Amanda Hasselberg

Amanda Hasselberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I oktober förra året besökte civilingenjören Amanda Hasselberg Uganda för första gången. Nu är det är hon bor, med ansvar för en av Ericssons största kunder i landet.

– Jag åkte ner till Uganda för första gången i oktober förra året, på en rekognosceringsresa. Det verkade väldigt bra, så jag och min man valde att flytta hit och testa på hur det är att jobba och leva här.

Kan du berätta om var du jobbar och vad du jobbar med?

– Jag är Senior Account Manager på Ericsson i Kampala, Uganda. Jag jobbar med vår största kund här och ansvarar för att bygga och upprätthålla kundrelationen och sälja in nya produkter och lösningar från en specifik del av Ericssons produktportfölj. Kunden har också verksamhet i Zambia, Rwanda och Swaziland så jag supportar även de lokala teamen där.
– När jag började på Ericsson var det på ett av deras traineeprogram och jag fick bland annat möjlighet att arbeta i Dubai och Indien under programmet. I Dubai jobbade jag med ett team som ansvarar för kunden som är etablerad i nästan hela Afrika och när jag senare fick frågan om jag var intresserad av att börja jobba i Uganda med samma kund nappade jag direkt eftersom det även passade in med den produktportfölj som jag jobbade med.

Hur mycket visste du om Uganda innan du kom dit?
– Väldigt lite, men jag älskar utmaningar och tänkte att det här blir en utmaning. Kontraktet är på ett år och sedan får vi se om vi förlänger det.

Vad har du för bakgrund?
– Jag kommer från Uddevalla och är civilingenjör i Industriell ekonomi från Linköpings Universitet.

Hur kommer det sig att du började plugga till civilingenjör?

– Det var det enda jag var intresserad av. Industriell ekonomi har en bra mix av teknik- och affärsinriktning och det var en självklarhet för mig att välja den utbildningen.

Började du på Ericsson direkt efter utbildningen?

– Nej, jag jobbade ett år i Oslo hos en telekomoperatör innan jag sökte mig till Ericsson och kom in på deras traineeprogram.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
– Det är väldigt olika. Jag försöker att tillbringa så mycket tid som möjligt hos kunden men dagen brukar börja med att jag kommer in på Ericsson kontoret och kollar mail och träffar mina kollegor. Sen åker jag till kunden för diverse möten eller för att träffa mina Ericsson-kollegor i projekten för att få en uppdatering om hur det går. Min uppgift att se till att kunden är nöjd och vilka möjligheter vi har till försäljning. Delar av jobbet innebär också att leda små team i arbetet inför en försäljning och koordinera de kommersiella och tekniska bitarna. Det är ett väldigt varierat arbete. Jag träffade inte kunder lika mycket i Sverige som nu då jag jobbar direkt med kunden.

Vilka utmaningar finns i jobbet?
– Utmaningen är att hålla kunden glad och nöjd, samtidigt som jag ska se till att sälja så att Ericsson får ut det bästa av det här. Det handlar mycket om att vara ärlig och transparent, om att skapa ett förtroende hos kunden.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Variationen och alla människor jag får träffa. Jag jobbar med människor från hela världen.

Är det något du saknar från Sverige?
– Just nu är det de ljusa sommarkvällarna. Här går solen upp klockan sju och ner klockan sju. Det är samma varje dag i och med att det ligger på ekvatorn. Annars är det inte så mycket jag saknar förutom vänner och familj.

Har du rest i Uganda, turistat?
– Jag har inte hunnit resa så väldigt mycket än men vi har varit på safari och gjort några dagsutflykter. Safari var häftigt med alla djuren. Vi har också varit på Schimpanstrekking vilket innebär att man går ut i skogen och spårar schimpans.
– Uganda är ett jättetrevligt land. De är supervänliga här och bryr sig väldigt mycket om hur du mår och om att du har det bra. Det är ett gnistrande grönt, kuperat landskap och klimatet är svensk högsommar vilket är mycket behagligt. Men något som saknas är strukturen och att ingenting är så välorganiserat som det är i Sverige. Saker följs inte upp och det tar lång tid att fixa saker. Det är en väldigt laidback-attityd här. Sedan är utbildningsnivån generellt sett låg och fattigdomen hög vilket blir extra tydligt på landsbygden.

Har du några tips till blivande ingenjörer?
– Fokusera på det du tycker är kul. Själv har jag valt det jag tycker är intressant och kul. Och testa på att jobba i andra länder om du får möjlighet. Det är en fantastisk erfarenhet och väldigt givande både personligt och karriärsmässigt att få lära känna nya kulturer och arbetsmiljöer.

Kommer du att flytta tillbaka till Sverige eller kan det bli aktuellt att jobba i fler länder?
– Jag har alltid velat jobba internationellt så förhoppningsvis är inte detta sista gången vi är iväg.

Fakta Amanda Hasselberg

Ålder: 32 år
Familj: Man, föräldrar och två systrar
När flyttar du hem? Det får vi se
Häftigaste upplevelse: Schimpanstrekking
Ser fram emot: Gorillatrekking

Ania Obminska