Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenÅrets miljöpristagare: "När Trump blir avundsjuk på oss har vi lyckats"

Årets miljöpristagare: ”När Trump blir avundsjuk på oss har vi lyckats”

Svante Axelsson, i dag på Fossilfritt Sverige och tidigare Naturskyddsföreningen, får Sveriges Ingenjörers miljöpris 2019 – för att han ser möjligheterna. ”Har man problem vill man inte älta dem, då vill man ha en lösning”, säger han.

– Det är jättekul att få den här bekräftelsen. Extra roligt är det med motiveringen att jag har ett lösningsorienterat förhållningssätt, det är verkligen något jag tror på.

Tycker du att det är för mycket problemfokus i debatten idag?

– Ja, samhällsdebatten präglas för mycket av problem. När man hela tiden får höra om hoten och alla uppoffringar som krävs är risken stor att man antingen slår dövörat till eller förnekar att hotet överhuvudtaget finns.

Vad krävs för att vi ska lyckas med klimatutmaningen?

– Mitt intryck är att människor är mer kunniga om problemen än om lösningarna, man är mer rädda för de samhällsförändringar som krävs av oss än för klimatförändringarna i sig. Jag tror att vi måste visa en annan bild, att förändringarna handlar om att vi skapar en bättre värld. Stefan Löfven pratade i sin regeringsförklaring om att Sverige ska bli det första fossilfria välfärdslandet – det är en fantastisk bild. När vi visar att klimatarbetet är bra för ekonomin, för jobben och samhället, när sådana som Trump blir avundsjuka på oss, då har vi lyckats.

Vilka positiva lösningar på klimatfrågan ser du idag?

– Det är redan många företag som ser möjligheterna i en ambitiösare klimatpolitik. Hittills har nio branscher, bland annat stål-, gruv-, flyg och åkeribranschen, enats om färdplanen för hur respektive bransch ska bli fossilfri med stärkt konkurrenskraft som följd. Detta är en stark signal till politikerna, vilket även gör det lättare att ta de politiska stegen som behövs. Samtidigt ser vi ett teknikskifte där det kommer många bra lösningar som minskar klimatutsläppen. Vi behöver både beteendeförändringar och teknikförändringar för att lyckas, men jag tror att tekniken kommer att visa vägen. Här spelar även ingenjörer en viktig roll i samhällsförändringen.

Årets Miljöpristagare

Svante Axelsson är nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Har en masterexamen i Miljöekonomi vid SLU och har tidigare varit generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Ur motiveringen:
”Axelsson har gjort sig känd som en seriös miljödebattör som vunnit respekt genom sitt pålästa och positiva förhållningssätt. Där andra har sett problem har Axelsson sett möjligheter. Axelsson har skrivit böcker och ett stort antal artiklar där han på ett seriöst sätt lyfter fram miljöfrågor. Ett kännetecken för Axelssons sätt att jobba är att han inte bara påpekar saker han tycker är fel, utan också presenterar förslag på lösningar.”

Vad innebär din roll på Fossilfritt Sverige?

– Det formella uppdraget är att påskynda omställningen till ett fossilfritt Sverige, men jag ser mig även som en hinderröjare som hjälper de företag och verksamheter som vill gå före. Inom Fossilfritt Sverige har vi 400 företag som bejakar visionen om att vi ska bli världens första fossilfria land och som på olika sätt gått med i någon av de fyra klimatutmaningarna som vi har satt upp. Man skulle kunna säga att vi är klimatarbetets Friskis och Svettis, alla kan vara med på sina egna villkor.

Som vinnare av Miljöpriset får du också en summa på 75 000 kronor. Vad tänker du göra för dem?

– Jag vet inte. Jag skulle vilja ta mig tid att skriva en ny bok där jag berättar hur Sverige kan bli fossilfritt, och att vi redan är på god väg. Jag tänker mig en faktabaserad hoppingivande berättelse om hur det goda livet kan utvecklas i takt med att Sverige blir fossilfritt. Det finns så mycket som händer nu och människor behöver få höra att det inte är en utopisk dröm. Jag tror att det skulle vara viktigt för att öka hoppet och motivationskraften.

Anna Nyström

2 KOMMENTARER

  1. Det framgår tyvärr inte av artikeln vilken syn miljöpristagaren har på kärnkraftens roll i omställningen till ett fossilfritt Sverige. Jag förmodar att hans syn på denna är förenlig med Sveriges Ingenjörers inställning i frågan – annars hade han väl inte fått priset? Ett klargörande vore på sin plats.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.