Bengt Fura jobbar i Sydafrika. Foto: Privat

Bengt Fura jobbar i Sydafrika. Foto: Privat

Bengt Fura

Ålder: 57 år

Familj: Fru och två vuxna barn (barnen hemma i Sverige)

Drömjobb? Jobba med Scanias omställning till Förnyelsebara och hållbara bränslen exempelvis Etanol, biogas, HVO diesel och elektrifiering.

Häftigaste upplevelse: Safari. Jag har drömt om att se vilda afrikanska djur ända sedan jag var liten. Man kommer väldigt nära lejon, elefanter, noshörningar, giraffer, zebror och många andra djur.

Ser fram emot: Träffa barnen när vi besöker Sverige.

I drygt 30 år har Bengt Fura arbetat på Scania. I dag är han företagets representant för forskning och utveckling i Sydafrika.

Bengt Fura är född och uppvuxen i Stockholm och pluggade till maskiningenjör vid KTH. Men nu bor han drygt 10 000 kilometer bort, i Sydafrikas huvudstad Johannesburg. Förutom att där representera Scanias forsknings- och utvecklingsenhet har han i uppdrag att ge enheten input som ska förbättra Scanias produkter och att hjälpa Scania South Africa att ta del av Scanias erbjudanden.

– Efter många år inom provningen är det roligt att komma närmare slutkunden och få en bättre överblick och att jag kan dela med mig av min långa erfarenhet från över 30 år på Scania, säger Bengt Fura, som tidigare bland annat arbetat som sektionschef inom provning på Scania.

Vilka utmaningar finns i ditt jobb?

–  Att få saker att hända och se till att det finns arbetssätt och rutiner som efterlevs och sprids.

Vilka likheter och skillnader ser du mellan att jobba i Sverige och Sydafrika?
– Likheterna ligger mycket i de grundvärderingar och arbetssätt vi har på Scania. Speciellt inom produktionsmiljön har man kommit långt här i Sydafrika. När det gäller skillnader så är nog det hierarkiska synsättet väldigt annorlunda mot Sverige. Man säger inte gärna emot chefen, vilket leder till att man får anpassa sitt ledarskap. En annan skillnad är planering. Om man generaliserar så gör en sydafrikan det du ber om direkt eller senare (det vill säga inte alls) om du inte påminner personen i fråga.

Hur bor du?

– Jag bor i ett mycket fint hus tillsammans med min fru i ett område strax norr om Johannesburg.

Har du några tankar på att flytta tillbaka till Sverige?

– Ja, när kontraktet tar slut.

Är det något du saknar från Sverige?

– Inte direkt eftersom jag vet att jag kommer att komma tillbaka. Möjligtvis lakrits.

Något mer som du vill lägga till?

– Sydafrika är ett fantastiskt land med varma och öppna människor. Det finns massor att se och göra och rädslan för kriminalitet känner jag är något överdriven. Är man försiktig och vaksam så upplever jag Sydafrika som ett bra land att turista i. Sydafrika är en ung demokrati (cirka 20 år) och har fortfarande enorma problem med fattigdom, klasskillnader och korruption men
med en stark och modern konstitution så har detta land en fantastisk potential att utvecklas.

Ania Obminska