Sedan årsskiftet bor Linnéa Molin med sin familj i Seoul, där hon jobbar som ansvarig för Höganäs produktlanseringar i Asien. Att samarbeta på distans är knepigt, men funkar tack vare tekniken.
Linnéa Molin har en lång historia på metallpulvertillverkaren Höganäs. Hon började på företaget redan år 2000 som produktutvecklare och har sedan dess arbetat både som produktchef och chef för projektledning. Nu är hon ansvarig för att leda produktlanseringar och arbeta med företagets produktportfölj i Asien. Basen har hon i den sydkoreanska huvudstaden Seoul. – Eftersom Höganäs verksamhet iAsien finns i många länder är utmaningen att ha ett bra samarbete med kollegorna fast vi är så utspridda geografiskt. Tidsskillnaden, åtta timmar, till Sverige är också en utmaning.
LINNÉA MOLIN
Ålder: 41 år
Utbildning: Civilingenjör i materialteknik, KTH.
Familj: Man och två söner, 11 och 8 år.
Drömjobb? Detta är mitt drömjobb. När flyttar du hem? Kontraktet går ut 2020.
Vad är Höganäs AB? Ett svenskt företag med huvudkontor i skånska Höganäs. Företaget är världsledande inom metallpulvertillverkning och har produktionsanläggningar och säljkontor över hela världen.
Det är inte så många timmar per dag som ger utrymme till möten. Den moderna tekniken med till exempel Skype underlättar väldigt mycket, berättar Linnéa Molin.
Hur fick du det här jobbet?
– Min man Richard och jag jobbar båda för Höganäs AB och han fick erbjudandet att bli landschef för Höganäs Korea och ansvarig för tillverkningsenheterna i Asien (finns i Indien, Kina, Japan och Korea). Samtidigt fick jag erbjudandet om rollen som product launch leader för Asien.
Vad är roligast med ditt jobb?
– Att jobba i en internationell miljö med många kontaktytor. Att Höganäs produkter, kan användas i applikationer på ett sätt som är mycket mer resurseffektivt än konkurrerande metoder. Till exempel används en stor andel av det pulver vi säljer till komponenttillverkning, där det blir väldigt lite materialspill genom att pressa och sintra pulvret till en komponent jämfört med att maskinbearbeta ut solitt stål.Ett annat användningsområde är ytbeläggning, där man kan hårdgöra en yta med metallpulver så att den får bra nötningsegenskaper. Mer material- och kostnadseffektivt än att göra hela detaljen i samma material.
Vilka likheter och skillnader ser du mellan att jobba i Sverige och Sydkorea?
– I Korea är det väldigt hierarkiskt jämfört med i Sverige, inte bara på jobbet utan i hela samhället. Från Sverige är jag van vid att vi samarbetar med både kunder och leverantörer för att utvecklas tillsammans. I Korea är det mer att kunden bestämmer och det finns inte lika mycket utrymme för samarbete.
Har du några yrkestips till en blivande ingenjör?
– Jag tror det är jätteviktigt att välja att jobba med något som verkligen engagerar en. Då gör man ett bättre jobb och man mår bra som person.
Ania Obminska