Hej Benny!
Du tar upp viktiga frågor som vi på medlemstidningen måste ställa till förhandlingsavdelningen på förbundet. Vi tar din kommentar vidare och återkommer med en artikel. Vi behöver intervjua medlemmar i offentlig sektor som beskriver problemen och förhandlingsavdelningen om hur förbundet trycker på för att arbetsgivarna i offentlig sektor ska värdera ingenjörernas arbete högre. Arbetar du i offentlig sektor och delar Benny Andersson bild? Skriv en kommentar eller mejla oss på ingenjoren@sverigesingenjorer.se
Det är svårt att hitta bra projektledare. Tycks vanligt att många tror sig vara bra som dessutom inte är det. Jag måste ofta göra delar av deras jobb och utbilda dem. Det kan verkligen vara som natt och dag.
]]>Så det hade varit intressant att jämför lönen för Chefer vs Exklusive Chefer i olika åldersspann, tex för de som är 30-40 år eller 40-50 år. Jag tror skillnaden hade varit något mindre då. Hade man tittat på medianlön istället för medellön hade troligtvis skillnaden varit ännu mindre.
Men en skillnad hade naturligtvis bestått ändå. Frågan är bara hur stor den hade varit (vilket beror på hur mycket faktorerna ovan påverkar).
]]>Så här svarar statistikern Anna Ihrfors Wikström: Det är total lön som visas. Den består av fast lön, rörlig lön (bonus, provision, resultatlön) samt förmåner (typ lunch, bil).
Lönekompensation som ges då rätten till särskild övertidsersättning är bortförhandlad ska ingå, däremot inte särskild övertidsersättning, ob-tillägg och skiftersättning.
I den fasta lönen kan även andra fasta tillägg ingå, t.ex. chefstillägg.
I Saco Lönesök kan man fylla i om man har rätt till särskild övertidsersättning eller ej.
Hej Sanna, Vi har inte de uppgifterna. Jag kollade i Saco-lönesök nu och där finns de tre senaste åren med och då var skillnaden snarlik alla de tre åren. Men logga gärna in där och titta runt, där finns lönestatistik nedbruten på många olika sätt. Du loggar in med bank-id på dina sidor på Sveriges Ingenjörer. /Redaktionen
]]>Dvs om man tex tittar tillbaka 10 till 20 år i tiden, var skillnaden lika stor då som nu (procentuellt sett)?
]]>Naturligtvis är det så. Man går ju inte in i en löneförhandling med argumentet ”det är så dyrt i Stockholm, så jag behöver X kr i lön”. Snarare är det så att om inte arbetsgivaren ligger på liknande nivå (t.ex. X kr) som konkurrenterna i området, så kommer han inte att hitta folk att anställa. Det verkar ju vara det som händer i Öresundsregionen också.
]]>