Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenSå här fungerar flexpension – och så länge räcker pengarna

Så här fungerar flexpension – och så länge räcker pengarna

Flexpension gör så att du kan gå ner i arbetstid några år innan pensionen utan att göra hål i plånboken. Begreppet är relativt nytt och ännu okänt för många.

Medellivslängden i Sverige ökar och 2018 uppgick den till 84 år för kvinnor och 81 år för män enligt SCB. Den ökade livslängden gör att vi behöver arbeta längre men för att orken ska räcka behövs möjligheter till nedtrappning i slutet av arbetslivet. Sveriges Ingenjörer fick 2013 igenom flexpension i avtalen på industrisidan och sedan 2017 finns det i de flesta av förbundets kollektivavtal på den privata arbetsmarknaden. Inom industrin kallas det deltidspension men har samma innebörd som flexpension.

Den fjärde november startade avtalsrörelsen 2020 för Sveriges Ingenjörer. Facken inom industrin, där Sveriges Ingenjörer ingår, presenterade ökade avsättningar till flexpension som ett av sina avtalskrav. Men hur fungerar egentligen flexpension och hur länge räcker pengarna?

Flexpension – två delar som är oberoende av varandra

Mer pengar
Arbetsgivaren gör avsättningar till flexpensionen som i praktiken är en del av tjänstepensionen. Mellan 0,4 – 2 procent av lönen sätts av till flexpension beroende på avtal. Enligt Teknikavtalet (TAG), det avtal som flest medlemmar i Sveriges Ingenjörer tillhör, är avsättningen 1,3 procent.

Mer fritid
Den anställde har möjlighet att arbeta deltid från 60, 61 eller 62 års ålder beroende på avtal. Man kan välja att ta ut pengapotten från flexpensionen för att kompensera inkomstbortfallet från deltidsarbetet men det är inget krav. Det går lika bra att arbeta deltid efter 60 och välja att spara avsättningarna till flexpension tillsammans med tjänstepensionen.

Räkneexempel – hur länge räcker flexpensionen?

Avsättningspremie och antal år med avsättningar avgör hur länge flexpensionspotten räcker för att kompensera inkomsttappet från deltidsarbetet. Om du planerar att som 60-åring trappa ner arbetet till 80 procent och kompensera inkomsttappet genom att ta ut flexpension gäller följande:

Antal månader som flexpensionen kan kompensera lönetappet för 80 procent arbete. Källa: Alecta

För unga som nyligen har kommit ut i arbetslivet kommer möjligheten att trappa ner arbetet innan pensionen utan ekonomiska förluster att bli bättre eftersom avsättningarna till flexpension kommer att ha gjorts under längre tid.

Kristina Kamp, pensionsekonom på minpension.se, poängterar att dagens 60-åringar främst kan nyttja den del av flexpensionen som ger möjlighet till deltidsarbete.

– Det krävs ett helt arbetsliv med avsättning till flexpension för att kompensera inkomsttappet. Den som vill bli flexpensionär inom den närmsta tiden kommer att få betala det ur egen ficka eftersom de inte har hunnit få tillräckligt stora avsättningar, säger Kristina Kamp.

Läs artikeln om Gunnar Wikmark som trappade ner sin arbetstid vid 63 års ålder.

Anställda med kollektivavtal som innehåller flexpension har inte automatiskt rätt att gå ner till deltid men de har alltid rätt att få sin förfrågan om deltidsarbete prövad. Om arbetsgivaren vill neka måste de motivera sitt beslut. I praktiken är det svårt för arbetsgivaren att neka deltidsarbete om flexpension finns i kollektivavtalen. Medlemmar som har blivit nekade deltidsarbete trots flexpension i avtalet uppmanas kontakta facket. En arbetsgivare utan kollektivavtal med flexpension kan däremot säga blankt nej utan specifik anledning.

För den som har haft olika arbetsgivare genom karriären där vissa har haft kollektivavtal med flexpension och andra inte är det den sista arbetsgivarens avtal, den som du ska pensioneras från, som gäller. Om den arbetsgivaren inte har kollektivavtal med flexpension blir dina flexpensionsavsättningar från tidigare arbetsgivare ett tillskott till tjänstepensionen. Redan gjorda avsättningar försvinner alltså inte.

Caroline Le Ridou

4 KOMMENTARER

  1. Ingår det inte en tredje viktig del i avtalet? Jag har för mig att arbetsgivaren ska rapportera lön för 100% tjänst, så att inte vi med äldre ITP-avtal ska förlora pension på att gå ner i tid. Eller har jag missförstått?

    • Det stämmer. För tjänstemän som utnyttjar sin rätt till delpension och tillhör ITP 2 ska arbetsgivaren till Collectum anmäla den tidigare heltidslönen så att den framtida tjänstepensionen inte ska påverkas av deltidspensioneringen. /Redaktionen

  2. Några frågor om flexpension:

    * Om man inte vill ta ut flexpensionen som arbetstidsförkortning / deltidspension, kan man låta det flexpensions-kapital som man samlat på sig läggas till tjänstepensionen? Så tex om man går i pension vid 60 eller 67 år ålder, så får man högre tjänstepension än om man inte hade haft flexpension?

    * Går det att se någonstans hur mycket flexpensions-kapital man skrapat ihop hittills? Tex på någon pensions-webbsida eller liknande.

    * Hur förvaltas flexpensions-kapitalet som man samlat på sig? Placeras det tex i fonder, och vem förvaltar det / bestämmer hur det placeras?

    • Om man inte vill ta ut flexpensionen som arbetstidsförkortning / deltidspension, kan man låta det flexpensions-kapital som man samlat på sig läggas till tjänstepensionen? Så tex om man går i pension vid 60 eller 67 år ålder, så får man högre tjänstepension än om man inte hade haft flexpension?
      Svaret är ja. Pensionen blir höge om man inte utnyttjar att gå tidigare i pension.
      Går det att se någonstans hur mycket flexpensions-kapital man skrapat ihop hittills, till exempel på någon pensions-webbsida eller liknande?
      Svar: Du ser idag ditt intjänande på årsbeskedet från Collectum men kan inte ännu se det uppdelat från ditt övriga pensionsintjänande idag. Men det är på gång att det ska redovisas separat så man ser hur mycket man tjänat in i just flexpension.
      Hur förvaltas flexpensions-kapitalet som man samlat på sig? Placeras det tex i fonder, och vem förvaltar det / bestämmer hur det placeras?
      Svar: Pengarna förvaltas i det val man gjort för sin ITP 1 eller ITPK.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.