Självklart måste man komma överens med ens chef om hur snabbt man måste kunna komma till ens kontor när man jobbar på distans. Det är nu OK att jobba på distans långt uppe i Norrland och då kan det ta mycket längre tid att komma till Stockholm jämfört med Spanien och då är det OK? Man kan även i Sverige drabbas av IT-attack när man jobbar hemifrån så det kan ju inte var något bra skäl. På Trafikverkets hemsida har man inte ändrat rekommendationerna om hemarbete efter 2021-12-17. Trafikverket har fortfarande kvar att man skall vara på kontoret större delen av arbetsveckan om man inte har tecknat särskilt distansavtal. I distansavtal ingår att man måste själv ordna med wi-fi vid arbete hemifrån och man får inte använda sig av ens tjänstetelefon wifi för att koppla upp sig hemifrån. Det känns som att Trafikverket inte förstår allvaret i pandemins utveckling.
]]>Om jag inte missminner mig så finns det någon lag eller förordning, kanske avtal med facket som reglerar att statligt arbete inte får utföras från utlandet, annat än på ambassader eller utsänd personal t.ex. internationella insatser, tjänstemän i Bryssel etc.
Men det vore ju intressant om facket driver för att ändra detta!
Arbetar inte du i en säkerhetsklassad miljö? I så fall vet du mycket väl genom interna utbildningar att det inte är lämpligt ta med sig arbetet utomlands.
]]>Jag tycker att ämnet är intressant, speciellt sett ur ett makroperpektiv. Ska EU vara som USA, så torde det innebära att man ska inte göra skillnad på Gävle eller Åbo när man jobbar på distans. Utan arbetsrollen och arbetsuppgifterna.
IT risker är relevant svar, men det beror väl på vad man har för arbetsuppgifter, dvs arbetar man med skyddsvärda uppgifter så är det ett annat krav än när man inte gör det.
Sannolikt finns det relevanta styrande dokument som ska stötta klassningen.
Arbetsmiljö är intressant om det är relevant eller inte, gäller svenska arbetsmiljöregler i andra EU länder?
]]>