Basen är i Singapore, men ABB-ingenjören John Brakke reser också mycket runt världen för att träffa kunder och kollegor.

301_ABB20140529Vad jobbar du med?
– Jag jobbar i en Business Unit (BU) inom ABB som heter Control Technologies. Vi utvecklar och säljer automationsprodukter för processindustri som till exempel olja och gas, kemi, stålindustri et cetera. Teamet som jag jobbar med är ansvarigt för att utveckla vår försäljning till systemintegratörer och distributörer runt om i världen. I mitt jobb är jag framför allt ansvarig för vårt globala partnerprogram men jag gör allt från finansiell uppföljning och analys till att arrangera kundkonferenser och att direkt vara med och bygga relationer med vissa strategiska kunder. De flesta dagar är jag nog ändå på kontoret i Singapore och gör typiska kontorsgrejer som att skriva e-mail och prata i telefon men minst en fjärdedel av min tid är jag ute och träffar kunder och kollegor i de länder vi har verksamhet.

Berätta lite om din bakgrund. Var kommer du ifrån, vad har du pluggat tidigare, vad har du jobbat med?
– Jag är född i Oslo men uppväxt i Karlstad. 2002, direkt efter gymnasiet, flyttade jag till Luleå för att börja läsa Industriell ekonomi. Bland sistaårsingenjörerna var det riktigt hett att söka sig till ett traineeprogram efter studierna och det verkade som att ABB hade det mest intressanta och anrika av dessa program, med många av våra svenska näringslivstoppar som alumner, så jag ville givetvis söka mig dit. Efter att ha avslutat mitt exjobb som jag gjorde inom området kvalitetsutveckling på en fabrik i Shanghai sökte jag mig till ABB och fick börja som Trainee i Västerås.

– Mitt första jobb var på en enhet som bygger högspänningsställverk runt om i världen. Jag hann jobba med projekt Laos, Sverige, Norge och Irak innan jag, 5 år senare, bytte till det som jag gör idag.

Hur hamnade du på det här jobbet?
– Jag sprang på en kompis och ABB-kollega på stan som visste att jag var intresserad av att flytta utomlands. Han hade precis fått veta att hans BU sökte en person till en roll i Singapore och undrade om jag var intresserad. Veckan därpå råkade den rekryterande chefen i Singapore vara i Västerås och passade på att intervjua mig. Ett par veckor senare var saken klar.

– Det här illustrerar precis det som jag tycker är fantastiskt med ABB. Vi finns på så många platser i världen och det finns så många olika jobbmöjligheter inom samma koncern att det alltid går att hitta de utmaningar man letar efter utan att byta företag. När jag sökte min nuvarande tjänst hade jag inga erfarenheter relaterade till den nya rollen. Skulle jag ha fått detta förtroende om jag sökt samma tjänst utanför ABB? Sannolikt inte.

Vilka utmaningar finns i jobbet?
– En tydlig utmaning i en stor organisation som ABBs är att det ofta är tidskrävande att driva igenom förändringar och svårt att få alla att dra åt samma håll. Många av de som jag interagerar med har flera olika roller och rapporterar till olika chefer lokalt och globalt så det finns alltid många olika intressenter som ska tas hänsyn till. Även om de flesta så klart skulle önska att alla hade ”den stora ABB-hatten” på hela tiden så blir det ju inte alltid så i praktiken.

– En annan utmaning med ett globalt jobb är tidszonerna. Speciellt med bas i Singapore, som tidsmässigt ligger före de flesta andra länder, så blir det många telefonkonferenser sent på kvällen. Det är oftast lättare för mig att ta ett samtal 10 på kvällen än att få amerikanarna att ringa in kl. 4 på morgonen.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Roligast är att få chansen att jobba internationellt och resa mycket. Jobbet är väldigt varierat så det blir aldrig tråkigt. Nyligen spenderade jag till exempel en hel dag med att göra videointervjuer med kunder på ett event vi arrangerade. Det var ett kul och effektivt sätt att få reda på vad vi kan göra för att bli ännu bättre framöver och definitivt annorlunda än att sitta framför datorn en hel dag.

– Nu när jag jobbar i en global roll så har jag också fått en mycket bättre inblick i hur vårt BU och övriga ABB fungerar vilket gör jobbet ännu mer intressant.

Var och hur bor du?
– Jag bor sedan 1,5 år tillbaka i centrala Singapore. Jag bor i en lägenhet i CBD (Central Business District) och trivs väldigt bra där. Det är en bit ifrån kontoret med det är istället nära till restauranger och nattliv. Området är livligt i veckorna men ganska lugnt på helgerna när kontorsbyggnaderna är tomma. Trots att det ligger mitt i stan så har jag bara ca 20 minuter med taxi till flygplatsen och det finns mängder av sköna resmål inom ett par timmars flygradie. Man kan utan att det känns alltför stressigt åka till Phuket, Langkawi eller Bali till exempel på en vanlig helg, Fredag-Söndag.

Hur blir du bemött som svensk ingenjör i Singapore?
– Bemötandet jag har fått i Singapore är helt och hållet positivt. Jag har nog inte bott någon annan stans tidigare där det varit så enkelt att träffa nya vänner. Det är en väldigt internationell miljö och det finns mängder med andra utlänningar här som har varit i precis samma situation och som gärna hjälper nykomlingar. Det tog lite längre tid att skaffa singaporianska vänner, antagligen för att de i större utsträckning redan har sina kompiskretsar etablerade.

Är det något du saknar från Sverige?

– Nej egentligen inte. Jag har nog varit borta för kort tid för att verkligen börja sakna något. Det är självklart svårare att träffa familjen nu, men jag är i Sverige ett par gånger per år och de kommer och besöker mig ibland så det är ok.

Har du några tips till en blivande ingenjör?
– Våga ta risker och lita på din magkänsla. Var inte rädd för att chansa lite ibland. Det gör garanterat livet mer intressant.

Fakta John Brakke
Ålder: 32
Familj: Föräldrar i Karlstad och syster i Oslo
När flyttar du hem? Mars 2016 (..eller kanske aldrig?)
Vad är ditt drömjobb? Ett jobb där jag får chansen att resa mycket och styra min tid själv i stor utsträckning, precis som mitt nuvarande jobb, fast att fortsatta utöka mitt ansvar och inflytande.
Häftigaste upplevelse: Jag var nyss i Sydafrika och provade att dyka bland vithajar. Det var ganska häftigt.
Ser fram emot: Nästa resa

Ania Obminska