Så gör du för att stressa ner i jul

Man som slappnar av framför julgran
Foto: Syda Productions/ Mostphotos

Du kanske har haft en stressig höst, och som avslutning på året kommer dessutom stress inför och under julen. Här ger stressforskare råd om vad du behöver tänka på för att använda julen till att stressa ner. 

För den som vill stressa ner i jul är budskapet från stressforskarna Torbjörn Åkerstedt och Giorgio Grossi rakt på sak. Det gäller att sänka ambitionerna, bestämma vad man själv vill, träna sig i att säga nej och ägna några dagar åt att göra ingenting.

Torbjörn Åkerstedt

Torbjörn Åkerstedt

– Det finns inga knep. Det handlar om att inte överbelasta sig med saker att göra utan att använda tiden på ett klokt sätt, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

Det viktiga, menar han, är att inte arbeta och att göra saker som är återhämtande. Och även om det känns svårt så är det för den som är stressad nödvändigt att begränsa ambitionerna, att skära ner till exempel på antal julklappar och sociala förpliktelser i mellandagarna. I stället är det bra att vara ute mycket, umgås på ett lättsamt sätt och sova.

– Normalt räcker det med ett par dagars vila för att bli av med stressen. Vanliga helger räcker – om man inte fyller dem med måsten, för måsten gör att hjärnan måste jobba.

Giorgio Grossi

Giorgio Grossi

Giorgio Grossi, forskningsansvarig, legitimerad psykoterapeut och beteendevetare på Stressmottagningen i Stockholm, är inne på samma linje:

– Vi ska välja våra strider. Vet vi att vi haft en hektisk höst med jobb och livspusslande så är behovet av återhämtning akut. Det går inte att förhandla bort. Vi är biologiska maskiner som behöver underhåll och reparation.

Och även om det känns som att jultraditionerna inte går att rucka på så har vi alltid ett visst handlingsutrymme, menar han.

– Är alla släktingar lika viktiga? Måste du springa på tre-fyra mottagningar eller kan du fokusera på några? Träna på att artigt men bestämt tacka nej. Öva på att ha lite dåligt samvete.

Tänk också efter vad du tycker är viktigt i livet och under den här tiden av året – kanske att vara med familj och vänner och att fokusera på dem.

– Har man det klart för sig är man mer motiverad att släppa jobbet så att man inte mentalt är kvar där, ältar frågor eller smyger med sig jobbdatorn hem.

Men om du är slutkörd och stressad efter hösten behöver du också en rejäl motpol. Ge dig lov att bara vara under några dagar. Gå i mjukisbyxor och rör dig inom det Giorgio Grossi kallar Bermudatriangeln: köket, tv-soffan och badrummet.

– Gör en akut insats, utan att skämmas. Tillåt dig att ha det kravlöst och skippa dåliga samveten och måsten.

Torbjörn Åkerstedts tips

På jobbet: Det finns inga genvägar: du måste begränsa arbetsuppgifterna. Ta inte på dig för mycket jobb. Säg nej till att göra arbetsuppgifter som är onödiga.

I jul: Begränsa ambitionerna. Ta vara på möjligheten att varva ner: lägg inte på dig sociala förpliktelser. Umgås på ett lättsamt sätt. Jobba lite om du vet att du bara blir mer stressad av att ha mycket som väntar när du kommer tillbaka. Var utomhus. Gör något fysiskt.

Men går det att jobba i mellandagarna och ändå hinna återhämta sig?

Torbjörn Åkerstedt menar att det inte blir någon återhämtning om man jobbar intensivt, men om arbetet är mer fritt så kan det vara en ventil att få möjlighet att jobba ifatt.

– Om det är något som ändå ligger och skaver eller om man vet att man kommer att få en arbetstopp efter ledigheten så kan det för vissa vara bra att småjobba lite. Men det gäller att leta efter en lagom nivå, och den kan man bara veta själv. Var också vaksam så att du inte lägger all tid på arbete.

Om man sänker stressen i jul, hur gör man för att den inte ska komma tillbaka när man börjar jobba igen?

– Man måste begränsa arbetsuppgifterna, säger Torbjörn Åkerstedt. Att säga nej till onödigheter, att inte ta på sig för mycket. Ambitiösa personer tar alltid på sig saker, för de får en kick av det. Men det finns inga genvägar, man måste begränsa sig om man vill minska stressen.

Giorgio Grossi lyfter fram att det är viktigt att styra upp hur vi jobbar och att ta pauser. Att träna på att göra en sak i taget (se mer i faktarutan längst ner).

– Vi kommer aldrig ifrån stress, men vi kan stressa mindre och mer meningsfullt. Tänk på vad du värderar i jobbet och vilken typ av förälder, partner och vän du vill vara. Prioritera det som är viktigt och meningsfullt för dig. Och pressa dig inte in absurdum för alla andra saker.

Karin Thorsell

Giorgio Grossis tips

På jobbet: Träna på att göra en sak i taget: Fokusera på en viktig uppgift du behöver göra. Avsätt ett sjok av ostörd tid när du struntar i mejl och mobil och på något sätt skärmar av omgivningen. Gör uppgiften och inget annat under 30-45 minuter. Ta sedan en paus. Det kan räcka med några minuter men rör gärna på dig genom att till exempel gå till ett annat rum. Jobba sedan vidare koncentrerat igen.
Börja helst arbetsdagen med en paus. Sätt dig ner och andas ut. Släpp det som hänt under morgonen. Gå igenom vad som är prioriterat under dagen, få koll på möten.
Se till att växla mellan olika typer av arbetsbelastning. Det som kräver mer koncentration, mindre koncentration eller fysisk ansträngning.
Unna dig att ta lunch, ta pauser, gå hem i tid.

I jul: När du julshoppar, ta pauser genom att gå och fika. Om du är länge med släkten, pausa genom att gå ut en promenad. Tänk på vad du vill med julen så blir det lättare att koppla bort jobbet och att välja bort vissa aktiviteter om det blir för mycket. Njut av mat, dryck och samvaro – utan att det blir för mycket. Ta några dagar att göra ingenting. Om du stressas av allt inför julen: Gör en mental anteckning om att nästa år vara ute i god tid med att planera julen så att du slipper stressa med det.

 

1 kommentar

  • Anders Larsson

    Jätte bra jultips. Håller på jobba ihjäl mig fast jag är arbetslös. Går på MDH Energitekniklinjen. Jättemycket labbar som tar mycket tid och tuffa kurser. Men det är skoj.
    Ska lugna ner mig lite. Har till den 14 januari på mig att tenta läsa.
    extraknäckar också med lite jobb.

    23 december 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt