I nummer årets femte nummer av Ingenjören får du bland annat träffa Marcus Lilliebjörn, elitgymnasten som bröt nacken och blev totalförlamad. Ögonstyrda datorer blev hans sätt att kommunicera med omvärdlen – nu ska svenska företaget Tobiis teknik erövra världen och ta sig in i varje familjs vardagsrum.

Här hittar du magasinet i pdf-format.

Du kan också läsa om den osäkra vägen till ren energi inom EU. Målet är att man år 2050 ska ha 80 procent lägre koldioxidutsläpp än man hade 1990. Färdplanen är klar – men är den realistisk? Läs Ingenjörens text om EU:s Roadmap 2050 och döm själv.

I nummer fem möter vi dessutom mannen som kan beskrivas som Sveriges andra astronaut, Jon-Erik Dahlin, och får läsa idéhistorikern och författaren Sverker Sörlins essä om kriser.

Klicka på omslaget till höger för att läsa magasinet här på webben.

40-plussarna åker i papperskorgen

Guiden i nr 5 handlar om ålderdiskriminering. Redan efter 40 blir det betydligt svårare att få nytt jobb – det är erfarenheten för flera av dem som Ingenjören har pratat med. De som ändå har ett jobb tvingas se hur lönekurvan planar ut, både i procentuella löneökningar och när man räknar i faktiska kronor.

Läs också om före detta Ericsson-ingenjören Åke Svenmarck som har hittat en bransch där hans ålder snarare är ett plus, om vad facket kan göra för den som blir åldersdiskriminerad, och om Ingemar Hedlund som bandade samtalet där chefen gång efter gång sade att han inte fick något nytt jobb eftersom han var för gammal.

Klicka på bilden till höger för att läsa Guiden i pdf-form.

Extramaterial

Extramaterial till nr 5 hittar du här.

Tidigare nummer av Ingenjören hittar du under Arkiv i menyn här ovan.