Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtHögre löneökningar än märket på Scania

Högre löneökningar än märket på Scania

Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft. Akademikerföreningen är nöjd och pekar på att det varit ett bra samarbete med företaget.

De senaste åren har förhandlingarna varit turbulenta på Scania. Förra året fick man ta till central konsultation för att det inte gick att komma överens.

Men i år har det varit annorlunda. Händelserna förra året fick företaget att börja agera. Nu har de mer fokus på den långsiktiga strategin för lön och har tillsatt en chef som är ansvarig för genomförandet av den.

Och det uppskattar Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania.

Det här innebär avtalet på Scania

  • Höjning av lönerna med mer än det centrala avtalet.
  • Ökat mandat för chefer att höja lönerna.
  • Prestation får större betydelse.
  • Man ska omfattas av den ordinarie lönerevisionen även om man fått en löneökning i november eller december året före.
  • En översyn av lönerna jämfört med marknadsläget ska göras i höst.

– Vi fackliga har lagt mycket tid på att samla data och visa på vilka effekter en god löneutveckling kan resultera i. Tidigare upplevde vi inte att företaget gjorde samma analys. Det är först när företaget ser det som en investering, istället för en kostnad, som man kan nå bra resultat för alla parter.

Hon pekar på att de har haft en bra dialog och kunnat hitta pragmatiska lösningar tillsammans.

En procentenhet över märket

Löneökningen totalt för akademikerna på Scania blir alltså 4,9 procent i år (plus 0,2 procent till deltidspension), att jämföra med märket för svensk arbetsmarknad som blev 3,9 procent för 2023 (plus 0,2 procent i ökad pensionsavsättning).

Det är vanligt att Scania hamnar över märket, konstaterar Lisa Lorentzon, och så ska det vara. När företaget går bra ska lönerna kunna öka mer.

– Men det är en utmaning att hitta en nivå som tar hänsyn till företagets ekonomiska situation, inflationen och lever upp till de förväntningar som gör att medarbetare stannar kvar och är motiverade. Vi har haft många bra argument för ökad lön och känner oss nöjda med årets utfall.

Chefer får större mandat

En stark kritik från facket förra året var att det skett en förskjutning så att HR sätter lönerna och att chefernas möjligheter att påverka dem var små.

För Akademikerföreningen, som har över 500 medlemmar som är chefer, är det viktigt både för chefer och medarbetare att ge cheferna ett större mandat.

– De ska känna att lön är ett verktyg de har för att belöna goda prestationer. Och medarbetarna ska känna att prestation avgör.

Nu får cheferna mer flexibilitet att sätta lönerna utifrån prestationsbedömningen.

– Vi har slagit fast att det finns utrymme för det. För den som är på gränsen till att uppnå nästa nivå ska chefen inte bara kunna säga det utan också visa det i pengar.

Ytterligare en förändring är att de som får en ny lön i slutet av ett år, till exempel efter att ha fått en ny tjänst, också ska få ingå i lönerevisionen året efter. Tidigare har de som fått en löneökning i november och december inte ingått i lönerevisionen följande år, men nu sätts gränsen i stället från 1 januari.

Ser över marknadslöner i höst

En sista del i avtalet är att Scania i höst ska göra en översyn av hur löner ligger till jämfört med marknadsläget.

– Vi tittar på om det är några grupper som ligger lågt, där cheferna märker att det är svårt att rekrytera och man tappar medarbetare till konkurrenter. Då skapas utrymme för att höja lönerna för den gruppen.

Förra året gjorde motsvarande översyn att en fjärdedel av Akademikerföreningens medlemmar fick en extra löneökning, vilket totalt gjorde att lönerna ökade med 0,7 procent utöver den ordinarie lönerevisionen.

Karin Thorsell

2 KOMMENTARER

  1. Jag förstår inte rubriken på artikeln, vad menas med ”märket” ? Är detta något som facket har satt eller något medelvärde för hela Sverige ?

    • Den nivå på löneökningar som fack och arbetsgivare inom industrin kommer överens om och som är vägledande för resten av arbetsmarknaden kallas för märket. Och märket sattes för i år alltså till 3,9 procent. /Karin Thorsell, redaktionen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.