Extramaterial Ingenjören nr 4 2017
Läs en längre intervju med Karin Johansson som arbetar som vd på Volvo Group i Bulgarien.
Extramaterial Ingenjören nr 3 2017
Läs en längre intervju med Konstantinos Malinis som jobbar i Grekland här.
Extramaterial Ingenjören nr 2 2017
Läs en längre intervju med Linnéa Molin som jobbar i Sydkorea här.
Extramaterial Ingenjören nr 1 2017
Läs en längre intervju med Bengt Fura som jobbar i Sydafrika här.
Extramaterial Ingenjören nr 5 2016
Läs en längre intervju med Peter Kimstrand som gör en post doc i Philadelphia här.
Extramaterial Ingenjören nr 4 2016
Läs en längre intervju med ingenjören Hugi Ásgeirsson som flyttat till Island för att arbeta med Piratpartiets valkampanj.
Läs också en längre intervju om fackklubben på Cevt, som växer och växer.
Extramaterial Ingenjören nr 3 2016
Läs en längre intervju med ingenjören Albert Mola, som cyklar i Asien.
Extramaterial Ingenjören nr 2 2016
På temat den nya arbetsmarknaden kan du läsa en längre intervju med Christina Colclough. Hon jobbar på det globala fackförbundet Uni och berättar om sina tankar kring hur facken kan visa vägen i digitaliseringen. Hur ska schyssta villkor gälla även på morgondagens arbetsmarknad, och hur ska arbetskraften organiseras? Det är överlevnadsfrågor för facken. På IG Metall försöker man tänka helt nytt. Läs mer om IG Metalls arbete här. Fredrik Söderqvist, utredare på Unionen och fackförbundets expert på digitaliseringsfrågor, tror att de nordiska länderna har större chanser att styra utvecklingen åt ett bra håll för alla.
Numrets utrikeskorre heter Anna Arvidsson. Hon läser en MBA i Kuala Lumpur. Läs en längre intervju med henne här.
Rättelser: I avsnittet om den svenska plattformen Resrc förekommer flera fel på grund av att ändringar inte kom med till slutversionen. Vi ber om ursäkt.
- Det var Daniel Asvelius som uttalande sig i Dagens Industri. Daniel är jurist, marknadschef och en av grundarna.
- Manpower har på intet sätt lagt ned sin förmedling av konsulttjänster. Det är den egna annonssidan för underkonsultuppdrag som Manpower Experis man lagt ned för att istället omdirigera flödet till Resrc.
- Det är Manuel de Verdier, inte Daniel, som är vd.
- Tjänsten är i grundversionen helt gratis för konsulterna. För 995 SEK per månad kan man uppgradera till premium och då får man tillgång till fler uppdragsmöjligheter än i gratisversionen.
Extramaterial Ingenjören nr 1 2016
Läs en längre intervju med Joacim Hållstrand som är europeisk säljchef för IBM:s programprenumeration och support.
Extramaterial Ingenjören nr 5 2015
Läs en längre intervju med Åsa Forsman som rustar upp slummen i Rwanda. Läs även en längre version av Innovativa företag är med lönsamma. Allt fler svenska företag satsar på innovation och det tycks vara en strategi som lönar sig.
Extramaterial Ingenjören nr 4 2015
Läs en längre intervju med Pierre Hultbäck – ingenjören som gillar att jobba i en annan kultur. I dag arbetar han för Alfa Laval i Mexiko och ser fram emot att få se mina barn utvecklas till lyckliga världsmedborgare.
Extramaterial Ingenjören nr 3 2015
Läs en längre intervju med utrikeskorren Karin Björklund som försöker hitta olika billiga och effektiva sätt att rena dagvatten från föroreningar. Stora delar av sin forskning bedriver hon i Kanada.
Vad tycker partierna om programmering i skolan? Ingenjören har frågat och fått svar från fyra av riksdagspartierna. Läs deras svar här.
Extramaterial Ingenjören nr 2 2015
Läs en längre intervju med utrikeskorren och Skanskaingenjören Niklas Klarin.
Extramaterial Ingenjören nr 1 2015
Läs en längre intervju med utrikeskorren Jenny Stenström, som gör ett utbytesår i Uruguay.
Extramaterial Ingenjören nr 5 2014
Läs en längre intervju med utrikeskorren och ABB-ingenjören Johan Brakke som lämnade Sverige för ett jobb i Singapore.
Här finns Sveriges Ingenjörers fackliga ordlista och förklaringar.
Extramaterial Ingenjören nr 4 2014
Läs en längre intervju med Amanda Hasselberg, som besökte Uganda för första gången i oktober förra året. Nu är det här hon bor, med ansvar för en av Ericssons största kunder i landet.
Pensionsinformation på psykologernas vis kan du läsa här.
Vill du läsa mer om hållbart ägande i pensionsbolagen? Här hittar du rapporten som omnämns i magasinets pensionsguide.
I Överkurs tipsar vi om appar för hjärnan. Här hittar du mer information om språkappen Duolingo. Vill du kolla in Quora, som kan beskrivas som ett socialt Wikipedia? Klicka här (kräver att du skapar ett inlogg). Elevate, en sorts hjärn-PT, kan du läsa mer om här.
Extramaterial Ingenjören nr 3 2014
Läs en längre intervju med Rasmus Hansson, som jobbar som processingenjör för Perstorp AB i Gent, Belgien på ett expat-kontrakt.
I Överkurs tipsar vi om tänkbara inspirationskällor för dem som undervisar i matte. Den prisbelönte matematikläraren Alex Kajitanis föredrag, där han bland annat rappar om matte, hittar du här, matematikläraren Robert Ahdoots föredrag om att motverka matteångest hittar du här och här hittar du Mattecentrums hjälp för matematikstuderande från årskurs tre och genom hela gymnasiet.
Extramaterial Ingenjören nr 2 2014
Vi har pratat med författarna till den nya boken ”Korthuset”, en bok som handlar om vår tids bankrån. Läs en intervju med författarna här.
Läs en längre intervju med teknologen Patrik Kärräng som valde att plugga en hel termin på den norska ögruppen Svalbard, i Arktis hav.
Vill du fördjupa dig det senaste temat för vinjetten Överkurs, om den andra digitala maskinåldern, där datorerna börjar tänka åt oss? Här kan du se Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee prata om sin bok. Läs artikeln Welcome, Robot Overlords. Please Don’t Fire us? och Better Than Human: Why Robots Will – And Must – Take Our Jobs.
Läs även en längre version av några fackligt förtroendevaldas inlägg i diskussionerna om det sifferlösa avtalets vara eller icke vara.
Extramaterial Ingenjören nr 1 2014
Läs en längre intervju med KTH-studenten Malin Cronqvist, som fick idén att hjälpa elever i Tanzania att plugga vidare.
Vill du läsa mer om peptidprojekten som omnämns i reportaget ”Bakterierna anfaller”? Gå in här och här.
Extramaterial Ingenjören nr 5 2013
Läs en längre intervju med Per Åkerman, som har ett jobb som skulle kunna ses som ett kamikazeuppdrag. Han är Skanskas första arbetsmiljödirektör. Lösningen på Tankenöten hittar du här.
Extramaterial Ingenjören nr 4 2013
Läs en längre intervju med utrikeskorren Kajsa Johansson, som efter sin ingenjörsexamen jobbat med bistånd i olika former. Hennes engagemang har lett henne till Kabul. På sidan 90 i tidningen berättar vi om rapporten ”Ledningsutmaningar i konsultföretag” från KTH Industriell ekonomi och organsation. Hela rapporten kan du läsa här. Och för dig som är nyfiken på svaret på Tankenöten hittar du svaret här.
Extramaterial Ingenjören nr 3 2013
I extramaterialet till nummer 3 2013 har vi dels en länk till UD:s sida med alla intressanta utlandsjobb som de tycker att ni ingenjörer borde titta på. Sedan har vi också en längre intervju med Tobias Porserud, vd för TalentEye som erbjuder studenter på teknisk och på Handels kvalificerad praktik och också hjälper företagen att komma i kontakt med studenter som kan vara intresserade av att jobba hos dem.
Boken vi skriver om i reportaget om konkurrenskraft och outsourcing heter ”Innovation eller kvartalskapitalism? Utmaningar för global svensk produktion” och Lars Bengtsson och Johnny Lind är redaktörer för den. Förlag är Liber.
Extramaterial Ingenjören nr 5 2012
I extramaterial till femte numret av Ingenjören 2012 bjuder vi på en längre intervju av 3 D. Där svarar Stefan Petterson, specialist på IT-säkerhet på High Performance Systems mer ingående på betydelsen av BYOD– Bring Your Own Device – det vill säga trenden att allt fler tjänstemän kopplar upp sina egna datorer och mobiler mot systemen på kontoret. Utrikeskorren- Här berättar ingenjören Per Becker mer om hur det är att jobba med bistånd i Dakar. Den fackliga Guiden handlade den här gången om korruption. Här hittar du länkarna till rapporterna på sidan 90. På Ingenjoren.se skrev vi om att arbetsmiljön behöver bli bättre inom byggsektorn. En längre version av artikeln har tidigare publicerats här på ingenjoren och den finns även här under extramaterial.
Extramaterial Ingenjören nr 2 2012
I extramaterialet till andra numret av Ingenjören 2012 bjuder vi på en intervju med stabjuristen på Migrationsverket, Carl Bexelius, apropå Sizar Shamoons historia om hur han har levt 11 år i Sverige, utbildat sig till ingenjör och fått jobb, men ändå riskerar att tvingas lämna landet till sommaren.
Du får också en längre version av Utrikeskorren, där vi intervjuade Karin Wolmebrant som jobbar i Kuwait, och en längre version av 3D där vi ställde några experter frågan om svenskarnas syn på korruption har förändrats. Läs också hela ingenjoren.se-artikeln om att 40-plussarna jobbar bäst, och artikeln om riskerna med vårt allmer flexibla arbetsliv som kommenterades på insändarsidan i magasinet. Här hittar du också länkar alla källor till Vidvinkeln ”Industrins sak är vår”.
Extramaterial Ingenjören nr 1 2012
I extramaterialet till nr 1 av Ingenjören 2012 bjuder vi på en längre version av Strulet, som handlar om varför vi måste släpa runt på en massa papperskvitton i våra plånböcker. Du får också en längre version av den korta artikeln där vi undrade om etanol bara var ett stickspår på vägen mot grönare transporter. Vi ger dig också länkarna till Teknikresan till Kiruna.
Extramaterial Ingenjören nr 5 2011
I extramaterialet till årets femte nummer av Ingenjören kan du läsa ett längre möte med Stefan Zablocki, Förintelseöverlevaren, civilingenjören och Malmöbon vars liv skulle kunna fylla en hel romanserie. Här hittar du också frågorna till Ingenjörsspelet som skickades med i nummer fem, med fantastiska illustrationer av Jan och Maria Berglin. Frågorna finns även på s. 94 i magasinet.
Extramaterial Ingenjören nr 4 2011
I extramaterialet till årets fjärde nummer av Ingenjören guidar vi dig vidare i Teknikresan, som den här gången för oss till björkarnas stad, Umeå, som inte bara har björkar att bjuda på. Du får också veta var du kan pröva på gratis hjärngympa.
Extramaterial Ingenjören nr 3 2011
I extramaterialet till årets tredje nummer av Ingenjören bjuder vi på ett längre möte med styrelseräven Akbar Seddigh, som bland annat belönats med guldklubban. Här hittar du också länkarna till teknikresan i nummer tre, då vi besökte Norrköping.
För den som är intresserad av hur det går med möjligheterna till nettodebitering av el, som vi diskuterade i reportaget om plusenergihuset i Åkarp, så länkar vi också till den debattartikel som energiminister Maud Olofsson skrev i ämnet för en vecka sedan och den energiproposition som hon och regeringen presenterade samma dag.
Extramaterial Ingenjören nr 2 2011
I extramaterialet till årets andra nummer av Ingenjören bjuder vi på ett längre möte med Ann Emilson, som varit chef för Ericsson i Singapore. Du kan också läsa en webbexklusiv intervju med Göran Rådahl som varit med och anpassat Ericssons EWC – European Works Council – till de nya bestämmelser som träder i kraft från och med den 6 juni i år.
Extramaterial Ingenjören nr 1 2011
I extramaterialet i nummer ett 2011 tar Teknikresan med dig genom sevärdheterna i Stockholm. Här hittar du länkar till samtliga attraktioner som nämns i tidningen.
Extramaterial Ingenjören nr 4 2010
I extramaterialet till nummer fyra 2010 hittar du Kristinas recept för en bra ingenjörsutbildning, i form av handfasta råd till lärarna som ska hålla en kurs.
Extramaterial Ingenjören nr 1 2010
I nummer ett 2010 kan du läsa ett utdrag ur Viktor Mayer Schönbergers bok Delete – the Virtue of Forgetting in the Digital Age, en bok som behandlar baksidorna med de växande lagringsmöjligheterna för digital information. I extramaterialet till nummer ett 2010 kan du läsa en intervju med författaren själv.