webbJennySUtrikeskorreLinköpingteknologen Jenny Stenström har alltid varit intresserad av Sydamerika. När det var dags att välja vart hon skulle åka på utbytesår blev valet därför inte så svårt.

 

Fakta Jenny Stenström
Ålder: 22
Familj: Mamma, pappa och lillebror.
Drömjobb: En blandning mellan teknik och ekonomi i en internationell miljö vore drömmen.
Häftigaste upplevelse: Jag träffade den uruguayanska presidenten. Han är ju något av en politisk superstjärna så jag blev ganska starstrucked.

Berätta, varför valde du just Uruguay?
– Jag har alltid varit intresserad av Sydamerika. Jag tycker att kulturen är spännande. För nästan exakt ett år sedan var det dags att välja vart vi skulle iväg på vårt utbytesår och det fanns ett antal platser i Sydamerika att välja bland, men det var ingen annan tidigare som hade åkt till Uruguay. Det skulle vara att vara först med det, tänkte jag. Sedan har jag också hört mycket bra om Uruguay, att det är mycket lugnare där. Det är mindre och känns tryggare.

Har du läst spanska?
– Ja, jag läste spanska på gymnasiet. Första åren på min ingenjörsutbildning läste jag också teknisk kommunikation på spanska då det är obligatoriskt på min utbildning. Det var bra förberedelse eftersom all undervisning här är på spanska.

Är du den enda från Sverige på din skola i Uruguay?
– Nej, det finns en kille till här som är från LiU och som läser teknisk fysik och elektroteknik.

Hur har det gått så här långt?
– I början var det lite knepigt, det var svårt att hänga med i spanskan, men lärarna har varit duktiga på att förklara och hjälpa oss att förstå vad vi ska göra.

Hur är det att plugga i Uruguay, vad är de största likheterna och skillnaderna jämfört att plugga i Sverige?
– De läser mycket av det som vi läser. Det förvånade mig. På det stora hela läser de samma utbildning som vi gör i Sverige. Det spelar ingen roll var man är i världen, man läser samma saker. Det beror väl på just att det är en ingenjörsutbildning.

Vilka är skillnaderna?
– Här i Uruguay är utbildningen extremt teoretisk och mycket handlar om att redovisa teorin. Det läggs mycket mer fokus på att förstå teorierna bakom och inte lika mycket på att applicera teorierna praktiskt. De som läser till ingenjör i Uruguay blir riktigt vassa matematiker.

Har du hunnit turista något?
– Ja, jag har åkt runt till städer i närheten. Montevideo ligger rätt nära Buenos Aires, där jag har vänner som jag har besökt. Jag försöker att se så mycket som möjligt.

Hur är det med allt det vardagliga, att äta och bo i Uruguay?
– Jag bor som inneboende i en lägenhet hos en uruguayansk tant. Det är mysigt. Matlåda är ingen hit här, utan man äter på skolan. Annars är det som vanligt. Det mesta är ganska likt. Man äter väldigt mycket kött. Kött med kött och kanske ett salladsblad till. Favoriten är chivitos. Sedan har de sitt te, mate, som dricks ur en kopp med ett sugrör. Det har en väldigt bitter smak och första gången jag provade mate var det fruktansvärt. Men alla går runt med sin mate och det är lite av kulturen att lära sig dricka det.

Vad har du för tankar om framtiden?
– Jag hoppas att jag får använda mig av det som jag har lärt mig under året här, att få använda mig av spanskan, kanske genom att vara på ett företag som jobbar mot Latinamerika. Det är väldigt kul att bo i Sydamerika, men det är väldigt långt hemifrån.
– Jag tycker att det är jättekul med automation och robotik. Det tycker jag är spännande, så det bästa skulle vara att få mixa mitt tekniska perspektiv med det språkliga.

Har du några tips till andra som ska åka utomlands för att plugga?
– Känn efter vad som känns bäst för dig. Är det så att många på ens utbildning åker utomlands är risken att man åker dit alla andra åker. Åker ingen utomlands vill man kanske stanna i Sverige. Jag är glad för att jag vågade testa något annorlunda. På skolan där jag läser nu är vi fem utbytesstudenter.

Hur bli ni bemötta?
– De tycker att vi är rätt roliga. De märker att jag har en lite annorlundda accent på min spanska och att jag inte alltid hänger med. Men jag har också fått höra ”Åh, wow! Är det kallt där borta?” som kommentar när jag sagt att jag är från Sverige. Det är rätt kul, för bland äldre har Sverige ett bra rykte. Det är många som har bott i Sverige och det finns en svensk-uruguyansk förening. Den tant jag bor hos har bott i Sverige.

Vad är det bästa med att plugga och bo i Uruguay?
– Det bästa är att man lär sig så mycket och då handlar det kanske inte främst om det jag lär mig i skolan, utan allt det som är runtomkring, att träffa nya människor, som kanske inte alls har samma uppfattning som jag. Det är jättespännande. Jag lär mig något varje dag, även om jag bara går till affären

Vad har varit svårt?
– Språket, spanskan. Få pratar engelska, så det är svårt att göra sig förstådd ibland.

Saknar du något från Sverige?
– Familj och vänner såklart. Men det finns Skype och så kan man följa mig på min blogg. Och så saknar jag Polly. (godiset alltså, reds.anm)

Hur är det att plugga i Uruguay vad gäller tider och tempo?
– Den schemalagda tiden är ganska konstig. Jag kan ha en lektion på förmiddagen, mellan åtta och tio, sedan en lektion på eftermiddagen och en sista mellan åtta och tio på kvällen. Många jobbar på dagarna och därför kan vi ha lektioner sent. Eftersom så många jobbar tar det också längre tid för dem som pluggar här att bli färdiga ingenjörer. Även om utbildningen på pappret är femårig så pluggar de flesta här i kanske 8–10 år innan de blir klara.

Följ Jennys blogg här.

Ania Obminska