”Världen måste gå från doktrin till balans ”

Foto: Katrina Brown/Mostphotos

Romklubben ger nu ut uppföljaren till Tillväxtens gränser, boken som 1972 chockerade världen med farorna med evig tillväxt. Anders Wijkman, en av två författare till den nya boken, vill se en övergång från kortsiktig kapitalistisk doktrin till balans.

Femtio år efter bildandet av globala tankesmedjan Romklubben, och fyrtiosex år efter att den gjorde sig känd genom att ge ut den omskakande boken Tillväxtens gränser (Limits to Growth), har nu tankesmedjans två ordföranden, Anders Wijkman och Ernst von Weizsäcker, gett ut vad som kan kallas en uppföljare, Come On! Capitalism, Short-termism, Population and the Destruction of the Planet.

– Det sätt som vi mäter utveckling på, med BNP, är trubbigt, sade han i sin presentation. Kritiken då sade att innovationer och prismekanismer löser alla problem, men mycket i boken Tillväxtens gränser är i dag på väg att slå in.

Anders Wijkman

Anders Wijkman talade om vår tid som antropocen, en tidsålder som karaktäriseras av att människans påverkan på jorden har blivit helt avgörande och har gett upphov till ett flertal samtidiga kriser: Klimatförändring, brist på fertil jord och allt fler utrotade arter. Samtidigt ökar orättvisorna människor emellan.

– Med nuvarande kurs urholkar vi de livsuppehållande systemen, sade han. Det är också tydligt hur svårt det är för människor att förstå exponentiell tillväxt.

Han poängterade att inget land klarar att hålla sig inom de planetära gränserna. Gruvdrift lönar sig till exempel fortfarande mycket bra, medan återvinning inte alls har blivit lönsamt.

När Adam Smith och de andra skrev de första böckerna om nationalekonomi var världen i stort sett tom, med någon miljard människor. I dag lever nästan 8 miljarder människor i världen.

– Världen är full, sade Anders Wijkman och efterlyste en ny sorts upplysning som tar hänsyn till det.

Han vill att världen lämnar gamla doktriner om evig tillväxt bakom sig och lämnar plats för balans. Planekonomi fungerar inte, slog han fast. Det behövs en marknad, men marknaden fungerar bara om man har rätt ramverk, annars driver den åt fel håll.

Efter Anders Wijkman äntrade Johan Rockström, känd miljöprofessor och flitigt citerad i boken, scenen. Han sade sig se flera positiva utvecklingstecken.

– Det går nu oundvikligt i rätt riktning. Frågan är bara om det går tillräckligt fort, sade Johan Rockström som har lanserat en ”Carbon Law” som ska halvera koldioxidutsläppen för varje tio år.

Den förnybara energiförsörjningen byggs ut i mycket snabb takt, med en fördubblingshastighet på fem år, en trend som har hållit i sig de senaste 15 åren.

– Om vi håller oss på den banan kan vi nå ett fossilfritt samhälle 2045, sade Johan Rockström och efterlyste ett slutdatum för försäljning av fossila bränslen.

Wijkman avslutade med att påpeka hur viktigt det är att också få bukt med orättvisorna i världen. Annars kommer vi aldrig att klara att bli överens om de nödvändiga åtgärderna.

– Människor i utanförskap är svåra att nå med långsiktiga budskap, sade han.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar