Ingenjörsparet delar föräldraledigheten – varje vecka

Daniel Gustavsson med tvillingarna i barnvagn.

Att varva jobb och föräldraledighet ger energi, tycker Daniel Gustavsson och sambon Niklas.

Måndag, tisdag och varannan onsdag är Daniel Gustavsson på jobbet medan sambon Niklas sköter tvillingarna. Sedan byter de. ”Det är det bästa av två världar. Man håller jobbet igång, men missar inget hemma.”

Innan Daniel Gustavsson och hans sambo Niklas fick tvillingarna satte de sig och planerade. De hade några vänner som, efter en första tid med amning, turades om att jobba.

– Det inspirerade oss att man inte behöver lämna jobbet helt och att man får vara med i barnens utvecklingssteg. Att hålla jobbet igång men inte missa något hemma, säger Daniel Gustavsson när vi ses på Teams.

Tvillingarna föddes i april förra året. De första fyra månaderna var båda föräldrarna hemma tillsammans. Sedan började de jobba halva tiden var: Daniel första halvan av veckan och Niklas den andra halvan. Nu har mer än halva föräldraledigheten gått och de kan konstatera att det fungerar bra.

Längtar till jobbet ibland

På måndagar jobbar Daniel Gustavsson ofta hemifrån. Han sitter avskilt men tycker att det känns bra att kunna ta en fikapaus eller lunch med familjen. Den som ska jobba har inte hand om barnen natten före, utan får sova.

– Och när jag jobbat lagar jag ofta maten. Den som jobbat tar barnen några timmar så den andra får rensa tankarna. Sedan lägger vi barnen tillsammans och efter det har vi en stund tillsammans.

Upplägget gör att båda får se barnen utvecklas varje vecka. Och när det är jobbigt att ta hand om barnen så vet de att de snart får gå till jobbet och vara bland vuxna.

– Jag längtar till jobbet ibland och tvärtom längtar jag till barnen ibland. Vi får mer energi av att göra så här än vi har haft innan.

Planerbart för kollegorna

Både Daniel Gustavsson och Niklas är ingenjörer. De har jobb med många kontakter och sitter mycket i möten. Vännerna som de inspirerades av jobbade varannan dag, men Daniel och Niklas kände att det passade bättre med halva veckor.

– Det kändes viktigt att ge folk på jobbet planerbarhet, att de kunde veta när vi var där och att de kan boka in oss på möten. Ibland har det varit svårt att hitta tider, så jag har fått minskat ner på vad jag gör. För det ska ju också gå att nå mig mer spontant.

Daniel jobbar i statlig sektor och Niklas i privat, men båda fick liknande reaktioner från jobbet.

– Vi kollade med arbetsgivarna och de var bara glada att hålla igång arbetet och inte behöva ta in vikarier på heltid.

Avstämningar med arbetsgivaren

En oro de hade var om de skulle förväntas jobba 100 procent fast de bara ska jobba 50. Men de har haft bra dialog arbetsgivaren och fått hjälp att få det att fungera. Båda har också jobbat länge på sina jobb, vilket underlättat.

Två saker är eller har varit lite mer utmanande: Att det trots allt händer saker på jobbet de halva veckorna de inte är där, så att man behöver uppdatera sig när man kommer tillbaka. Och att ledighetsansökan inte var utformad för att klara ledighet halva veckor, så att det fick lösas manuellt av HR.

Förtroendevald

Förutom att kapa ett antal arbetsuppgifter och projekt är Daniel Gustavsson fackligt förtroendevald på arbetsplatsen, och har behövt dra ner på det också.

– Jag har fått styra om personalärenden till andra. För det vanliga jobbet är det ok att frågor får vänta 2–3 dagar, men med personalärenden vill jag inte att de ska behöva vänta.

Förut var han med i samverkansmöten med arbetsgivaren och har varit med i löneprocessen, men det hinner han inte nu.

– Jag får frågor från medlemmar och hjälper till så gott jag kan, men har också skickat det vidare till andra förtroendevalda.

Kollegorna positiva

Bland kollegorna har det bara varit positiva reaktioner och det har blivit mycket barnprat.

– Överlag är alla nyfikna och tycker att det är häftigt.

Daniel Gustavsson konstaterar att det inte fungerar för alla att dela föräldraledigheten på det här sättet.

– Men för dem som kan dela så här så rekommenderar jag det jättestarkt, säger han.

1 kommentar

  • Ida

    Min man och jag körde en variant av samma upplägg med vårt senaste barn. När bebisen var fyra månader gammal började jag jobba 25%. Efter ett par månader gick jag upp ytterligare 25% och vi körde ett 50-50 upplägg liknande killarna ovan. För mig gav det så mycket bättre mående och balans i livet jämfört med att vara hemma länge på 100% som med mitt första barn. Önskar att vi hade haft samma upplägg även då!

    14 mars 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt