Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärFår man komma med shorts till jobbet?

Får man komma med shorts till jobbet?

Varma sommardagar när solen gassar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Ola Sundström är jurist och chef för enheten för förhandling och utveckling på Sveriges Ingenjörer. Han konstaterar att sommarklädsel, om man får ha korta shorts, kjol eller sandaler med öppen tå på arbetsplatsen, inte är något som regleras i lagen.

– Det finns ingen generell lag som reglerar vad man får ha på arbetsplatsen, konstaterar han.

Rätt att ta fram en policy

Däremot har arbetsgivare arbetsledningsrätt. De har med andra ord rätt att själva ta fram en klädpolicy där de tydliggör hur arbetstagarna ska klä sig på arbetsplatsen.

Ofta gör man det i verksamheter där de anställda möter kunder och representerar företaget. Där kan det finnas en policy som kräver att de anställda ska klä sig på ett representativt eller propert sätt.

– Men även här kan det vara lite otydligt vad som gäller. Vad är en proper klädsel? Hur korta och tajta kan shortsen vara, är det okej att ha bara axlar? säger Ola Sundström.

Tydlig uttalad och rimlig

Finns en tydlig klädkod är man däremot alltid skyldig att följa den. Kräver arbetsgivaren långa byxor så är det det som gäller.

Vad gör man då om man inte ställer upp på klädpolicyn och ändå vill ha korta shorts och sandaler?

– Om policyn är helt orimlig så är det bästa man kan göra att ta upp den till diskussion. Är det rimligt att kräva att man ska klä sig på ett visst sätt även om man inte möter kunder? Om det är väldigt varmt på arbetsplatsen kan man dessutom göra det till en arbetsmiljöfråga, tipsar han.

Om det finns en klädpolicy som är viktig för arbetsplatsen kan man ställa krav på att den ska vara tydlig, proportionerlig och väl presenterad för medarbetarna. Så länge policyn inte strider mot diskrimineringslagen eller god sed så finns det inget rent juridiskt man kan göra.

– Då kan man inte heller strunta i den, förklarar han.

Vad händer om jag vägrar att följa klädkoden?

– Då får du förmodligen en tillsägning, men om du fortsätter vägra så kan arbetsgivaren vidta arbetsrättsliga åtgärder. I värsta fall riskerar du att förlora jobbet. Att inte följa anvisad klädkod kan vara ett brott mot anställningsavtalet, men att driva det till domstol är också det enda sättet att få en policy rättsligt prövad.

Vad kan man göra om man stör sig på en kollegas klädsel?

– Det är bara arbetsgivaren som har möjlighet att påverka hur de anställda klär sig – och då via en policy. Om det inte handlar om förargelseväckande beteende eller att klädseln på något sätt väcker anstöt så har du inte möjlighet att ha synpunkter på dina kollegors klädsel, på samma sätt som du inte heller kan styra över vad en vän har på sig, säger Ola Sundström.

Mer eller mindre uttalad

Om det inte handlar om uniformer, eller att arbetstagaren behöver klä sig på ett visst sätt av hygienskäl, så är klädfrågan framför allt en social fråga, konstaterar Ola Sundström.  Olika arbetsplatser har olika klädkoder och de kan vara mer eller mindre uttalade. En advokat måste kanske klä sig i kostym medan en systemutvecklare kan ha en mer avslappnad klädsel.

Det vanliga inom ingenjörsyrken är dock att det inte finns någon uttalad klädkod.

– Då kan inte chefen heller ha arbetsrättsliga synpunkter på din klädsel, säger Ola Sundström.

Så då är det okej att komma med shorts till jobbet när det är varmt?

– Ja, såvida det inte finns någon uttalad policy som kräver långa byxor på jobbet.

5 KOMMENTARER

  1. Ola och Kalle jobbar på samma avdelning, gör samma saker och är exakt lika duktiga på sitt jobb.
    Det saknas klädkod på jobbet.
    Ola klär sig i t-shirt, bermuda-shorts, och tofflor.
    Kalle har alltid kostym på sig.

    Nu ska en av dem befodras till chef för avdelningen. Gissa vem som får jobbet?

  2. Jag har svårt att se att professionalismen skulle sitta i klädseln. Så länge man är hel och ren tycker jag att shorts är helt ok (och även kjol i varierande längd…).

  3. Man går aldrig till jobbet i shorts. Det handlar om hänsyn till kollegor, grundläggande etikett och att uppträda professionellt.

    • Enligt vem?
      Har arbetsgivaren problem med det, så får denne först se till att shortsen inte behövs p.g.a. temperaturen.

  4. Så länge du levererar resultat som kunden accepterar, och beställer

    Är du nitty gritty i en inte kundfokuserad del av organisationen, who cares! Då är det viktigaste att de anställda trivs så på med shorts 😀

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER