Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Många chefer känner en frustration"

”Många chefer känner en frustration”

Som ingenjör är chansen stor att du någon gång får ett chefsjobb. Men att vara chef innebär inte bara högre lön och ökat inflytande. Många gånger kan det vara tufft, inte minst nu då hemarbetet satt ledarskapet på nya prov, visar samtal till Sveriges Ingenjörers rådgivning. 

Det är många bland Sveriges Ingenjörers medlemmar som har erfarenhet av att vara chef. En titt i medlemsregistret visar att närmare 20 000 medlemmar har en chefsposition idag och var femte är eller har någon gång varit chef.

– De flesta som väljer att bli chef gör det för att de tycker att det är kul att se andra människor utvecklas, det är det absolut vanligaste svaret vi får när vi frågar nya chefer om varför de valt att tacka ja till ett chefsjobb. Dessutom ser man en möjlighet att vara med och påverka, berättar Lisa Johansson, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

Klämda från flera håll

Några av de vanligaste frågorna som chefer tar upp i samtal med Sveriges Ingenjörers rådgivning handlar om konflikter på arbetsplatsen, svåra medarbetarsamtal, press från den egna chefen och omorganisationer.

– Många som hör av sig till oss känner en frustration, att de är klämda från flera håll och har svårt att få olika krav att gå ihop, berättar Lisa Johansson.

Det kan handla om att kraven från ledningen står i konflikt med medarbetarnas önskemål eller svårigheten att vara en motiverande kraft i en organisation som är trött på förändringar. För de chefer där ledningen sitter i ett annat land kan det även vara andra svårigheter som skapar frustration – exempelvis krav som man som chef förväntas genomföra, men utan att man själv haft möjlighet att påverka beslutet innan.

– Hur motiverar man sina medarbetare, och hur motiverar man sig själv i det läget?

Svårt att leda på distans

Den fråga som upptar många chefer just nu är hur man hanterar situationen där medarbetare nu arbetar på distans hemifrån. Hur är man en närvarande chef som ser sina medarbetare i vardagen fast man inte träffas rent fysisk? Hur får man teamet att känna samhörighet? Och hur håller man drivet uppe, både det egna och medarbetarnas?

Lisa Johansson poängterar att det finns ett stort värde för ingenjörer att fortsätta vara med i facket även när de tar på sig en chefsroll. Eftersom rådgivningen pratar med ingenjörer dagligen har de en god inblick i ingenjörers arbete, olika arbetsplatser men även de villkor och utmaningar som ingenjörer står inför.

– Ombudsmännen i rådgivningen har god vana att prata med chefsmedlemmar och det är många som ringer till oss med sina frågor och problem i vardagen. Många tänker inte på det, men man kan ha stor nytta av rådgivningen även som chef.

Så kan facket hjälpa dig

Sveriges Ingenjörer har även många andra förmåner som riktar sig till chefer. Under året har de startat en digital chefsskola för nya chefer som redan lockat mer än 100 deltagare. Här kombineras teori med praktiska övningar i en virtuell värld där deltagaren ställs inför olika typer av chefsutmaningar i sitt virtuella företag.

Ingenjör och chef

Några av dina förmåner som medlem:

  • Webbinarier
  • Lokala chefsnätverk
  • Nätverk för kvinnliga chefer
  • Mentorprogram
  • Digital chefsskola
  • Innovationsutbildning för chefer
  • Stresscoachning
  • Guide för dig som vill bli chef
  • Egen inbox för frågor, synpunkter och idéer via chef@sverigesingenjorer.se

Läs mer här. 

Dessutom finns det webbinarier, lokala nätverk, mentorprogram och utbildningar som riktar sig till chefer.

– Många tycker att det är positivt att träffa andra ingenjörer i andra branscher och verksamheter. Man breddar sina intryck och sin kunskapsbas, vilket ofta leder till en bra korsbefruktning. Dessutom bygger man ett värdefullt kontaktnät, konstaterar Lisa Johansson.

Varför stanna kvar?

Trots alla fördelar är det ändå vissa som tvekar om de ska vara kvar i facket när de tar steget till chef, eftersom de i rollen som chef upplever att de hamnar på arbetsgivarens sida. Men Lisa Johansson poängterar att det då kan vara viktigare än någonsin att ha stöd av facket – oavsett om du hamnar i konflikt, vill ha hjälp i hur du ska tänka när du sätter lön, eller om du vill ta del av möjligheterna med att utvecklas i din chefsroll.

– Som chef är du i en utsatt position och det finns en trygghet med att vara kvar. Förväxla inte chefsrollen med arbetsgivarrollen, tänk på att du fortfarande är anställd, säger Lisa Johansson.

Anna Nyström

1 KOMMENTAR

  1. Att vara första linjechef kan vara det mest otacksamma jobbet som finns.
    Chefen ska lösa allt, både ur medarbetarnas perspektiv och ur företagets. Dessutom sitter vi med pesonligt straffansvar mot arbetsmiljölagen.
    Inte undra på att allt fler unga inte ser chef som ett attraktivt val. Det är slit och otacksamhet samt att det finns inget som heter privatliv. All tid är företagets eller medarbetarnas och övertiden man gör håller ingen koll på. Chefer får man jobba ned i graven utan problem, jag har sett väldigt lite från facket för chefer.
    Den extra kompensation man får väger inte upp mot förväntnningarna.
    Allt är chefens fel jämt. Det hörs även här på ingenjören.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.