Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på MinPension svarar så här: MinnPension har inte tillräckligt med underlag för att de som har sjuk-, aktivitetsersättning eller yrkesskadelivränta ska kunna göra en tillförlitlig pensionsprognos. Här bör man i stället kontakta Pensionsmyndigheten och de olika bolag där man har sin tjänstepension. Pension bör inte vara en alternativ försörjning vid sjukdom eller arbetsskada. För de flesta är det en dålig affär att ersätta sjukpenning eller sjukersättning med ett tidigt pensionsuttag. Kolla istället vilka möjligheter som finns till ersättning från Försäkringskassan och försäkringar via jobbet. Många av de stöd som man kan få från staten under yrkeslivet upphör numera vid 66 år (inte 65 år som tidigare) och när riktåldern införs nästa år blir det 67 år. Dessutom har Svenskt Näringsliv, PTK och LO kommit överens om att höja åldersgränsen från 66 till 67 år i kollektivavtalad sjuk- och arbetsskadeförsäkring för privatanställda från 1 januari 2026.
]]>Vi planerar att skriva en motsvarande artikel för medlemmar som jobbar i statlig sektor och kommuner/regioner. Håll utkik längre fram. /Redaktionen
]]>Jag coachade en kille som fick 35k/mån på sitt första jobb, 75k efter två år och fakturerar 1200:-/timmen efter 5 år. I mitt team finns folk som tjänar 350k/mån i lön och hos min förra kund var de 3 pers med dem lönerna – så du behöver leta dig till ett sånt ställe. Det är inte åren som räknas.
]]>Sökt överallt och fick till slut jobb som drifttekniker!!!!
Även om jag kämpat i många år, med olika utmaningar, har barn plus andra svårigheter, pendling. PLUS att jag är jättedriven person så får jag inte alls bra lön och jobb!!!
]]>Den här ekvationen gjorde jag med helt andra siffror 1997 när jag sökte KTH och kom fram till att studier lönar sig inte för mig och jag kommer inte att ta anställning. Samma år startade jag mitt företag. För vem lönar sig examen om en svensk ingenjör är 3-4ggr billigare än en amerikansk?
]]>Jag förstår att det känns tråkigt men det är även knas åt andra hållet där nyeximerade inte ges en chans att komma in på arbetsmarknaden i trots att företag och myndigheter uppger sig för att söka mycket kompetens. Har själv sökt massvis med jobb under min utbildning (ca 2 sista åren av den) och ville hitta både exjobb och en potentiell arbetsgivare i god tid för att bygga bra kontakter. Har fått nej på i princip alla ansökningar, varit på ett tiotal intervjuer men det slutar nästan alltid att de anställer någon med 2-5 års erfarenhet även på juniora roller eller att de inte anställer överhuvudtaget, man ser ju på Linkedin när de publicerar nya anställda ett par veckor senare ifall de anställt någon. Å andra sidan så blev jag erbjuden mycket mer krävande och ansvarstagande roller direkt efter min examen via personer jag känner (chefsroller, forskningsingenjör etc) utan att jag explicit sökt dem. Jag är inte kvalificerad för att börja en junior roll på en avdelning men jag är kvalificerad för att bli deras nya chef trots att jag inte haft ledarskap som del av min utbildning? Det finns såklart andra aspekter såsom företagskultur och hur väl man passar in socialt med sina kollegor som spelar roll när man anställer men är fortfarande konstigt för mig.
]]>