Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadNytt lagförslag – visselblåsare ska få bättre skydd

Nytt lagförslag – visselblåsare ska få bättre skydd

Regeringen föreslår en ny lag som ska skydda visselblåsare som larmar om missförhållanden på arbetsplatsen. Det ska bli tydligare hur man gör för att rapportera och fler än tidigare ska skyddas av lagen.

I Sverige förknippar många visselblåsning med vårdskandaler. Undersköterskan Sarah Wägnert rapporterade om missförhållanden på ett äldreboende – en händelse som ledde till att Socialtjänstlagen skrevs om. Lagändringen benämns i dag Lex Sarah.

Men även ingenjörer kan få insyn i missförhållanden på arbetsplatsen. Några omtalade händelser är Bofors vapensmuggling till Dubai via Singapore på 1980-talet som avslöjades av ingenjören Ingvar Bratt som var anställd på Bofors. 2010 uppmärksammade Uppdrag granskning misstänka fall av korruption bland tjänstemän i Göteborgs kommun och Göteborg Energi. Visselblåsaren var civilingenjören Karin Thörnqvist.

Skyddet ska omfatta fler

I dag skyddas visselblåsare av den lag som infördes 2017. Den har kritiserats för att vara för svag. Anställda i offentlig sektor har också extra trygghet genom meddelarfriheten och meddelarskyddet (läs mer i faktaruta).

Meddelarfriheten och meddelarskyddet

Meddelarfriheten
innebär att anställda i statliga myndigheter har rätt att lämna ut uppgifter om verksamheten och eventuella missförhållanden till journalister.
Meddelarskyddet innebär bland annat att myndigheten inte får försöka ta reda på vem som har ”läckt” informationen. Myndigheten har inte rätt att bestraffa uppgiftslämnaren, om man ändå skulle få reda på vem det är.

Nu föreslår regeringen en ny lag som ska stärka skyddet för visselblåsare ytterligare. Lagförslaget innebär att:

  • Fler ska omfattas av skyddet – inte bara anställda. Även volontärer, praktikanter, aktieägare, styrelseledamöter och andra grupper ska kunna slå larm om missförhållanden.
  • Visselblåsare ska kunna få skadestånd om arbetsgivaren hindrar arbetstagaren från att slå larm eller utsätter visselblåsaren för repressalier.
  • Det ska bli tydligare hur man rapporterar missförhållanden – både internt och externt. Verksamheter med minst 50 anställda blir skyldiga att införa interna rapporteringskanaler. Regeringen kommer också utse myndigheter som ska införa rapporteringskanaler inom olika områden.
  • Den som hanterar ett ärende om visselblåsning får inte avslöja identiteten på den som rapporterar.

Kritiseras för otydlighet

Lagförslaget från regeringen har fått viss kritik, bland annat från flera fackförbund, för att vara för svår för gemene man att förstå och för att bidra till en osäkerhet om skyddet ska gälla.

Visselblåsaren ska till exempel ha ”skälig anledning att anta” att den rapporterade informationen var nödvändig för att avslöja missförhållandet. Även ”skälig anledning att anta” att inhämtad av information var nödvändig för visselblåsandet och ”skälig anledning att anta” att informationen var sann. Det här kan skapa förvirring och otydlighet kring vad som gäller.

Lagen föreslås träda i kraft den 17 december i år.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.