutveckling istället:
        -Varför har de exempelvis indirekt drivit på för att expandera antalet utbildningsplatser på högskolornas ingenjörsutbildningar genom att i media ständigt tala om ”ingenjörsbrist” trots att någon sådan brist inte existerar?
        -Varför har de inte tagit ställning emot lönedumpning för ingenjörer, när den arbetskraftsinvandring som sker till Sverige till största del utgörs av just ingenjörer vilka ges löner långt under vad som är marknadsmässigt?
        -Varför har de tecknat så dåliga centrala kollektivavtal för medlemmarna?
        -Osv

        19 april 2018
        • Karin Thorsell

          Hej igen, Oavsett vems ”fel” det är att lönerna inte är högre (och Sveriges Ingenjörer försöker inte skylla på medlemmarna) så talar fakta sitt tydliga språk: För att höja sin lön är det mest effektiva sättet att göra det att byta jobb, hos samma arbetsgivare eller till en annan arbetsgivare. /Redaktionen

          20 april 2018
          • Sura Ingenjören

            Det mest effektiva torde vara att sluta lämna walk-over varje gång arbetsgivarna dumpar lönerna. Pröva att sätta t.ex. scania eller volvo i blockad ett tag och se vad som händer.

            21 april 2018

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar