Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå tackar du nej till chefsjobbet

Så tackar du nej till chefsjobbet

Att bli chef behöver inte vara det självklara steget på karriärstegen. Så här gör du om du blir erbjuden ett chefsjobb, men känner att detta inte är rätt för dig just nu.

Långt ifrån alla trivs i rollen som chef. Att ha ett ledarskap och ansvar för personal är inte heller något som passar för alla.

– Vi har nog alla träffat på personer i vårt yrkesliv som inte skulle ha blivit chef. De är kanske duktiga i sin specialistroll, men passar inte som chef och trivs kanske inte heller i den rollen, konstaterar Lisa Rosengren, karriärrådgivare med lång erfarenhet både inom HR och rekrytering samt författare till Karriärhandboken – en praktisk guide för dig som vill vidare i arbetslivet.

Karriären kan ta olika vägar

Lisa Rosengren tror att många verksamheter har en för snäv bild av vad karriär är, att det handlar om att klättra uppåt i organisationsschemat.

Men karriär kan vara så mycket mer. Själv använder hon gärna bilden av en klätterställning – att göra karriär kan också innebära att du klättrar åt sidan, snett uppåt, eller neråt.

Säg nej på ett snyggt sätt

  1. Tacka för erbjudandet. Be att få tänka över det några dagar innan du ger besked. Använd tiden för att ta reda på mer om chefsjobbet. Vad ingår i rollen? Finns det delar i uppdraget som passar dig? Vad är det som gör att du känner tveksamhet? 
  2. Fundera över vad det är som får dig att känna arbetsglädje. Vilka är dina styrkor? Vilka kvaliteter ser andra hos dig? Be gärna andra om feedback innan du fattar ditt beslut. 
  3. Innan du tackar nej, tänk noga igenom hur du lägger fram det på ett positivt sätt. Motivera varför du ska vara kvar i din nuvarande roll och hur det gynnar verksamheten. 
  4. Föreslå andra lösningar. Tipsa om andra bra kandidater till chefsjobbet. Erbjud dig att ta delar av uppdraget eller att ta över andra projekt för att underlätta tillsättningen av en ny chef. 
  5. Se alltid till att du får möjlighet att prata alternativa karriärvägar med din chef, exempelvis på utvecklingssamtalen. Vari ligger dina styrkor och hur ser du på din egen utveckling? Hur kan du växa och bidra på ett sätt som passar både dig och verksamheten? Var öppen för att detta kan variera över tid och i olika faser i livet.

– Jag tror att det är viktigt att inse att karriären kan ta olika vägar. Du kan vara anställd eller köra eget, vara chef eller specialist och det kan variera över tiden. Ingen väg är egentligen fel, poängterar hon.

Säg inte nej direkt

Hur gör man då om man blir erbjuden ett chefsjobb och vill tacka nej, utan att riskera den fortsatta karriären?

– Säg inte nej direkt. Visa att du uppskattar erbjudandet men be om att få fundera några dagar, tipsar Lisa Rosengren.

Använd sedan tiden till att fundera över vad din tveksamhet bottnar i. Är du osäker på om du klarar av jobbet? Har du haft dåliga erfarenheter av att vara chef tidigare?

Ta också reda på mer om vad jobbet innebär. Handlar det om att utveckla verksamheten eller att jobba strategiskt? Förväntas du bidra i ledningsgruppen? Vilket ansvar ligger i rollen, har du ansvar för budget och personal?

Gör det tydligt för dig själv vilka delar i uppdraget som intresserar dig och vilka du känner mer osäkerhet inför. Ta också reda på vilket stöttning du behöver och om det är möjligt för dig att ta stöd av exempelvis en mentor.

Vill du leda andra?

– Men den viktiga frågan är om du är intresserad av att leda andra människor. Om du inte är det kanske du ska lägga ditt fokus någon annanstans. Att vara chef är många gånger väldigt krävande och det förutsätter att du har intresse och lust att leda andra.

Om du då landar i att tacka nej, se då till att göra det på ett klokt sätt.

– Berätta varför du väljer att tacka nej och hur du ser att du bättre kan bidra i en annan roll, det kan exempelvis vara som projektledare eller specialist. Visa att du ser helheten i organisationen och att det finns alternativa vägar där din kompetens och förmåga kommer till användning.

Var öppen för alternativa vägar

Lisa Rosengren tror att det är viktigt att fler verksamheter jobbar mer aktivt för att hitta andra karriärvägar än de mer traditionella, att se karriär som utveckling där vi under olika faser i livet behöver hitta olika sätt att utvecklas i karriären.

Ett tips är att själv lyfta frågan på sina utvecklingssamtal. Se till att få prata med din närmaste chef om hur du ser på din utveckling inom företaget och hur din karriärväg skulle kunna se ut.

– Det här är en viktig fråga för alla verksamheter, hur ser vi till att behålla våra talanger? Vi behöver vara öppna för att karriären kan gå åt olika håll. Ingen ska höja på ögonbrynen för att du väljer bort chefsjobbet, poängterar hon.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.