En annan sak som alla bara förväntar sig att den inte ska påverka något är inflationen, varför den inte tas med i beräkningen, utan man räknar alltid med att få ett visst X antal % över inflationen i avkasning på pensionen, vilket kanske är ett hyfsat antagande i det långa loppet, men ska man ta pension inom 15 år eller så är det inte självklart.
Det sägs ju att det enda som är säkert i livet är döden och skatten. Men med alla västländers skenande statsskulder, budgetar ur balans och en åldrande befolkning med färre i arbetsför ålder (och med det en kostsam energi-omställning ovanpå det) så är man nog rätt naiv om man tror att skatterna inte kommer höjas en hel del de närmaste decennierna. Så om du bara löneväxlar för att du betalar 50% skatt nu och tror att du kommer få 30% skatt senare, så kan det mycket väl bli så att du får betala 40% skatt istället på den lönen/pensionen om 20-30 år.
]]>Va..? Det kan man ju bestämma själv i princip. Alltså hur hög pension man vill ha i månaden. Genom att tima hur man tar ut sin tjänstepension (tidigast från 55 år) och sen den allmänna pensionen; när och i hur många år. Har man såpass hög lön som säg 70 tkr/mån och är nöjd med 46241/mån (brytpunkten 2022, så man slipper betala statlig skatt på sin pensionsinkomst vilket kan vara vettigt) så kan man t.ex. sluta jobba många år tidigare än 65 och göra nåt annat i livet än att vara på en arbetsplats nånstans.
Det gäller bara att räkna rätt på det, inkl tänka på att när väl tjänstepensionen tickat igång kan inget stoppa den. Det är lite komplicerat och vissa saker styrs av ålder och inte att förglömma: det är bara om man jobbar som man får jobbskatteavdrag.
Själv kan jag tycka att det känns som en stor fördel att kunna sluta jobba mycket tidigare än 65 och ha råd med det utan att oroa sig. Det är inte omöjligt med en månadsinkomst på 46241.