JH 2_utrikeskorrenJoacim Hållstrand utbildade sig till civilingenjör i teknisk fysik, men jobbar i dag som säljchef på IBM i London. Hoppet däremellan är inte så stort, menar han.

Joacim Hållstrand hade alltid lockats av att jobba internationellt, men det var kärleken som gjorde att han flyttade till Dublin och stannade. I dag är han ansvarig för IBM:s försäljing av Programprenumerationer och support i Europa och jobbar bland annat i London. Han reser mycket, även om antalet resdagar har minskat en hel del tack vare den tekniska utvecklingen.

Joacim Hållstrand

Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik, Uppsala universitet
Bor: I hus i södra Dublin, Irland med fru och två barn. Har en lägenhet i London.
Gör: Europeisk Säljchef för IBM:s  Programprenumeration och Support.
Ser fram emot: Nästa utmaning, utan att lämna fokus på nuet

– För tio år sedan reste jag i princip varje vecka, tre till fem dagar i veckan. I dag behöver jag inte längre resa varje vecka, och jag behöver inte vara borta hela veckan. Jag jobbar nog mer i dag än för 20 år sedan, men tillbringar samtidigt mer tid med familjen i dag än jag gjorde då.

Vilka skillnader kan du se mellan att jobba i Sverige och Irland eller England?

– Jag är kontaktperson för Sveriges Ingenjörers räkning. Det jag brukar nämna för dem som vill börja arbeta i England eller Irland är sjukförsäkringen. Det är inte nödvändigt att ha en, men om du får några problem är det bra. Det kan korta din väntan på vård. Den andra stora skillnaden är att i princip all pension här är privatpensionsbaserad. Den som ska flytta utomlands och inte får sin pension täckt från Sverige behöver tänka på det här.

Har du några andra tips?

– Vilket område du väljer att bo i är nog det viktigaste beslut du kan ta när du flyttar utomlands. Jag brukar alltid rekommendera folk som flyttar över för att jobba att fråga andra på företaget var de bor.

– För att lyckas som företag bör du ha bra produkter, men också vara bra på att sälja dem. Jag vill slå ett slag för ingenjörer som säljare. Jag är förvånad över hur få högutbildade ingenjörer det finns på säljsidan. En ingenjör med djup industrikunskap har alla möjligheter att bli en bra säljare.

Hur stor nytta har du av din bakgrund som ingenjör?

– Jag löser sällan ekvationer i dag, men har nytta av att kunna problemlösning. Sedan förstår jag den teknik vi säljer. Den svenska ingenjörsutbildningen, åtminstone så som den var när jag gick den, har gett mig en bred kunskap. En brist med utbildningen var att vi inte fick lära oss att sälja, och att vi hade alldeles för lite företagsekonomiska studier.

Har du några tankar på att flytta tillbaka till Sverige?

– Mina barn är 12 och 15 år gamla och irländska. Innan de har blivit vuxna tror jag inte att vi flyttar någonstans. Jag har fördelen att jag jobbar en hel del med Sverige och håller kontakten på så sätt.

Är det något du saknar från Sverige när du inte är här?

– Det var mer så i början. Då brukade jag köpa med mig svenskt kaffe, men nu dricker jag italienskt kaffe. Det jag kan sakna är Kalles kaviar och Slotts senap. Annars har jag nog vant mig av det mesta, även svensk choklad.

Ania Obminska