Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivMän tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren. Det visar en rapport från Saco som konstaterar att utvecklingen är oroande.

En högskoleutbildning är idag inte lika lönsam för män som den var för 20 år sedan. I början av 2000-talet hade män med högskoleutbildning cirka 40 procent högre lön än män som enbart hade en gymnasieutbildning. Idag är motsvarande siffra 33 procent.

Linda Simonsen, Saco

– Att männens högskolepremie faller så kraftigt är en oroande utveckling. Det är viktigt att utbildning lönar sig, poängterar Linda Simonsen, en av författarna till rapporten.

Kvinnors premie har återhämtat sig

I rapporten har Saco granskat hur lönerna för högskoleutbildade kvinnor och män utvecklats under 2000-talet jämfört med gymnasieutbildade av samma kön. Men till skillnad från männen så har kvinnornas högskolepremie gått i en annan riktning.

– Under början av 2000-talet faller premien för både kvinnor och män. Men medan männens premie fortsätter att falla har kurvan för kvinnorna återhämtat sig de senaste tio åren, berättar Linda Simonsen.

Högskolepremier för kvinnor och män 2001–2020.

Under perioden har högskolepremien för kvinnor ökat med cirka 2 procentenheter och ligger idag på samma nivå som för männen. Vad denna utveckling beror på kan ha flera förklaringar.

Att högskoleutbildade kvinnor blir chefer i större utsträckning nu än tidigare kan vara en förklaring. Chefskap är ofta förknippat med högre lön. Dessutom har männens uttag av föräldrapenningdagar ökat – framför allt bland akademiker.

– När män och kvinnor delar på hem och familj blir också möjligheterna att avancera på arbetsplatsen och göra lönekarriär mer jämlika, säger Linda Simonsen.

Privat sektor faller mest

I rapporten har man även tittat på utvecklingen inom olika sektorer. Här är det tydligt att det är inom den privata sektorn som fallet har varit kraftigast. Eftersom majoriteten av de högskoleutbildade männen arbetar i privat sektor slår detta tydligare igenom på männens löner.

Högskolepremie

Högskolepremien visar förenklat hur mycket mer i procent högskoleutbildade har i månadslön jämfört med gymnasieutbildade.

I rapporten jämförs män med män och kvinnor med kvinnor – siffrorna säger alltså inte något om skillnaderna i lön mellan kvinnor och män.

Att premien nu ligger på samma nivå betyder att män och kvinnor har samma lönsamhet eller avkastning på sin utbildning, jämfört med de av samma kön.

Snabb teknisk utveckling, kriser och stora strukturella förändringar kan vara förklaringen.

– Vissa jobb har försvunnit, nya arbetsuppgifter har tillkommit och utvecklingen av ny teknik har förändrat arbetsgivarnas behov av kompetens. Detta kan vara förklaringen till att utbildningspremien har pressats nedåt i den här sektorn.

Omställningsstöd viktigt nyckel

Linda Simonsen konstaterar att rapporten visar på vikten av att högskoleutbildade får möjligheter att fortsätta kompetensutveckla sig under hela arbetslivet. Utbildning ska löna sig och om arbetsmarknaden förändras måste också högskoleutbildade få möjlighet att hänga med i den utvecklingen. Korta kvalificerade utbildningar och bra studiestöd är viktiga förutsättningar.

Här är omställningsstödet en viktig nyckel, men även att arbetsgivarna tar sitt ansvar och ser till att de anställda får möjlighet att utbilda sig.

– Alla ska ha en bra utbildningspremie och alla ska ha bra möjligheter till kompetensutveckling, både kvinnor och män. Det är en viktig fråga för både individen och samhället, säger Linda Simonsen.

Läs hela rapporten: Utbildningspremier för kvinnor och män – utveckling under 2000-talet

Anna Nyström 

1 KOMMENTAR

  1. De högskoleutbildningar som har många utbildningsplatser (så det påverkar statistiken mycket) och där män är överrepresenterade är främst ingenjörsutbildningarna.

    Så att högskoleutbildning lönar sig allt sämre för män lär ju till stor del förklaras av den extremt dåliga löneutveckling som ingenjörerna haft de senaste ca 20 åren.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.