Albert Mola till höger, i norra Vietnam: Foto: Pol Fabrega

Albert Mola till höger, i norra Vietnam: Foto: Pol Fabrega

Under sin cykelresa i Asien har ingenjören Albert Mola bott i ett tempel hos en buddistisk munk i Japan och i ett lerhus hos en Hmong-familj i norra Vietnam.

Albert mola

Ålder: 32
Familj: Föräldrar och syster I Barcelona. Sambo I Stockholm.
När kommer du tillbaka: September
Drömjobb? Det som motiverar mig och som jag tror bidrar positivt till samhället.
Coolaste du har sett eller varit med om under resan? Hur fem familjemedlemmar åkte en motorcykel tillsammans. Eller hur en Hmong-kvinna på den hala kanten av en risfältsterrass. Fantastiska landskap som Guanxi-området i Kina, där bergen växer från slätterna som byggnader, eller berget Fuji som tittar fram ur dimman.
Ser fram emot: Att äta Mar i munutanya ”Surf and turf”, ett traditionellt katalanskt recept för kyckling och räkor.

Albert Molas cykelfärd började i japanska Sendai och slutar i Singapore. Drygt 5 000 kilometer kommer han ha avverkat innan det är dags att åka hem, tillbaka till sambo och jobbet som konsult på Incontext i Stockholm.

– Jag reser med min långfärdscykel och mitt tält. Jag har allt bagage i mina cykelväskor. På har jag själv all den utrustning jag behöver för resan. Jag cyklar i genomsnitt 75 kilometer per dag och vilar var tredje dag, berättar Albert Mola, som beräknar att det kommer att ta ungefär tre och en halv månad att cykla 5 000 kilometer.

Hur blev den här resan till?
–  Att resa på cykel tycker jag är en av de bästa sätten att resa. Det låter dig resa i en vettig fart och samtidigt vara nära knuten till omgivningen, naturen, människorna, kulturen. Vidare har det en sportslig, utmanande sida. Att korsa höga bergsvidder, ta över 100 kilometer en dag eller cykla under svåra väderförhållanden kan vara väldigt givande i slutet av dagen.

– Jag har gjort flera cykelresor tidigare, runt Spanien, Frankrike och Italien, och den här gången ville jag upptäcka några andra länder. Jag hade drömt om att göra en sådan här cykelresa länge, men hade aldrig möjligheten att göra det. Tack vare att Incontext värderar sin anställdas passioner och motivationer fick jag möjligheten att göra den här resan.

Vilka utmaningar har du stött på under resan?
– Några av utmaningarna med att resa med cykel är geografin eller klimatet. Vissa dagar har varit rätt utmanande, till exempel när jag skulle korsa vissa berg i norra Vietnam med en höjd på över 2 000 meter. Eller att cykla 40 kilometer på stigande väg under tungt regn mot Fuji-berget i Japan, eller cykla 88 kilometer i en väldigt industrialiserad del av Japan (Nagoya) med motvind hela dagen och en genomsnittshastighet på 14 kilometer i timmen. Men vid slutet av dagen får jag något tillbaka även av de tyngsta dagarna när du vilar och reflekterar över vad du har uppnått.

– En annan utmaning är hur man ska kunna hitta någonstans att sova varje natt. I Japan sov jag till exempel mest i tält. Där brukade jag leta efter en sovplats en timme före solnedgång. När det blev mörkt hade jag redan satt upp ett tält och lagade mat. Jag har sovit bredvid en kyrkogård, i en tempelträdgård, i en park i en stor stad eller ute i naturen. I Kina och Vietnam har jag inte campat, men ibland när jag har kommit fram till en liten by har jag insett att det inte finns något hotell och då måste jag cykla några kilometer till för att ta mig till nästa stad.

Vad är det bästa med att resa som du gör?
– En av de bästa sakerna med att resa på cykel är friheten. Du är inte beroende av buss- eller tågtidtabeller och du kan anpassa din resplan helt beroende på dina intressen. Det är ett bra sätt att resa utanför en banad väg och fortfarande göra en stor rutt.

Hur har människor du mött under din resa reagerat när du har berättar om din resa?
– Den vanligaste reaktionen är förvåning. Det är inte så många som reser på cykel. Det skapar förvåning när människor ser en person resa på en cykel på platser där det knappt finns turister. Sedan har också människor bjudit mig på dricka, mat eller även att sova i deras hem efter att jag har förklarat min resa. Det är fantastiskt hur mycket människor känner med dig när du reser på cykel.

Har du några anekdoter från din resa?
– Varje dag är fylld av osäkerheter och det leder till att oväntade saker händer. Till exempel, i Japan har jag varit gäst hos en buddhistisk munk i hans tempel, blivit välkomnad av hela hans familj, blivit erbjuden ett bad, mat och varit med om en japansk kalligrafi-ceremoni på samma dag som Buddhas födelsedag. Det var en extraordinär händelse, helt oväntad en dag då jag hade tänkt sova i mitt tält. En annan dag var jag gäst i en Hmong-familj i ett lerhus i norra Vietnam. Det här var efter att mitt cykelstöd gått sönder i en avlägsen gammal skog när det började bli mörkt.

Saknar du något hemifrån?
– Även om jag äter fantastisk mat i alla länder jag besökt saknar jag en del Medelhavs-mat.
Har du några råd till andra som vill göra en resa som din?
– Jag skulle verkligen rekommendera en sådan här resa för vem som än gillar att cykla och gillar äventyr. Så här långt har det varit en fantastisk upplevelse där jag lär mig nya saker hela tiden.
Något mer du vill tillägga?
– Jag vill uppmuntra alla att följa sina passioner. Var inte rädd för att följa den där galna tanken som din hjärna inte kan göra sig kvitt, den kommer att förändra ditt liv på bästa sätt.

Ania Obminska