Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIBM stöttar anställda som kommer ut som transpersoner

IBM stöttar anställda som kommer ut som transpersoner

IBM:s mångfaldschef Marie Nilsson har flera gånger varit med om att medarbetare sagt ”Jag är man i dag men jag känner mig som kvinna” eller tvärt om. För IBM är det självklart att stötta medarbetare i den situationen och nu har man fått pris för sitt hbtq-arbete.

Oftast brukar hbtq-frågorna handla om homo- och bisexuellas rättigheter, men på IBM jobbar man även med att stötta t:et i hbtq – alltså transpersoner. Under Europride i Stockholm i augusti fick IBM ta emot Unionens hbtq-pris. Och just den här dagen när vi gör intervjun har Marie Nilsson, nordisk mångfaldschef för IBM, fått mejl från en IBM-medarbetare i ett nordiskt grannland som berättar att hen är transperson.

Marie Nilsson, nordisk mångfaldschef för IBM. Foto: Eszter Simone
Marie Nilsson, nordisk mångfaldschef för IBM. Foto: Eszter Simone

– Det är antagligen för att vi pratar mer om det här. Det finns ju ett mörkertal. Många gör inte den förändring de skulle behöva göra för att bli sitt rätta jag, säger Marie Nilsson.

Att  bli ”sitt rätta jag” kan i praktiken betyda olika saker för olika transpersoner. Det som är gemensamt för transpersoner är att ens könsidentitet och/eller könsuttryck inte stämmer överens med det juridiska kön man blev tilldelad när man föddes.

Att IBM stöttar transpersoner tycker Marie Nilsson är den enda vägen framåt.

– Vi lever på 2000-talet och vi vet genom forskning att innovationerna ökar med fyra gånger om man har ett starkt mångfalds- och inkluderingsklimat. Och IBM är ett innovativt företag.

Också engagemanget ökar med tre gånger när människor känner sig inkluderade – att man får vara den man är och accepteras för den man är. Och den som känner sig inkluderad vågar komma med nya idéer.

– Det är ju inte bara vita, medelålders män som har bra idéer. De bästa idéerna kanske kommer där man minst anar det, om man är öppen för det. Och vi behöver människor som löser problem på olika sätt för att vara nytänkande och innovativa.

På IBM:s intranät finns uppgifter om vem på HR-avdelningen man kan vända sig till för att få stöd som transperson. Ibland vänder sig medarbetaren till sin chef som i sin tur hör av sig till HR-avdelningen, andra gånger är det medarbetaren som hör av sig och som får stöd i att prata med chefen.

– Det är när personen känner att den vill meddela kollegor och chefen som den hör av sig. Ibland handlar det också om att personen bara vill berätta för någon i företaget men inte är beredd att komma ut inför kollegorna.

HR-avdelningen har tystnadsplikt och Marie Nilsson berättar att arbetet som görs alltid sker med stor respekt och förståelse för den som är berörd och att man hela tiden ska vara överens om nästa steg.

– För chefer är det ofta första gången de är med om det här i sitt liv. Många blir ställda och undrar hur de ska göra. Då har jag verktygen och chefen får gå igenom utbildning för att sedan utbilda och informera medarbetarna i gruppen. Vi hjälper till så att det blir en smidig övergång. Vi basunerar inte ut det över hela företaget utan gör det på ett smidigt sätt.

Marie Nilsson berättar om ett fall i Storbritannien som hon var med om. Där kände medarbetaren som är transperson att det var som en stor sten som lyftes bort från axlarna. Chefen var välkomnande och bland kollegorna stöttade alla och många hade förstått i förväg.

– Det här är saker som vi som tillhör normen inte ens kan förstå hur det är.

En annan gång vägrade en chef att använda rätt pronomen om en medarbetare. Då var man från företagets sida tydliga med att det är emot IBM:s värderingar och regler att agera så, och chefen bestraffades.

Men att däremot råka säga fel är inte konstigt, menar Marie Nilsson.

– Då får man korrigera sig. Det är något man måste lära sig. ”Nu heter den här personen inte Göran utan Greta och kallas för hon”. Det viktiga är att inte göra det med illvilja och gör man fel får man förklara vad man menar.

Hur gör ni för medarbetare som har kundkontakter?

– Då har vi en dialog om hur vi ska göra. Ska medarbetaren informera kunden genom att ringa eller mejla eller bara dyka upp som det ”riktiga könet”? Man får vara beredd på att förklara med takt och ton.

Karin Thorsell

2 KOMMENTARER

  1. Det vore väl bättre om man satsade på intressanta projekt och en säkerställd pipeline istället för att hålla på med dessa omoraliska saker? Har svårt att tro att kunderna värderar hbqt-certifieringar högre än leadership på andra nivåer. Trist utveckling, verkligen. Men det bevisar delvis att IBM, framförallt i Sverige, har så lite att göra att man måste hålla på med detta.

    • Redaktionen bad IBM att svara och har fått det här svaret: ”Såväl forskningen som vår erfarenhet visar att ett starkt mångfalds- och inkluderingsklimat driver engagemang och innovation, vilket är ytterst viktigt både för oss och våra kunder.”

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.