Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivOKG i Oskarshamn varslar 30 - men har också fått positivt besked

OKG i Oskarshamn varslar 30 – men har också fått positivt besked

Kärnkraftverket i Oskarshamn, som ägs av OKG AB, har varslat 30 anställda om uppsägning.
– Det är tråkigt men inte oväntat och faktiskt drabbar det färre än vi hade räknat med, säger Magnus Nicklasson, ordförande för Akademikerföreningen.

2015 beslutades att reaktorerna O1 och O2 vid Oskarshamns kärnkraftverk skulle tas ur drift. Ett större varsel lades hösten 2016 som omfattade 280 anställda. Nu kom beskedet om ett nytt varsel om 30 personer.

Magnus Nicklasson, ordförande för Akademikerföreningen på OKG i Oskarshamn. Foto: Anna Simonsson.

– Det är förstås tråkigt men inte oväntat. Hur många ingenjörer och andra akademiker som kommer att beröras är oklart men jag räknar inte med att det blir så många. Ännu har förhandlingarna inte startat, säger Magnus Nicklasson, ordförande för Akademikerföreningen på företaget. Akademikerföreningen har för närvarande omkring 125 medlemmar.

Anledningen till att varslet blev mindre är väntat är det positiva besked från OKG som kom den 20 december. Då tog företaget beslutet att starta rivningen av de två avstängda reaktorerna i Oskarshamn. Arbetet kommer att ske i samarbete med Barsebäck.

– Beslutet att inleda rivningen har faktiskt blivit en nytändning för de anställda. Det blir ett omfattande arbete att montera ner reaktorerna, dessutom krävs det mycket pappersarbete. Det kommer att behövas en hel del ingenjörer under många år innan man så småningom kan riva byggnaderna.

I samband med det stora varslet 2016 valde många på OKG i Oskarshamn att sluta frivilligt och Magnus Nicklasson misstänker att så kan bli fallet även denna gång. Dessutom kommer företaget fortsätta att rekrytera.

– Det finns redan nu tjänster som är vakanta och det kommer säkert uppstå fler vakanser framöver. En del av dem som väljer att sluta måste trots allt ersättas både för att klara avvecklingen och driften av den reaktor som vi har kvar, säger Magnus Nicklasson.

I den reaktor som fortfarande är i drift, O3, pågår just nu stora investeringar för att klara högre säkerhetskrav efter 2020.

Karin Virgin

2 KOMMENTARER

  1. Vansinne att lägga ner fungerade reaktorer. Vad Sverige behöver är MER kärnkraft, inte mindre.

    • Bra att man lägger ner en föråldrad anläggning istället för att plöja ner en massa miljoner i en upprustning av oekonomisk teknik!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.