Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadNytt lagförslag – visselblåsare ska få bättre skydd

Nytt lagförslag – visselblåsare ska få bättre skydd

Regeringen föreslår en ny lag som ska skydda visselblåsare som larmar om missförhållanden på arbetsplatsen. Det ska bli tydligare hur man gör för att rapportera och fler än tidigare ska skyddas av lagen.

I Sverige förknippar många visselblåsning med vårdskandaler. Undersköterskan Sarah Wägnert rapporterade om missförhållanden på ett äldreboende – en händelse som ledde till att Socialtjänstlagen skrevs om. Lagändringen benämns i dag Lex Sarah.

Men även ingenjörer kan få insyn i missförhållanden på arbetsplatsen. Några omtalade händelser är Bofors vapensmuggling till Dubai via Singapore på 1980-talet som avslöjades av ingenjören Ingvar Bratt som var anställd på Bofors. 2010 uppmärksammade Uppdrag granskning misstänka fall av korruption bland tjänstemän i Göteborgs kommun och Göteborg Energi. Visselblåsaren var civilingenjören Karin Thörnqvist.

Skyddet ska omfatta fler

I dag skyddas visselblåsare av den lag som infördes 2017. Den har kritiserats för att vara för svag. Anställda i offentlig sektor har också extra trygghet genom meddelarfriheten och meddelarskyddet (läs mer i faktaruta).

Meddelarfriheten och meddelarskyddet

Meddelarfriheten
innebär att anställda i statliga myndigheter har rätt att lämna ut uppgifter om verksamheten och eventuella missförhållanden till journalister.
Meddelarskyddet innebär bland annat att myndigheten inte får försöka ta reda på vem som har ”läckt” informationen. Myndigheten har inte rätt att bestraffa uppgiftslämnaren, om man ändå skulle få reda på vem det är.

Nu föreslår regeringen en ny lag som ska stärka skyddet för visselblåsare ytterligare. Lagförslaget innebär att:

  • Fler ska omfattas av skyddet – inte bara anställda. Även volontärer, praktikanter, aktieägare, styrelseledamöter och andra grupper ska kunna slå larm om missförhållanden.
  • Visselblåsare ska kunna få skadestånd om arbetsgivaren hindrar arbetstagaren från att slå larm eller utsätter visselblåsaren för repressalier.
  • Det ska bli tydligare hur man rapporterar missförhållanden – både internt och externt. Verksamheter med minst 50 anställda blir skyldiga att införa interna rapporteringskanaler. Regeringen kommer också utse myndigheter som ska införa rapporteringskanaler inom olika områden.
  • Den som hanterar ett ärende om visselblåsning får inte avslöja identiteten på den som rapporterar.

Kritiseras för otydlighet

Lagförslaget från regeringen har fått viss kritik, bland annat från flera fackförbund, för att vara för svår för gemene man att förstå och för att bidra till en osäkerhet om skyddet ska gälla.

Visselblåsaren ska till exempel ha ”skälig anledning att anta” att den rapporterade informationen var nödvändig för att avslöja missförhållandet. Även ”skälig anledning att anta” att inhämtad av information var nödvändig för visselblåsandet och ”skälig anledning att anta” att informationen var sann. Det här kan skapa förvirring och otydlighet kring vad som gäller.

Lagen föreslås träda i kraft den 17 december i år.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.