Det finns fall när man har rätt att jobba deltid. Men om man har en annan anledning och får nej, vad gör man då? Här svarar Sveriges Ingenjörers Katarina Atterström.
Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Kompenserar extra semester och lönepåslag verkligen för den övertid som många arbetar? Räkneexempel från Sveriges Ingenjörer visar hur övertiden kan ge upp till 12 000 kronor mer i månaden efter skatt.
Övertid som göms undan i flextiden och övertidsavlösta som inte har koll på hur mycket de jobbar. Det blir många timmar som arbetsgivaren inte ser. ”Våra medlemmar är ibland för lojala” säger en förtroendevald som Ingenjören pratat med.
Sex motioner till Ingenjörsfullmäktige vill se kortare normalarbetstid och mindre övertidsarbete. Dessutom föreslår en motion att det ska bli lättare att gå ner i arbetstid från 55.
Hur många arbetstimmar och hur mycket semester har ingenjörer? Och vill de jobba mindre? På Öhlins racing slutar man 14.30 på fredagar. ”Det har blivit en helig ko för oss.”
Många lyfter nu frågan om kortare arbetstid. För Sveriges Ingenjörer finns frågan alltid på agendan, men den är komplex och handlar om mer än timmar per vecka.
Med kollegor i andra tidzoner har möten utanför ordinarie arbetstid blivit vanligare. ”Är det rimligt att jobba på kvällen utan att få någon ersättning för det?” undrar Iwe Lingström på Ericsson.
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.