Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadArbetslösheten för ingenjörer är fortfarande låg

Arbetslösheten för ingenjörer är fortfarande låg

I april var bara 1,1 procent av de yrkesverksamma medlemmarna i Sveriges Ingenjörer arbetslösa. Arbetsförmedlingen rapporterar också att antalet varslade personer fortfarande är lågt.

Arbetslösheten för Sveriges Ingenjörers medlemmar har de senaste åren varit låg och i april 2019 var den 1,1 procent. Det innebär att 1 248 medlemmar hade ersättning från a-kassan (AEA). Ytterligare 0,2 procent (203 personer) hade en subventionerad anställning.

Arbetslösheten är låg för ingenjörer inom alla utbildningsinriktningar men det finns mindre skillnader mellan inriktningarna och förändringar i jämförelse med tidigare år. Det är viktigt att betona att skillnaderna mellan inriktningarna i praktiken handlar om relativt få individer.

I april 2019 var arbetslösheten, precis som tidigare, något högre för civilingenjörer i kemiteknik och teknisk fysik. I år finns högskoleingenjörer i datateknik också bland de inriktningar där arbetslösheten är något högre än genomsnittet.

Liksom tidigare år var arbetslösheten i april i år lägst för civilingenjörer i lantmäteri och väg och vatten och för högskoleingenjörer i byggteknik. I år finns även högskoleingenjörer i  maskinteknik bland de inriktningar där arbetslösheten är allra lägst.

Det är viktigt att påpeka att statistiken inte speglar läget för nyexaminerade eftersom de inte är med i a-kassan i lika hög utsträckning som äldre. Av de som är med omfattas merparten inte av villkoren för ersättning.

Uppgifter från Arbetsförmedlingen ger inte några indikationer på att en lågkonjunktur närmar sig. I april varslades totalt 3 700 personer i Sverige, vilket är i nivå med genomsnittet under de senaste 12 månaderna. Men arbetslösheten i Sverige har stigit något. Den var i maj 6,8 procent, en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med samma månad föregående år.

Karin Virgin

4 KOMMENTARER

  1. Det enda som skrivs om är öppet arbetslösa.
    Vad som inte skrivs någonting om är hur många av dessa ”yrkesverksamma” som egentligen jobbar med någonting annat. D.v.s. ur ingenjörssynvinkel de facto är arbetslösa de också.
    Skulle kännas ännu intressantare om den delen analyserades på något vis.

  2. När man blir arbetslös har man inte råd att vara med i facket längre, värre är att de inte kan göra någonting att påverka ens möjligheter att få ett jobb inom sitt yrke! Så varför då vara medlem?

    Statistiken borde också ta hänsyn till arbetslösa som gått ur SI.

  3. Bra att det görs en mer nyanserad bild där man tittar på arbetslösheten per utbildningsinriktning och inte bara klumpar samman alla ingenjörer i en grupp. Intressant att notera är exempelvis att det inte är data/elektro som uppvisar den lägsta arbetslösheten (snarare tvärtom), trots att företrädare för IT-branschen är de som jag tycker oftast är ute i media och skriker om ingenjörsbrist.

    Sen ska det kanske tilläggas att även om arbetslösheten ser låg ut för ingenjörer, så är det inget unikt. De flesta personer med högskoleutbildning uppvisar också ungefär samma låga arbetslöshetssiffror (även om det till viss del varierar per utbildning), eftersom det är högkonjunktur nu och har varit ett tag.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.