Södertälje kommun står inför stora byggutmaningar och därför investerar man i kompetensutveckling av ingenjörerna. Under oktober genomfördes den första omgången av en skräddarsydd utbildning i projektledning, juridik och ledarskap.
Petra Hellsing är gruppchef för byggprojektledarna på mark- och exploateringsenheten vid Södertälje kommun och en av elva deltagare som precis avslutat första delen i en omfattande projektledarutbildning för kommunens ingenjörer. Hon konstaterar att det varit sju intensiva och givande kursdagar. I gruppen har det varit en blandning av kompetens och erfarenheter, allt från plan- och landskapsarkitekter till gatuingenjörer, byggprojektledare och strateger.
– Det har varit kul, alla är väldigt engagerade och det har varit en bra blandning av både externa och interna föreläsare. Jag tycker också att det finns en styrka i att vi går en kurs tillsammans – det gör att vi får många spännande diskussioner och grupparbeten, säger Petra Hellsing.
Gruppen som nu avslutat den första delen i sin projektledarutbildning är dock bara början på en stor kompetenssatsning på kommunens ingenjörer.
Effektiv projektledning ett krav
Södertälje står inför stora utmaningar när det gäller både bostadsbyggande och infrastruktur. Det politiska målet är att förtäta stadskärnan med 20 000 nya bostäder. I takt med att befolkningen växer ska även offentliga platser i centrum och utbudet av restauranger, service och affärer öka. Detta sätter stor press på kommunens förmåga att leda och driva projekt på ett effektivt sätt.
Det är också bakgrunden till att kommunen satsar på en skräddarsydd utbildning i projektledning för ett femtiotal ingenjörer.
– Vi behöver rusta våra projektledare för kommande utmaningar. Nu har vi upphandlat en utbildning som ger våra projektledare en bra grund att stå på, säger Sune Eriksson, ledningskonsult på Samhällsbyggnadskontoret i Södertälje kommun som varit delaktig i att upphandla projektledarutbildningen.
Utbildningen omfattar sammanlagt 20 dagar uppdelat i tre omgångar. Innehållet ger en bred inblick i hur samhällsbyggnadsprocessen i Södertälje kommun ser ut och fungerar, allt från juridiska moment om fastighetsrätt, PBL och Lagen om offentlig upphandling till ekonomi och kommunens investerings- och exploateringsprocess.
Tufft att ta ledarrollen
Utbildningen innehåller även praktiska moment där deltagarna får lära sig mer om hur det vardagliga arbetet ser ut för de olika kompetenser som kan ingå i en projektgrupp, liksom kunskap om hur den politiska organisationen fungerar. Den sista omgången avslutas med en fem dagars utbildning i ledarskap.
100 miljoner till kompetensutveckling
Under perioden 2018-2021 har Södertälje kommun avsatt 100 miljoner kronor i en kompetensförsörjningsfond. Det är den som nu finansierar projektledarutbildningen för ingenjörer. Kompetensförsörjningsfonden inrättades för att möta konkurrensen om kompetens som är särskilt stor inom vård och omsorg, socialtjänst, pedagogiska verksamheter och samhällsbyggnad.
– Vi har medarbetare med god kompetens inom sina expertområden, men för många är ledarskapsuppdraget en tuff utmaning. Därför avslutar vi med en ren ledarskapsutbildning där de får insikt i hur de kan utveckla sin roll som ledare, förklarar Sune Eriksson.
Petra Hellsing ser personligen fram emot ledarskapsutbildningen och konstaterar att projektledarrollen skiljer sig väsentligt från ledarskap i en linjeorganisation.
– Jag är glad att kommunen gör denna satsning och att även nya som kommer in i organisationen får samma bas att stå på. Hur ska man tänka som projektledare, hur kan vi arbeta för att nå våra gemensamma mål och hur ser våra roller och mandat ut?
Förståelse för varandras arbete
Runt årsskiftet kommer Södertälje att genomföra ytterligare en omgång av utbildningspaketets första del. För Petra Hellsings del kommer utbildningen att fortsätta med del två till våren.
– Den största nyttan för mig är att vi bygger en helhet där vi bättre förstår varandras roller och hur vi bidrar tillsammans. Egentligen handlar utbildningen om mycket mer än projektledning. Den ger oss en helhetsbild av hur vi som kommun jobbar med samhällsbyggandet, poängterar Petra Hellsing.