Efter några år som konsult på ÅF tog civilingenjören Anna Arvidsson tjänstledigt för att läsa en MBA. Det gör hon i den malaysiska huvudstaden Kuala Lumpur.

Anna Arvidsson läser en MBA i Kuala Lumpur.

Anna Arvidsson läser en MBA i Kuala Lumpur. Foto: Privat

För sex år sedan tog Anna Arvidsson sin ingenjörsexamen i teknisk biologi från Linköpings universitet. Därefter har hon jobbat som konsult inom kärnkraftssäkerhet, först på ES konsult och sedan på ÅF. Anna Arvidsson är fortfarande anställd på ÅF i dag, men är sedan i höstas tjänstledig för att kunna läsa en MBA vid University of Nottingham, i Malaysia.

– Jag träffade min man när vi båda var på utbytesår i München, och ända sedan vi flyttade därifrån har vi till och från pratat om att det vore kul att bo och arbeta en period utomlands. För cirka ett år sedan fick min man ett erbjudande om att bli placerad i Kuala Lumpur. Jag hade aldrig varit i Malaysia, men tyckte att Sydostasien kändes som en väldigt spännande region eftersom den ekonomiska tillväxten är hög och utvecklingen går snabbt framåt. Dessutom lockade det att prova på att bo och leva i en helt annan kultur. Jag kollade upp vilka möjligheter det fanns för mig att arbeta eller studera i Kuala Lumpur och därefter bestämde vi oss för att flytta. Jag har länge varit intresserad av att öka min kompetens inom ekonomi och ledarskap, så MBA utbildningen på Nottingham kändes som ett perfekt alternativ.

Anna Arvidsson

Ålder: 30.
Familj: Man här i Kuala
Lumpur. Föräldrar och
syster i Sverige.
Drömjobb? Vd på ett
eget snabbväxande
bolag. Det enda som
saknas är en affärsidé
som jag verkligen
brinner för.
Häftigaste upplevelse: Att man kan vandra i djungeln inom 20 min från vår lägenhet.
Ser fram emot: Att åka skidor i Nya Zeeland i sommar.

När kom du till Malaysia?
– Oktober 2015

Hur länge ska du vara där?
– Totalt 2 år.

Vilka utmaningar finns med din utbildning?
– Det är mycket fokus på grupparbeten i utbildningen och eftersom jag har kurskamrater från många olika delar av världen, där vissa pluggar heltid medan andra pluggar halvtid och jobbar, så är det utmanande med både koordinering och kommunikation. Tempot på utbildningen är högt, så det gäller att vara duktig på att planera sin tid för att hinna med allt.

Hur bor du?
– I en lägenhet i Bangsar, ca 15 minuter med bil till centrala Kuala Lumpur.

Vad är det bästa respektive sämsta med att bo och plugga i Malaysia?
– Bäst med att bo i Malaysia är alla trevliga människor och god mat. Mina klasskamrater är väldigt välkomnande och vill gärna visa upp sin hemstad. Malaysia i sig är mångkulturellt där malaysier, indier och kineser lever sida vid sida, vilket innebär att jag får en inblick i många olika kulturer. Det bästa med att plugga i Malaysia, jämfört med att plugga i Sverige, är att jag får nya perspektiv på frågor som hållbar utveckling och jämställdhet. Det finns egentligen inget dåligt med att bo och leva här. Däremot så finns det många förbättringsområden, såsom förbättrad återvinning och utökad kollektivtrafik.

Hur blir du bemött som svensk?
– Jag blir väldigt väl bemött, många är nyfikna på mig som person och på Sverige som land.

Är det annorlunda att plugga i Malaysia än i Sverige? Hur är arbetsklimatet till exempel?

– Det är annorlunda att plugga här. Men jag har svårt att jämföra eftersom jag läste en ingenjörsutbildning på ett stort universitet i Sverige och en ekonomiutbildning på ett litet universitet nu.

– Jag arbetar ju inte här, men har fått en ganska bra inblick i arbetsklimatet genom min utbildning och mina klasskompisar. Mitt intryck är att det är mer hierarkiskt här än hemma och att det är en annan syn på jämställdhet, pappaledighet är tillexempel ett helt okänt begrepp. Överlag så är löneläget lågt, många av mina kurskamrater är ingenjörer som läser en MBA för att kunna starta eget eller få möjlighet till en bättre karriärutveckling inom sina respektive företag.

Är det något du saknar från Sverige?
– Familj och vänner så klart.

När flyttar du hem?
– Hösten 2017

Vad har du för tips till någon som vill plugga utomlands?
– Ta chansen om du får den! Personligen tycker jag att jag har utvecklats mycket som person och lärt mig mycket om mig själv genom att plugga utomlands. Ta kontakt med skolor du är intresserad av i god tid för att få ett intryck av skolan och även för att få koll på vad som krävs för att söka, till exempel. språkprov eller rekommendationsbrev.

Ania Obminska