I byggbranschen införs nu konkreta åtgärder efter #metoo. Det kom fram när branschen träffade bostadsministern i veckan. ”Alla är odelat positiva till att det här lyfts. Alla ska vara trygga och säkra på jobbet”, säger Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand.
I december hade bostadsminister Peter Eriksson ett möte med fackförbund, arbetsgivarorganisationer och företag inom byggbranschen med anledning av metoo-uppropet #sistaspikenikistan. Och den 30 maj träffades man igen.
Bland det som olika parter nu infört finns:
- Att likabehandling är en stående punkt på morgonmöten ute i projekten.
- Att hålla workshops en gång i veckan där man tar upp olika dilemman.
- Att företag som har eller arbetar med gymnasieskolor tar upp frågorna aktivt i utbildningen. Man tar också diskussionen med arbetsplatser som tar in praktikanter.
- Etiska råd för de här frågorna har införts.
- Företag skickar hem folk på dagen om de beter sig kränkande – både egen personal och de från underentreprenörer.
- Företag väljer helt bort underentreprenörer som inte står bakom en god arbetsmiljö för alla.
- Beställarsidan efterfrågar mer hur man jobbar mot diskriminering och för inkludering. Här vill parterna att regeringen ställer mer krav i sina upphandlingar – men på en nivå som också mindre aktörer kan leva upp till.
- Likabehandling och inkludering skrivs in i affärsplanerna – för att en bra arbetsmiljö är bra för affärerna.
- Parterna talar öppet om frågorna, det är inte företagshemligheter. Man tar också upp dem med underentreprenörer, installatörer, maskinförare och så vidare.
– Det är oerhört viktigt att det här lyfts fram. Vad jag vet är alla, män och kvinnor, odelat positiva till att komma till rätta med de här attityderna. Det handlar om hur vi är mot varandra som människor, säger Sveriges Ingenjörers Ulrika Lindstrand.
Hon pekar på att frågan breddats inom byggbranschen – att man både jobbar mot sexuella trakasserier och för hela mångfaldstanken – alla ska känna sig välkomna.
– Men mycket återstår att göra. Det måste vara ett ständigt pågående arbete.
Vad vill du säga till kvinnor som är medlemmar i Sveriges Ingenjörer apropå sexuella trakasserier och diskriminering?
– Att det finns stöttning att få från förbundet om man blir utsatt eller ser någon bli utsatt. Också som förtroendevald ska man känna sig trygg med att man kan vända sig till förbundet i de här frågorna. Man behöver inte stå ensam.
Vad vill du säga till män som är medlemmar i Sveriges Ingenjörer?
– Egentligen samma sak. Det är viktigt att inse att det inte är kvinnor som ska ändra branschen utan det måste starta med männen. De måste våga säga ifrån när de ser och hör något. Det finns också ett stort mörkertal och det är troligt att också män utsätts.