Niklas Klarin

Niklas Klarin

Skanskaingenjören Niklas Klarin har jobbat i både Nya Zeeland och Norge. Nu befinner han sig på utlandsuppdrag i polska Wrocław.

Niklas Klarin jobbar på projektet Dominikanski, ett kontorsprojekt av Skanska.

– Jag jobbar huvudsakligen med blivande hyresgäster, det vill säga de företag som ska hyra kontorsytor i byggnaden. Jag leder dem genom processen, från signerat hyreskontrakt fram till överlämnande av deras kontorsytor och säkerställer att Skanska uppfyller allt enligt hyreskontraktet.

Berätta lite om din bakgrund.

Fakta Niklas klarin

Ålder: 27
Familj: mor, far, bror, syster
Vad är ditt drömjobb? Jag tycker det är viktigt att hela tiden söka efter nya utmaningar.
Häftigaste upplevelse: Besök med några kollegor på Skanskas projekt vid Ground Zero i New York. En rundvandring på en historisk plats som gjorde starkt intryck.

– Jag är uppvuxen i Karlstad. Innan universitetsstudierna hann jag med värnplikten i Karlsborg samt en del resande och jobb i olika länder. Jag har en examen i byggnadsteknik från Linköpings Tekniska Högskola. Jag började jobba på Skanska direkt efter examen. Efter några år blev jag antagen till Skanska Stretch, ett globalt utvecklingsprogram inom koncernen. Genom programmet har jag fått utbildning inom olika områden och träffat många duktiga och intressanta människor från olika delar av världen, vilket har gett mig ett fantastiskt nätverk på kort tid. Programmet avslutas med upp till ett års utlandstjänstgöring, vilket jag befinner mig på nu sedan 6 månader. Jag har sedan tidigare erfarenhet av att jobba utomlands från Nya Zeeland och Norge vilket har varit bra att ha med sig inför ett sådant här uppdrag.

Vilka utmaningar finns i jobbet?
– Ett byggprojekt är informationsintensivt och består av många olika individer. Att jag befinner mig i Polen gör kommunikationen till en ännu större utmaning. Mycket av mitt jobb handlar om att prioritera rätt och att lyssna in kunden. Våra kunder och blivande hyresgäster här är stora internationella företag. Alla med egna specifika krav. Dessa ska sedan förmedlas ut till produktionen. Att få ihop hela kedjan är nyckeln till ett lyckat projekt. Det är viktigt att både ha den tekniska kunskapen och att veta var och hur den ska förmedlas.

Hur bor du?
– Jag bor i en lägenhet centralt i staden. Jag har gångavstånd till jobbet och de centrala delarna av staden. Wroclaw förstördes till 75 procent av bomberna under andra världskriget. Stadskärnan har återuppbyggts och utgöras av till synes gammal bebyggelse, med mycket restauranger och caféer. Stadens drygt 100 000 studenter gör att det alltid är liv och rörelse.

Vad är det bästa/sämsta med ditt jobb?

– Det finns inget direkt sämsta med jobbet enligt mig, dock så är matrutinerna lite annorlunda här jämfört med Sverige då man äter frukost och lunch vid sitt skrivbord. Jag är ganska nöjd med att jag lyckats införa fredagsfika på platskontoret. Det bästa med jobbet är att lösa problem tillsammans med kollegorna. Att jobba i en internationell miljö med människor från olika länder med olika bakgrunder och perspektiv gör jobbet mycket dynamiskt.

Skiljer sig arbetsklimatet från en svensk arbetsplats?
– Ja, det är inte lika platt organisation här som i Sverige. Chefen bestämmer mer och kan vara mer rak och tydlig. Generellt är det mer byråkrati i Polen jämfört med Sverige, både vad gäller jobbet och i kontakt med myndigheterna.

Är det något du saknar från Sverige?
– För tillfället är det mycket nytt att se och göra, och familj och vänner kommer på besök så än saknar jag inte så mycket.

Planerar du att flytta tillbaka till Sverige? Varför/varför inte?
– Nuvarande uppdrag sträcker sig till slutet av året. Jag kommer då återvända till Skanska i Sverige. Jag har vant mig och gillar att jobba i en internationell miljö och vill fortsätta med det. Jag kommer säkerligen att upptäcka fler delar och länder inom Skanska.

Vad har du för råd till en blivande ingenjör?
– Testa något nytt och våga gå utanför din egen komfortzon. Försöka ta reda på vilka möjligheter som finns efter plugget. Det kan vara svårt att föreställa sig alla de möjligheter du faktiskt har efter studierna.

Ania Obminska