Årets miljöpristagare: ”När Trump blir avundsjuk på oss har vi lyckats”

Svante Axelsson, samordnare för Fossilfritt Sverige och tidigare generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, tilldelas Sveriges Ingenjörers miljöpris 2019.

Svante Axelsson, i dag på Fossilfritt Sverige och tidigare Naturskyddsföreningen, får Sveriges Ingenjörers miljöpris 2019 – för att han ser möjligheterna. ”Har man problem vill man inte älta dem, då vill man ha en lösning”, säger han.

– Det är jättekul att få den här bekräftelsen. Extra roligt är det med motiveringen att jag har ett lösningsorienterat förhållningssätt, det är verkligen något jag tror på.

Tycker du att det är för mycket problemfokus i debatten idag?

– Ja, samhällsdebatten präglas för mycket av problem. När man hela tiden får höra om hoten och alla uppoffringar som krävs är risken stor att man antingen slår dövörat till eller förnekar att hotet överhuvudtaget finns.

Vad krävs för att vi ska lyckas med klimatutmaningen?

– Mitt intryck är att människor är mer kunniga om problemen än om lösningarna, man är mer rädda för de samhällsförändringar som krävs av oss än för klimatförändringarna i sig. Jag tror att vi måste visa en annan bild, att förändringarna handlar om att vi skapar en bättre värld. Stefan Löfven pratade i sin regeringsförklaring om att Sverige ska bli det första fossilfria välfärdslandet – det är en fantastisk bild. När vi visar att klimatarbetet är bra för ekonomin, för jobben och samhället, när sådana som Trump blir avundsjuka på oss, då har vi lyckats.

Vilka positiva lösningar på klimatfrågan ser du idag?

– Det är redan många företag som ser möjligheterna i en ambitiösare klimatpolitik. Hittills har nio branscher, bland annat stål-, gruv-, flyg och åkeribranschen, enats om färdplanen för hur respektive bransch ska bli fossilfri med stärkt konkurrenskraft som följd. Detta är en stark signal till politikerna, vilket även gör det lättare att ta de politiska stegen som behövs. Samtidigt ser vi ett teknikskifte där det kommer många bra lösningar som minskar klimatutsläppen. Vi behöver både beteendeförändringar och teknikförändringar för att lyckas, men jag tror att tekniken kommer att visa vägen. Här spelar även ingenjörer en viktig roll i samhällsförändringen.

Årets Miljöpristagare

Svante Axelsson är nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Har en masterexamen i Miljöekonomi vid SLU och har tidigare varit generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Ur motiveringen:
”Axelsson har gjort sig känd som en seriös miljödebattör som vunnit respekt genom sitt pålästa och positiva förhållningssätt. Där andra har sett problem har Axelsson sett möjligheter. Axelsson har skrivit böcker och ett stort antal artiklar där han på ett seriöst sätt lyfter fram miljöfrågor. Ett kännetecken för Axelssons sätt att jobba är att han inte bara påpekar saker han tycker är fel, utan också presenterar förslag på lösningar.”

Vad innebär din roll på Fossilfritt Sverige?

– Det formella uppdraget är att påskynda omställningen till ett fossilfritt Sverige, men jag ser mig även som en hinderröjare som hjälper de företag och verksamheter som vill gå före. Inom Fossilfritt Sverige har vi 400 företag som bejakar visionen om att vi ska bli världens första fossilfria land och som på olika sätt gått med i någon av de fyra klimatutmaningarna som vi har satt upp. Man skulle kunna säga att vi är klimatarbetets Friskis och Svettis, alla kan vara med på sina egna villkor.

Som vinnare av Miljöpriset får du också en summa på 75 000 kronor. Vad tänker du göra för dem?

– Jag vet inte. Jag skulle vilja ta mig tid att skriva en ny bok där jag berättar hur Sverige kan bli fossilfritt, och att vi redan är på god väg. Jag tänker mig en faktabaserad hoppingivande berättelse om hur det goda livet kan utvecklas i takt med att Sverige blir fossilfritt. Det finns så mycket som händer nu och människor behöver få höra att det inte är en utopisk dröm. Jag tror att det skulle vara viktigt för att öka hoppet och motivationskraften.

2 kommentarer

  • L-O

    Det framgår tyvärr inte av artikeln vilken syn miljöpristagaren har på kärnkraftens roll i omställningen till ett fossilfritt Sverige. Jag förmodar att hans syn på denna är förenlig med Sveriges Ingenjörers inställning i frågan – annars hade han väl inte fått priset? Ett klargörande vore på sin plats.

    15 februari 2019
    • Karin Virgin

      Att Sveriges Ingenjörer driver en tydlig linje för avveckling av kärnkraft framgår inte av förbundets miljöpolitiska program. Där kan man läsa följande. ”Vattenkraft och kärnkraft är basen i den svenska elförsörjningen och viktig för elproduktionen i Norden. Den effekthöjning som möjliggörs med ny teknik är positiv.” Läs programmet här: https://www.sverigesingenjorer.se/globalassets/om-forbundet/sverigesingenjorer_miljopolitisktprogram.pdf
      Svante Axelsson utgår i sin roll som nationell samordnare från riktlinjerna i flerpartiöverenskommelsen från 2016./Karin Virgin, redaktionen

      15 februari 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar