Jag skule föredra en kortare veckoarbetstid och då spelar det inte så stor roll om det blir 1-2 timmar mindre per dag eller en arbetsdag mindre. Alla kommer tjäna på det. Tittar vi lite i backspegeln så införde Henry Ford 1926 40 timmarsvecka på sina fabriker. 40 timmar arbetsvecka uppnåde tjänstemän redan början 50-tal ( Ryberg-Welander, L.: a.a., s. 163). Lagatiftning kom inte till förrän 1973.
Unde senare tid har det gjorts en del experiment med kortare arbetstid med full lön. 2019 sänkte Microsoft i Japan veckoarbetstiden till 4 dagar. Effekten blev en 40 % ig effektivitetshöjning. Andra unsökningar visar att människan är inte anpassat till 8-timmars kontorsjobb och effektiv arbetstid blir då långt under.
För familjer är det dock mycket fördelaktigr att ha kortare arbetstid och mer tid för familj och barnen. Med tanken på att det bara födda 1.4 barn per svensk kvinna så kan ju vara bra att göra något extra.
Det jar gått mycket låbg tid och det funns en hel del faktorer som pekar för förkortning av veckoarbetstiden. Även inom politiken diskuteras ämbet.
Vi får väl se vem som kommer först, facken eller politikerna? Menar man alcar att man tycker att frågor som rör arbetsförhållande bör lösas av aebetsmarknadspartner så kan det vara bra att sätta sig i förasättet. Inre kommer väl facken sätta sug emot kortare veckoarbetstid?
Det finns visserligen även arbetstidsförkortning i form av tidbank eller ökad semester men kommer inte ha samma effekt som kortare veckoarbetstid. Dessutom är uttag inte reglerad så art många medlemmar har svårt att ta ut tiden från tidbanken och företagen har svårare att hantera de upplupna skulder.
En trwdje variant är flexpension. Tanken är god men har inte heller samma effekt som kortare veckoarbetstid. En effektivitetshöjning kommer vi knappast se och uttag kommer vara relaterad till normpensionsåldern. Vi kan räkna med att är det många som kan gå tidigare i pension med hälp av flexpension och de gör det kommer det saknas folk i arbetaför ålder om det blur mest troligt att politikerna höjer pensionsålder. Vad har vi vunnit då? Siffran 1.4 barn per kvinna bör tänkas på när vi prata om pensioner.