Rekordintresse för Sveriges Ingenjörer i Almedalen

Johan Kreicbergs från Sveriges Ingenjörer i Almedalen. Foto: Mattias Bengtsson, Sveriges Ingenjörer.

I år var Sveriges Ingenjörer mer efterfrågade än någonsin under Almedalsveckan. Förbundet arrangerade två seminarier och medverkade i över 30 aktiviteter som ordnades av andra.

Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer, har knappt hunnit landa efter årets Almedalsvecka.

– Det har varit intensivt men det är roligt att det finns ett så stort intresse att lyssna på oss.

Sveriges Ingenjörer arrangerade i år två seminarier som båda blev välbesökta. Ett tillsammans med arbetsgivarorganisationen TechSverige där företagare, fack och arbetsgivare pratade om möjligheter och utmaningar med kollektivavtal i techbranschen.  

Det andra seminariet hade rubriken” Var i Sverige odlas tjejers teknikintresse? Samtalen tog avstamp i en rapport med samma namn som förbundet gav ut i våras. Den visar att andelen flickor på gymnasieskolans teknikprogram varierar stort mellan olika kommuner. I panelen deltog bland andra jämställdhetsminister Paulina Brandberg, Annie Carlsson, ordförande för Girls in STEM och Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Under seminariet överlämnade Sveriges Ingenjörer också en gemensam nordisk önskelista till regeringens kommande STEM-strategi. Den mottogs av jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) samt Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund.

Hur märktes intresset för Sveriges Ingenjörer?

– Vad jag vet har vi aldrig varit så efterfrågade i externa sammanhang som i år. Vi medverkade i över 30 aktiviteter, oftast paneler eller rundabordssamtal, som arrangeras av andra. Förstås en del andra fackförbund och arbetsgivarorganisationer men också privata företag som Swedbank, Microsoft och LKAB.

Hur många medverkade du själv i?

– Jag var med i sju men förbundsrekordet har nog ordförande Ulrika Lindstrand. Hon deltog i väldigt många, framför allt inom AI eftersom hon sitter i regeringens AI-kommission.

Vilka frågor var i centrum i år?

– Jag svarar AI och kompetensfrågorna. AI diskuterades både som en fråga kopplad till arbetsmarknaden men också ur ett bredare perspektiv. Vad AI betyder för integriteten och för samhället i stort.  

Var det något som överraskade under veckan?

– Möjligtvis att det inte var fler aktiviteter med ett internationellt perspektiv men tanke på vad som händer i världen. Det var en del försvarsseminarier men jag hade förväntat mig mer.

Vad ta du själv med dig från Almedalen?

– Dels att det är ett stort intresse för de frågor vi driver, dels att kompetensfrågan fortsätter att vara aktuell och glädjande nog med nytt fokus. Tidigare pratade företagen bara om behovet av fler utbildningsplatser för ingenjörer. Nu är den frågan helt borta. Istället diskuterar man hur fler som har påbörjat en ingenjörsutbildning ska klara studierna och hur vi kan locka fler unga att bli ingenjörer. Det är väldigt roligt.

Vilken nytta gör det för medlemmarna, att Sveriges ingenjörer är på Almedalsveckan?

– Det ger möjligheter till kontakter som man inte riktigt kan få på annat sätt. Det kan vara svårt att få träffa politiker och beslutsfattare eftersom deras kalendrar är så fulltecknade. Vi har haft många spontana samtal med viktiga nyckelpersoner. Almedalen är en mötesplats som är unik.  

Titta på seminarierna

Här kan du se seminarierna som Sveriges Ingenjörer arrangerade i Almedalen?

Techföretag och kollektivavtal – vilka är utmaningarna?

Var i Sverige odlas tjejernas teknikintresse?

Lämna en kommentar

Senaste nytt

På tur i liten bil

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 12 augusti!

Följ oss gärna på Facebook och Linkedin där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 12 augusti. Trevlig sommar! (inne i inlägget finns länkar till vår sida på Facebook och Linkedin)
Fler artiklar