RasmusHPlanen var aldrig att lämna Sverige någon längre tid, men när jobbet i Belgien dök upp tog processingenjören Rasmus Hansson, som har läst kemiteknik i Lund, chansen.

Var jobbar du och vad jobbar du med?
– Jag jobbar som processingenjör för Perstorp AB. För tillfället har jag ett Expat-kontrakt och jobbar på vår site i Gent som ligger i Belgien.

Berätta lite kort om din bakgrund.
– Jag började läsa Kemiteknik i Lund, hösten 2005. Fyra år senare, efter sommaren 2009 så påbörjade jag mitt examensarbete vid svavelsyra fabriken på Kemira Kemi i Helsingborg. Examensarbetet gick ut på att försöka öka produktionen av lågvärdig värme som sedan används till att värma fjärrvärmenätet i Helsingborg. Efter att jag var färdig med examensarbetet och tagit examen i början av 2010, började jag jobba på ett 10 månaders vikariat som processingenjör på Kemira. I slutet av vikariatet dök det upp ett antal tjänster som processingenjör på Perstorp AB, jag sökte och fick en av dem. I slutet av 2010 började jag jobba på en avdelning som hette Global Technology. Arbetsuppgifterna för min del gick till största delen ut på att supporta Perstorp fabriker och driva mindre strategiska projekt på några av fabrikerna i Europa.

Hur hamnade du på det här jobbet?
– Tidigare under mitt liv så hade jag faktiskt aldrig funderat på att lämna Sverige under någon längre period, men när tjänsten dök upp kan man säga att jag ändrade uppfattning. Jag hade redan varit i Gent ett par gånger och gillade redan staden och atmosfären där. Efter att ha diskuterat det med några vänner och mina föräldrar så skickade jag in en ansökan och några månader senare, i slutet av februari 2013 gick flyttlasset iväg till Gent.

Vilka utmaningar finns i ditt jobb?
– En stor och viktig utmaning är så klart att effektivisera energianvändningen inom fabriksområdet, vilket inte är så lätt längre då en hel del förbättringar redan är genomförda. Nästa stora utmaning är att vi är väldigt fokuserade på att minska förluster inom produktionen. En av förlusterna är biprodukter som bildas i reaktionen. Just nu lägger jag mycket tid på att förstå reaktionen och hitta vilka parametrar som påverkar mängden av bildad produkt och biprodukt. För att sedan justera dessa parametrar i den riktning jag tror är rätt. För att hitta parametrarna krävs mycket data analys kopplat till kemitekniska kunskaper, vilket är utmanande och väldigt roligt.

Hur bor du?
– Jag bor i en lägenhet inne i centrala Gent, med två minuters promenad till stadens äldre kvarter.

Vad är det bästa och det sämsta med jobbet?
– Det bästa med jobbet är helt klart att jag får vara kreativ och har väldigt fria händer att testa mina idéer, så länge de görs med eftertänksamhet. Alla som blir inblandade, främst produktionsledning och operatörer är oftast också väldigt positiva till förändringar.
– Det som har potential att bli bättre är kommunikationen, det händer att prover som ska analyseras under försök inte blir tagna eller att någon parameter som skulle bli ändrad inte blir det. Det kan vara lite irriterande nästa morgon när man kommer tillbaka till kontoret.

Är det något du saknar från Sverige?

– Trots att jag har skaffat många nya vänner här så händer det oftare än vad jag kunnat ana att jag saknar min familj och mina nära vänner i Sverige. Ibland när jag har lite hemlängtan så brukar jag köra till IKEA och gå runt och läsa på skyltarna och sedan köpa med mig lite lösgodis, då känns det bättre igen.

Har du några tips till en blivande ingenjör?
– När det är tid att söka jobb så försök hitta något inom ett område du tycker är spännande, livet blir mycket roligare då.
Ta till vara de chanser och tillfällen som ges både privat och i arbetslivet.

Ania Obminska

Rasmus Hansson
Ålder: 28
Familj: Mamma, pappa och en syster.
När flyttar du hem: I början av mars 2015.
Häftigaste upplevelse: Att inse att jag klarade av att lämna en trygg vardag i Sverige för ett nytt land där jag inte kände någon och sedan starta ett ”nytt” liv.