När Sweco i Stockholm varslades om strejk blev det många frågor. Men man hanterade läget som ingenjörer: logiskt och praktiskt, säger Saco-klubbens ordförande.
Det blev ett avtal om arbetstidsförkortning för teknikkonsulter och utbildningsföretag. I utbyte tillåts nu nattarbete och mer intensiva arbetsperioder.
Provanställningar ska användas mer restriktivt och cheferna ska få en tydligare roll i lönesättningen. Det är två av förändringarna i de nya avtalen som gäller för ingenjörer i kommuner, regioner och på kommunala bolag.
Sveriges Ingenjörer och Unionen har varslat om strejk på Sweco, Tyréns, Kiwa och Academedia support, för att få till arbetstidsförkortning. ”Vi har lagt fram det här tidigare, men den här gången tänker vi inte ge oss.”
För första gången införs arbetstidsförkortning i kollektivavtal för tjänstesektorn, i TechSveriges IT- respektive Telekomavtal. Så här ska det fungera.
Fack och arbetsgivare inom industrin har kommit överens om ett tvåårigt avtal med löneökningar på totalt 6,4 procent. En viktig framgång är också mer arbetstidsförkortning för de som redan har och för första gången i avtal där det har saknats.
Förhandlingarna om nya kollektivavtal är inne i slutskedet men de svåraste frågorna återstår att komma överens om. På måndag 31 mars löper avtalen ut och Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, vill inte utesluta strejk.
I avtalsrörelsen är arbetstidsförkortning en huvudfråga i privat sektor. Men för ingenjörer i kommuner och regioner finns den inte på förhandlingsbordet. Varför? Och hur viktig är frågan för ingenjörerna? Ingenjören frågade förhandlarna och några förtroendevalda ingenjörer.