Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjör tar över efter Federley i EU 

Ingenjör tar över efter Federley i EU 

Blandade känslor, men förväntansfull och laddad. Så säger energiingenjören Emma Wiesner om att hon efter nyår tar plats som ledamot i Europaparlamentet. Nu avslutar hon jobbet på Northvolt för att driva på energipolitiken inom EU.  

Emma Wiesner, energiingenjör och centerpartist, fick över 20 000 personkryss i valet till Europaparlamentet i maj 2019. Hade hon fått 1 700 kryss till hade kommit över 5 procent av centerrösterna och då hade hon knipit partiets andra mandat redan då.  

Men nu, ett och ett halvt år senare, så får hon en plats i parlamentet, när Fredrick Federley avgår.   

– Det är jättemärkliga förutsättningar och tråkiga omständigheter. Så det är blandade känslor. Men utöver det känner jag mig  förväntansfull och laddad. Jag får chans att plocka upp det jag drev i valrörelsen, säger hon när Ingenjören får en intervju med henne efter beskedet.  

Fram till valet jobbade Emma Wiesner som energimarknadsanalytiker på Sweco, men hösten 2019 sökte hon och fick jobb på Northvolt för att jobba med bevakning av EU:s lagstiftning och specifikt den nya batterilagstiftningen 

 För mig har det blivit en grundkurs i batteriteknik och jag känner att min tekniska kunskap är en styrka att ha med in i politiken. 

Nu ska hon avsluta uppdraget på Northvolt och lämna över på ett bra sätt  

 Jag vet inte exakt tidsplanen men så snart som möjligt kommer jag att ta mig till Bryssel och bosätta mig där. Det blir nog någon gång efter jul.  

Energifrågor i industriutskottet

I parlamentet tar hon över Fredrick Federleys portföljer. Hans ordinarie plats i miljöutskottet och ersättarplats i industriutskottet passar Emma Wiesner 

– Jag kommer inte att ändra utskott med skifta fokus. Jag kommer att fokusera på energiportföljen inom industriutskottet, där det är mycket om energimarknaden, nätkoder och att bygga ihop Europas elnät. Och för någon vecka sedan presenterade EU-kommissionen strategin för mer havsbaserad vindkraft som parlamentet kommer att behandla.   

Också direktivet för förnybar energi, Red-direktivet, ska uppdateras. Men även allt inom miljö- och klimat ska omförhandlas, så det blir mycket att ta tag i.  

I valrörelsen pratade hon om “ny energi till Europa”.  

– Energisystemet är till 72 procent fortfarande fossilt. Som energiingenjör kommer jag att fokusera på det. I vätgasstrategier skiljer man inte på fossil och fossilfri vätgas. Där har parlamentet mycket att säga till om. Vi kan inte subventionera att bygga ut fossil energi. Det är en hjärtefråga för mig.  

 Karin Thorsell

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.