Det finns regler kring hur avtalsturlistan utformas också, den får inte strida mot ”god sed” eller mot diskrimineringslagen. Det innebär att man inte får åsidosätta LAS §22 godtyckligt när man upprättar en avtalsturlista, utan varje avsteg måste vara sakligt motiverad. Ofta står det i det lokala avtalet hur avtalsturlistan kan utformas.
Ofta sker denna turordningsförhandling parallellt med att företaget vill köpa ut medarbetare, men det är egentligen 2 skilda förhandlingar, som facklig ombudsman måste man hålla isär dessa.
En avtalsturlista är ett lokalt kollektivavtal om turordning. Det innebär att fackförbund och arbetsgivare kommer överens om ett avsteg från turordningsreglerna antingen i Lagen om anställningsskydd eller i tillämpligt kollektivavtal. Resultatet av en avtalsturlista kan vara att anställningsskyddets huvudregel ”sist anställd – först ut” åsidosätts. Inom ramen för en förhandling om avtalsturlista förhandlar partnerna vanligtvis om eventuellt avslut av anställning för flera anställda i bolaget. Däremot är en utköpslösning vanligtvis ett avtal mellan anställd och arbetsgivare då man bl.a. kommer överens om att vederbörandes anställning avslutas.
Du beskriver att du vid uppsägningen som följd av en avtalsturlista skrev på ”en överenskommelse som reglerade detaljerna”. Under de beskriva omständigheterna torde dock en sådan överenskommelse inte utgöra ett utköpsavtal. Kärnfrågan i ett utköpsavtal är nämligen överenskommelse om avslut av anställningen. Enligt vad du dock beskriver så har överenskommelsen om avslut om anställningen redan träffas i en avtalsturlista.
]]>