Hugi Ásgeirsson. Foto: Muni Ásgeirsson

Hugi Ásgeirsson. Foto: Muni Ásgeirsson

Hugi Ásgeirsson föddes på Island, men har bott i Sverige största delen av sitt liv. Nu har han bosatt sig på Island igen för att arbeta med Piratpartiets kampanj inför valet till alltinget, som hålls den 29 oktober.

Efter ingenjörsutbildningen vid KTH har Hugi Ásgeirsson jobbat som programmerare, samordnare och labbhandledare. Nu byter han, åtminstone tillfälligt, huvudspår och blir volontärsamordnare under Piratpartiets valkampanj på Island i höst, efter en politisk paus.

På Alter Ego fick jag ny motivation och bestämde mig för att jag ville vara med och se till att Island skriver politisk historia.

– Jag deltog på konferensen Alter Ego i England tidigare i sommar, som fokuserade på hur progressiva politiska rörelser i dagens Europa ska kunna erbjuda ett nytt narrativ för framtiden. Jag hade följt de isländska piraterna på håll, och var mycket aktiv i det svenska Piratpartiet mellan 2006 och 2008, men har sedan dess hållit mig utanför politiken. På Alter Ego fick jag ny motivation och bestämde mig för att jag ville vara med och se till att Island skriver politisk historia, så jag tog tjänstledigt på obestämd framtid från mitt dåvarande jobb och flyttade till Island utan att veta på vilket sätt jag skulle bidra till kampanjen. Den position som behövde styras upp var volontärsamordningen, så jag tog på mig det. Jag är i en situation där jag har möjlighet att jobba utan ersättning under hösten, vilket gjorde det möjligt. Med undantag för tre heltidstjänster drivs hela partiorganisationen av volontärarbete i dagsläget, men med gott resultat förändras det efter valet.

Hugi Ásgeirsson

Ålder: 27

Utbildning: Civilingenjör i bioteknik, KTH.

Familj: Stor släkt och syskon på Island, föräldrar i Sverige.

Drömjobb: Projektledare för
hydroponisk odling av GMO-grödor på Mars.

Ser fram emot: Valrörelsen på Island i höst.

Flyttar du tillbaka till Sverige? Jag tror det. Men jag har bestämt mig för att ge det ett år, så får jag ta det som det kommer.

Vilka utmaningar ser du i ditt jobb?
– Under våren och sommaren har Piratpartiet varit det största partiet i opinionsmätningarna, från att ha varit ett litet parti med 5 procent av rösterna i förra valet. Nu krävs en gedigen kampanj för att siffrorna ska hålla hela vägen, men partiet har inga kapitalstarka finansiärer, så valkampanjen kommer förlita sig nästan helt på volontärarbete. Vi räknar med att det kommer utländska volontärer också, för vi har märkt av ett stort internationellt intresse, men hur många det rör sig om är svårt att uppskatta. Det gör det arbetet ännu mer spännande!

Vad är det bästa/sämsta med att bo och jobba på Island?
– Det bästa och sämsta är faktiskt samma sak! Islänningar planerar på väldigt kort varsel. Det finns en stark hävd av att ”det fixar sig” och man gör gärna galet intensiva ryck i sista minuten istället för att planera långt i förväg. Det gör att saker blir gjorda och att ingenting är omöjligt, men det gör också att det blir svårt att få tid för eftertanke och reflektion. Islänningar hatar när man problematiserar saker, vilket ju sitter i ryggmärgen som svensk, men det är skönt med en positiv attityd!

–  Eftersom jag är islänning själv, har isländska som modersmål och har mycket släkt och familj här är det ju inte så svårt för mig att komma tillbaka in i samhället, men annars kan det nog vara utmanande!

Vilka skillnader kan du se mellan att bo och jobba på Island jämfört med att bo och jobba i Sverige?
–  Allt är lite kargare och råare på Island. Mer action och snabba puckar, mindre raffinerat och genomtänkt. Jag tror det historiskt har att göra med klimatet och naturen här, det finns ingen poäng med att ha noga uttänkta planer när naturen när som helst kan spela dig ett spratt och ändra förutsättningarna i en handvändning.

Är det något du kommer att sakna från Sverige?
– Jag har många sammanhang i Stockholm som jag saknar. Jag kommer främst att sakna vännerna.

Vad har du för tips till en blivande ingenjör?
– Vägen jag har valt är ju inte att rekommendera om man är mån om en hög inkomst, men om man ser till att ha låga levnadskostnader kan man göra det man tycker är spännande även om det inte betalar bra. Jag tror att alla erfarenheterna kommer att betala sig så småningom.

– För att försörja mig jobbar jag också som webbutvecklare på frilans genom mitt eget bolag Brightbird, registrerat i Sverige. Jag letar uppdrag genom kontakter. Att lära sig programmera är utmärkt om man vill kunna bo var man vill och jobba på distans!

Har du något att tillägga?
– För er som tror att pirater bara bryr sig om nedladdning och övervakning så kommer här ett litet urval av isländsk piratpolitik, både stora och små frågor: ny konstitution för Island, reformerad fiskepolitik, incitament för att öka andelen elbilar, ökad politisk transparens, avkriminalisering av narkotika, naturskyddsområde på Islands högland, medborgarlön.

Ania Obminska